Sunweb: Egységben az erő

shadow

Miután a Sunweb női csapata megnyerte a bergeni világbajnokság csapatversenyét, a srácok tudták, elég magasra került a léc.

"Néztük őket a tévében, és azt mondtuk magunkban, 'Basszus, ezek megnyerik' " - mondta Tom Dumoulin. "Egyik csapat sem volt győzelemesélyes. Mi, max a dobogóra pályázhattunk, a lányok talán még arra sem. De azután, hogy ők megcsinálták, az volt bennünk, hogy akkor mi miért ne tudnánk?!"

Aztán ők is megcsinálták. Majd következett egy csendes ünneplés mindkét csapat részvételével. Egy vacsora, egy fotó, és pár pohár pezsgő.

Lehet, hogy a bergeni győzelmek váratlanul jöttek, ugyanakkor kétségtelenül méltóak voltak az egész szezonhoz. Dumoulin megnyerte a Girót, utána elhoztak két trikót a Tour-ról, és szereztek egy rakat győzelmet a női World Tour-sorozatban is. Bár a csapatok éves rangsorában a fiúk csak a negyedik, a lányok pedig a második helyen végeztek, ez óriási fejlődés a korábbi tizenhatodik és hetedik helyhez képest.

A világbajnoki győzelmek jól tükrözték, mennyire egyben, mennyire egységben is van a csapat. A versenyzők, a kisegítő személyzet, a felszerelés, minden.

Mielőtt Iwan Spekenbrink, holland üzletember, a csapat vezérigazgatója beszállt a kerékpársportba és megalapította a Skil-Shimano csapatot, időt kért, hogy átgondolja a döntését. Biztosítottnak akarta látni, hogy az ötleteinek lesz elég kifutási ideje a megvalósuláshoz.

"Megvannak az elképzeléseim arról, hogyan hozzuk ki a legjobbat egy csoportnyi emberből, és, hogy hogyan álljunk hozzá egy profi sportcsapathoz" - mondta Spekenbrink. "Két dolgot kell tudni, ha az ember ezt igazán jól akarja csinálni: az egyik, hogy ez egy csapatsport, a másik pedig, hogy folyamatosan újítani, fejleszteni kell."

"Vegyünk egy példát. Tom Dumoulin nagyon gyors az egyenkéntin. De tudjuk, hogy ha a mostani aerodinamikával menne öt év múlva is, az akkor már nem lenne elég jó. Tehát folyamatosan hajtani kell őt előre, hogy lássuk, min tudunk javítani."

"Olyan embereket kerestünk a csapatba, akik rendkívül higgadtak, akik előtt óriási jövő állhat, akiknek pozitív a személyiségük, és akik rendkívül elkötelezettek. Kemény munkára készültünk."

sunwebdumoulin

Fotó: Europress/AFP

"Keressük a kihívásokat!" - ezt mantrázta folyton Spekenbrink. Annyira, hogy a csapatra is átragadt. És nem csak úgy mondták, hanem egy idő után már belülről is jött.

"Ez nem valami marketingblöff" - mondta Coryn Rivera, aki a tavalyi szezonban négy versenyt is nyert a nőknél. "Itt hihetetlenül magas szintű csapatmunka folyik. Folyamatosan keresni kell a kihívásokat, ki kell tolni a határokat ahhoz, hogy nagy dolgokat érhessünk el."

"Ez a filozófia teljesen átszövi a csapatot" - mondja Chad Haga, aki már a negyedik szezonját zárta a Sunwebnél. "Persze fárasztó is tud lenni, hogy minden verseny után megnézzük, hogy mi ment jól, mi rosszul, és miben tudunk fejlődni. Ugyanakkor a nyereség tagadhatatlan. Olyan erővé váltunk, akikkel számolni kell."

Már januárban győzelmekkel kezdték a szezont, és azzal is fejezték be, hisz Dumoulin behúzta a világbajnokság időfutam-versenyét.

"Tudtuk, hogy előreléptünk tavaly télen, de erre nem számítottunk" - folytatta Spekenbrink. "Az eredményeink jobbak, mint mi vagyunk. De a sportnak erről kell szólnia: jobban akarsz teljesíteni, mint amire hiszed, hogy képes vagy."

"Van sok tehetséges versenyzőnk, de persze a többieknek szintúgy. Vannak jó szakembereink, de ez sincs másként a többi csapat estében sem. Szóval a dolog arról szól, hogyan adódnak össze ezek a tehetségek."

A Sunwebnél minden a csapatról szól, senki és semmi nem lehet fontosabb annál. Mindenkinek felelősséget kell vállalnia a célokért. Ez a szigorú csapatmorál az, ami miatt több nagy versenyzőtől el kellett köszönniük az elmúlt években. Ilyen volt Marcel Kittel és John Degenkolb is.

És vajon a Giro-győztes Dumoulinnek mekkora befolyása van a csapatra?

"Nem akkora, mint amekkorát szeretnék" - mondja mosolyogva. "Persze van beleszólásom a dolgokba, de még mindig nem én döntök teljes mértékben a programomról. Azt sem én döntöm el, kik jönnek velem egy adott versenyre. De ez nyilván azért van, mert én nem látom a teljes képet."

sunweb2

Fotó: Europress/AFP

Ez a csapat-központúság volt az oka annak is, hogy Warren Barguil kikerült a Vuelta-keretből. A francia ugyanis figyelmen kívül hagyta a csapatutasításokat.

"Felállítjuk a célokat, de nem diktálunk senkinek" - mondta Spekenbrink. "Elmondjuk nekik a tervünket. Beavatjuk őket abba, hogyan kívánjuk ezt elérni, és miután megvan az egyezség, mindenkinek azt kell szem előtt tartania. Ha a tervet ezek után valaki megkérdőjelezi, annak meg is lesz a következménye."

Barguil talán kevésbé hisz már a csapatszellemben, ezért is hagyta el a csapatot a szezon végén.

"Én másfajta szerepben látom magam" - mondta a francia, jelezvén, hogy nem akar alkalmazkodni a csapat terveihez.

Mivel Spekenbrink az üzleti életből jön, talán nem meglepő, hogy a Sunweb úgy funkcionál, mint egy normál munkahely. A versenyzőket rendszeresen értékelik, folyamatosan tölteniük kell a menetnaplót, és a holtszezonban történő pályaversenyzés, valamint a cyclo-cross csak akkor engedélyezett, ha a csapat támogatja azt.

Bárhogyan is, az eredmények a főnököt igazolják. A csapat egyre erősebb, és folyamatosan fejlődik.

"Ha valaki azt kérdezné, hogy ki fontos, és ki kevésbé az, nem fog választ kapni. Büszkék vagyunk arra, hogy nálunk az létezik, hogy Team Sunweb. Ez a két szó. Semmi más."

Na és talán még az a kettő, hogy 'Keressük a kihívásokat!'

 

(Forrás: cyclingweekly)