Tom Dumoulin, a megtörhetetlen - 1. rész

shadow

Tom Dumoulin első hollandként megnyerte a Giro d'Italiát, kihagyta a Tour-t, így akár mehetne is az augusztus 19-én rajtoló Vueltára, ő azonban teljesen érthető módon inkább a világbajnokságra összpontosít.

Látva a formáját és az eredményeit a tavalyi Tour-on, Iwan Spekenbrink, a Sunweb csapatfőnöke úgy kalkulált, hogy Tom 2018-ban már harcban lehet valamelyik nagy kör összetettjéért. Dumoulin azonban beelőzött, és már a 2017-es Girót elvitte. Ezzel megszakított egy rossz sorozatot, 37 év telt el ugyanis azóta, hogy holland versenyző utoljára háromhetest tudott nyerni. 

"Váratlan volt ez a győzelem, ugyanakkor óriási dolog" - mondta Dumoulin. "Előzetesen egy szakaszgyőzelemmel, plusz az időfutam megnyerésével, valamint egy összetett 5.-10. hellyel kiegyeztem volna."

2015-ben egyszer már volt hatodik a Vueltán. Akkor két szakasszal a vége előtt még vezette az összetettet, azonban megzuhant az utolsó hegyi napon, így jelentős hátrányt szedett össze. A vége felé most is akadtak gondjai, de összességében sokkal jobban állta a sarat, mint akkor. Tom szerint egyébként semmi sem változott a csapatnál a Giro-győzelme óta.

"Néhányan, akiket korábban még sosem láttam, odajöttek gratulálni. Ennyi történt. Ugyanaz a srác vagyok, semmi sem változott. Ugyanúgy kezelnek, mint korábban, nincs saját lakosztályom a szállodában, vagy ilyesmi. És a barátaimmal meg a családommal kapcsolatban is minden maradt a régiben."

Szülővárosa, Maastricht óriási ünneplésben részesítette, mikor hazaérkezett a trófeával. Jan Janssen és Joop Zoetemelk, a két korábbi holland nagy kör-győztes gratulált neki a város főterén, ahol ugyan udvariasan és barátságosan mosolygott, azonban látszott hogy egy kicsit esetlenül, kényelmetlenül is érzi magát.

dum1

Fotó: Europress/AFP

"Tiszta őrület volt otthon. Mentálisan még mindig nem sikerült kipihennem magam. Egy nagy kör után általában van egy kis időm, hogy fizikálisan és mentálisan is összeszedjem magam, de ez most kiesett. Ez a svájci körön meg is látszott."

Dumoulin egy tehetséges, jóképű, jódumás srác. Kiváló interjúalany.

"Amikor hazaértem a Giróról, vagy 30 újságíró lebzselt a házunk körül. Borzalmas volt, napokig nem tudtam hazamenni. Elképesztő volt, ugyanakkor segített, hogy felfogjam, mekkora dolgot is sikerült véghezvinnem. Valami olyat, amit már nagyon régen nem tapasztaltunk meg Hollandiában. Abból, ahogy az emberek bántak velem, rájöttem, hogy ez tényleg nem volt akármi. És ez a legnehezebb része az egésznek. Úgy értem, én soha nem akartam hős lenni, vagy ilyesmi, én nagyon szeretnék észrevétlenül sétálgatni az utcán, de ez többé már nem lehetséges. Erre még valami megoldást kell találnom."

Persze lehet, ha simán nyerte volna a Girót, akkor valamelyest a felhajtás is kisebb lett volna. De ez egy őrületesen nagy küzdelem volt. Az utolsó szakasz előtt a negyedik helyen állt az összetettben úgy, hogy az első öt 1:15-ön belül volt. Még a mindent eldöntő időfutam után is, az első három percen belül, az első öt pedig két percen belül végzett az összetettben.

(foly. köv.)

 

(Forrás: Procycling)