Sagan: főszereplő volt, főszereplő lesz

shadow

Ő volt a tavalyi Tour legnagyobb sztárja. És élnézve a pillanatnyi formáját, idén is ő lehet. Lehet szeretni vagy nem szeretni, az előbbi kijelentéssel valószínűleg mindenki egyetért.

Három nap sárgában, újabb zöld trikó (2012 óta, mindig ő nyeri a pontversenyt) és három szakaszgyőzelem.

Peter Sagan szinte minden nap főszereplő volt. Egyesek szerint még a vasárnap befejeződött svájci körön is....Ahol két szakaszt nyert, elvitte a ponttrikót, vagyis igen jó érzésekkel fejezte be a Tour de France előtti utolsó (többnapos) versenyét.

 

A Sagan-jelenség: Sokan és sokszor elmondták már, nála jobb világbajnokot nem kaphatott volna a sportág. Igazi sztár, állandóan van egy extra nyilatkozata. Épp ezért a sajtó kiemelten odafigyel minden egyes mondatára. Bár nem hozott olyan tavaszt mint szeretett volna, a tavalyi Touron ő volt a sztár. Három szakaszt nyert (összesen hét győzelemnél jár) és három trikót viselt. A szivárványszínű mellett a sárgát, és - hat nap kivételével - a kedvencét, vagyis a zöldet.

Győzelem szivárványszínű trikóban - Az elmúlt két évben nagy fölénnyel lett első a pontversenyben, de szakaszt nem tudott nyerni. Ez a rossz sorozat 2016-ban megszakadt, a második nap emelkedős befutóján Alaphilippe-t előzte meg. Ez a siker (és a jóváírás) pedig elhozta neki a sárga trikót, amit még soha nem viselt eddigi pályafutása során.

Végre sárgában - Három napig vezette az összetettet, ennél többet ő nem hozhatott volna ki a tavalyi Tourból. Eddigi pályafutása során 105 szakaszt teljesített ezen a versenyen, és 82 (!) alkalommal volt rajta valamilyen megkülönböztető trikó.

Az a 'Froome-os' szökés - Ő és a sárga trikós is nagyon észnél volt a montpellier-i befutó során, pedig mindenki sprintre készült. A mezőny már túl volt a veszélyes oldalszeles részen, de Sagan csak megindult. A klasszisát mutatja, hogy szíve szerint átadta volna a győzelmet a szökésben rengeteget dolgozó Maciej Bodnarnak. Végül megnyerte a szakaszt, hisz Froome-ot is érdekelte a győzelem (illetve a jóváírás).

Bern és a centik- A harmadik győzelem, ráadásul Cancellara városában. A 16. szakaszon nagyjából három centivel előzte meg Alexander Kristoffot. Ezt követően sem állt le, bevállalta a szökéseket, gyűjtögette a pontokat, és gond nélkül eljutott Párizsig. Mint az eddigi öt részvétele során mindig. Sőt, a 19. szakaszon nem keveset segített szökésben a Top 10-ért hajtó Kreuzigernek. 

Újra zöldben - Sorozatban ötödször nyerte meg a pontversenyt, így már nem is tűnik olyan távolinak Erik Zabel hatos rekordja. Három szakaszgyőzelem (összesen hét siker), két éve 431, tavaly 470 szerzett pont. Ez volt az ötödik Tourja, és már ötvenkét (!) alkalommal volt Top 10-es. Illetve tizennyolcszor második.

Idén - Bár klasszikus egynaposon nem győzött, csak van hat győzelme (kettőt a svájci körön szerzett), és három ponttrikója. Győzelem a Kuurnén, második hely a Sanremón (ahol egyértelműen ő csinálta meg a versenyt...) és harmadik hely a Gent-Wevelgemen. Meg persze az emlékezetes 'kabátos' bukás a Flandrián. Nem vészesen rossz eredménysor, de nem is olyan tavasz, amit Sagan szeretett volna. "A múltat nem lehet megváltoztatni, ez már csak így van. A lényeg, hogy van még hátra jó pár hónap a szezonból, úgyhogy előre kell nézni. Én jól vagyok, a teljesítményem is rendben volt, csak néha becsúszott egy kis balszerencse, ennyi történt."

 

(ui: az ESB-t is elkapta a Sagan-mánia. Nincs mit tenni. Mindenki a jobbaktól tanul...:)