Uran: "Az emberek hajlamosak gyorsan elfelejteni"

shadow

A mezőny egyik legkisebb költségvetésű csapatának tagjaként, lehozott egy óriási Tourt. Rigobert Uran megszerezte a második helyet összetettben, célfotóval nyerte a királyszakaszt, nem mellesleg egy percen belül volt, a már négyszeres győztes Chris Froome-hoz képest.

Csodát láttunk volna júliusban?

Talán inkább beérett a tudatos munka. Mert elég rég volt már az a legutóbbi Giro második hely. Csoda? Ennek a Touron látott teljesítménynek a háttérében, nincs semmiféle csoda. Vagy komoly meglepetés. Munka, bizalom, türelem. Inkább ennek a három szónak köszönhetőn jutott el a párizsi dobogóig.

Rigoberto Uran most elmeséli, milyen volt számára a 2017-es szezon.

Ez volt az eddigi legjobb éved amióta itt tekersz Európában?

Szerintem egyik évem sem volt rossz, de minden nézőpont kérdése. Most egyesével meg kellene nézni valamennyi szezont, hogy mikor volt bukásom, és azok mennyire befolyásolták az eredményeket. De például, ha nagyot esel, de nem törik el semmid, akkor az már egy jó hír. Más kérdés, a helyezéseid miatt, mi kerül be a statisztikákba. De jobban belegondolva, az eredményességet nézve, talán tényleg 2017 volt a legerősebb évem.

Korábban kaptál kritkákat is a teljesítményed miatt. Ezeket, hogy viseled?

Nézd, minket azért fizetnek, hogy eredményeket hozzunk. Amennyiben ezek elmaradnak, akkor nincs kifogás. Azt hiszem amióta a Cannondale-hez kerültem, nem teljesítek rosszul. Persze, ha két GT dobogó után hetedik vagy összetettben, jönnek a kérdések meg a kritikák. Az emberek hajlamosak gyorsan elfelejteni. A kolumbiai szurkolók hozzá vannak szokva a jó eredményekhez, és ha egy ideig nem tudsz nyerni, mindenki találgatni kezd. Hallottam olyat is, hogy túl sokat foglalkozom a saját ruhamárkámmal. Amúgy itt jelezném, hogy vannak új termékeink a webshopban, és a tervek szerint Madridban is nyitunk egy üzletet:) Lehet, hogy a visszavonulásom után ezzel fogok komolyabban foglalkozni, de ez még messze van.

Csak őszintén: téged meglepett ez a második hely?

Most először mentem rá a Tourra. 2015-ben a Giro után érkeztem, de akkor nem is voltak nagy céljaim. Okosan terveztük meg a programot, ez volt mindennek az alapja. Tudtam, hogy keményen dolgoztam, az volt a kérdés, mikor és miként jön ki ennek az eredménye. Bíztam magamban, meg az elvégzett munkában. De én nem vagyok az a típus, aki bátran nyilatkozik, és előre megígéri a dobogót. Még akkor sem, ha belül éreztem, hogy bennem lehet egy komoly eredmény.

Uran: "Lehet valaki a legerősebb, de senki sem győzhet egyedül" | Hosszabbítás

Szó nincs arról, hogy Rigoberto Uran barátságtalan vagy zárkózott lenne, épp ellenkezőleg. Egyszerűen csak nem szeret a múlton és a jövőn rágódni, ezért menekül el gyakran az újságírók kérdései elől. Sokkal inkább szeret és akar a jelenben lenni. Rigo valódi karaktere a nagy versenyektől távol mutatkozik meg igazán.

Gondolkoztál már azon, hol ment el a sárga trikó?

Ennek több összetevője lehet. Az nyilván nem segített, hogy az első időfutamon kaptam majdnem egy percet. De például az utolsó egyenkéntin adtam azoknak, akik mögöttem álltak.

Kizárólag az időfutamokon múlt volna?

Nem csak azokon. Froome-nak volt egy döbbenetesen erős sora. Szinte minden nap, és minden hegyen kemény tempót mentek, amiből nem volt könnyű megindulni. Én ezt a második helyet nem éltem meg vereségként. Chris erre készült kiemelten, és kiváló formában érkezett a Tourra. Nagyon magabiztos volt. Én ott voltam ugrásra készen, hogy kihasználjam a hibáit, de nem rontott el semmit. Így pedig elképesztően nehéz ellene.

Milyen érzés volt ott állni Párizsban a dobogón?

Hihetetlen, ez minden kerékpáros álma. Ilyenkor nyilván átfut az agyadon, milyen lenne sárgában. Két éve nem voltam dobogón, ennek örültem a leginkább.

Tervezed már a következő évet?

Vannak ötleteim, de nem csak a Tourt illetően. A vb pálya nagyon tetszik. Illetve jó lenne egy-két fontosabb egynaposra rámenni. Mindig is szerettem ezeket a versenyeket, ezért örültem nagyon a Milánó-Torinónak. Őszinte leszek: ebben az időszakban nem szeretek munkáról beszélni. A tervekre majd decemberben visszatérünk.

A Cannondale jövője már biztosított. Izgultál valamennyire a folytatás miatt?

Egy kicsit igen. Arra kértek minket, hogy ha tudunk, várjunk két hetet. Voltak srácok, akik nem voltak ennyire türelmesek, és inkább váltottak. Nekem nyilván lett volna más opcióm, de szerencsére nem kellett lépnünk. Jött egy tőkeerős cég, és megmenekültünk.

Jövőre a kolumbiai kör már 2.1-es besorolású lesz. Van esély arra, hogy esetleg rajthoz állsz?

Ez egy fantasztikus hír. Jó szervezés esetén rengeteget nyerhetünk vele. Egy nagy körverseny, mindig jó üzlet. Esély a hazai szponzoroknak, illetve a nézőknek és a külföldi versenyzőknek, hogy megismerjék az országunkat. A csapatom meghívást kapott, én leszek az első, aki támogatni fogom az indulásunkat. Sőt, már több jó európai csapat is jelezte, hogy érdekelné őket a részvétel.

(Forrás: eltiempo.com)