Slongo: "A nulláról indultunk"

shadow

Ha Nibali vált, ő is megy. Ez alap.

Senkit nem lepett meg, hogy Paolo Slongo a Bahrain-Meridához került. Azt már hallottuk, hogy a legnagyobb név mit vár a következő szezontól (ITT a cikk), most jöjjön egy szakvezető.

Aki mindenkinél jobban ismeri, az új csapat arcának számító Vincenzo Nibalit.

Készen álltok a 2017-es évre?

Azt hiszem igen. Elhagytunk egy jól működő csapatot, és most mindent a nulláról építettünk fel. Ez óriási szakmai kihívás. Veszünk egy nagy üres lapot, felírjuk a két oldalára azt ami eddig működött, és azokat a dolgokat amiket elrontottunk. Ezek alapján építkezünk. Miközben próbáljuk megismerni az újakat, mert ez nagyon fontos része a munkánknak.

Sikerült megszerezni a kiszemelteket?

Ha a sportigazgatókat és a segítő személyzetet nézzük, akkor igen. Bár Mazzolenitől nem lesz egyszerű elválni, vele jól kijöttem. Ami a versenyzőket illeti: szerintem jó sort raktunk össze. Mikor elkezdtük ezt az egészet, egy kicsit féltem. Nem tudtam milyen csapatot tudunk felépíteni, de elégedett vagyok. Colbrelli például az egyik legfőbb kiszemeltünk volt, ő a jövő embere lehet az egynaposokon. A fiatalok is biztatóak. A spanyol Cortinát a saját szövetségi kapitánya tartja az új Freirének, Per pedig korábban nyert U23-as Flandriát. Szerintem Bonifazióban is sok van, ráadásul most saját magáért dolgozhat a sprintekben.

Volt olyan akit szívesen vittél volna, de nem sikerült leigazolni?

Igen, Viviani. Vele már a Liquigas-os időszaka előtt együtt dolgoztam, jól ismerem. Kiváló srác, nagyon megérdemelte a riói aranyat. Ő máshogy döntött, és hosszabbított a Sky-jal.

A csapat kiemelt embere Nibali. Az ő programjáról tudni valamit?

Vele kapcsolatban egy dolog fontos, hogy a Giro elejére kerüljön csúcsformába. Minden másról utána döntünk. Még nem tudjuk, hogy elindul-e a Touron, vagy inkább elmegy a Vueltára. Megszereztük Ion Izaguirrét, aki valószínűleg kapitány lesz a francia körön. De vele kapcsolatban senki nem tudhatja, hogy mire lehet képes. A háromheteseken ilyen komoly szerepet még nem kapott. Ha Nibali el is indul a Touron, ott megint csak a szakaszgyőzelem lehet a célja. Az is biztos, hogy Argentínában, a San Juanon kezd. Eredetileg a San Luist néztük ki, de az a verseny pénzügyi okok miatt elmarad.

Ha Nibalit kivesszük a képből, kitől vártok még sokat?

A sorunk szerintem erős, a Giróra egy nagyon jó kerettel tudunk utazni. Izaguirre 2017-ben megkapja a lehetőséget. Eddig mindig háttérbe szorították, hisz hol Valverdét, hol Quintanát segítette. Most első számú ember lehet egy nagy körversenyen. Én személy szerint Puritó megszerzésének is örülök, az ő tapasztalata minden szinten sokat jelent számunkra. Meg persze a vele egy sorban tekerő fiataloknak. (Joaquim Rodríguez már bejelentette, nem fog versenyezni a 2017-es szezonban)

Említetted, hogy a nulláról kezdtétek az építkezést. Ezt hogy kell elképzelni?

A legfontosabb az, hogy mindenkit megismerjünk. És itt nem csak a fizikai paraméterekre kell gondolni. Persze a december 8-án kezdődő első rendes edzőtáborunkban, voltak felmérések is. Szeretnénk megtudni, hogy kinek mi a személyes célja, milyen versenyekre szeretne utazni, mi motiválja, elégedett-e a helyzetével, segítőként képzeli el magát, vagy szívesen vállalna komolyabb szerepet. Fontos a versenyzőink emberi oldalát is megismerni.

Vannak már most pontos célkitűzések az új szezonra?

Azt hiszem, hogy a 100. Giro lesz a legfontosabb. A csapat minden szinten erős, megvannak a forrásaink, a kiemelt szponzorok, a Merida személyében egy kiváló kerékpárgyár segít mindet. És itt van a bahreini herceg, akivel kapcsolatban pozitívan csalódtam. Azt hittem, hogy egyből nagy elvárásokat helyez a csapatra, és nyomasztó lesz a légkör az eredménykényszer miatt, de erről szerencsére szó sincs.

 

(Forrás: Tuttobici)