Valverde: "Azért versenyzek, mert átkozottul jó vagyok"

shadow

Ahogy öregszik, egyre erősebb. 37 évesen annyit nyert ezen a tavaszon, ami még az ő mércéjével mérve is extra. Még a Dauphinén is mutatta magát. Harmadik lett az időfutamon, és igazán számottevő különbséget csak az utolsó zűrzavaros szakaszon kapott.

Vajon mennyi van még benne? Vajon milyen célok hajtják még pályafutása utolsó időszakában?

Hogy megértsük, Alejandro Valverde mitől olyan rendkívüli kerékpáros, érdemes őt összevetni Tom Boonennel. Mindketten 1980-ban születtek, mindketten 2002-ben lettek profik, és mindketten 100-nál is több győzelmet gyűjtöttek pályafutásuk során. A belga 122-nél állt meg, a spanyol jelenleg 106-nál tart.

Másban voltak jók, ezért egymás ellen ritkán mentek, persze azért útjaik néha keresztezték egymást. Ilyen volt például a 2005-ös madridi világbajnokság, ahol Boonen lesprintelte a spanyolt, és megszerezte az aranyérmet. Aztán 15 közösen eltöltött profi szezon után elérkezett egy áprilisi hétvége, mely különleges volt mindkettejük számára.

Boonen ekkor fejezte be a pályafutását, a Roubaix-n indult utoljára profi versenyen. Valverde pedig karrierje során először megnyerte a Vuelta al País Vascót, ami a kilencedik győzelme volt a szezonban.

"Ez a legjobb tavaszom valaha" - mondta ekkor.

Ezzel nehéz lenne vitatkozni. Ráadásul ezek után még megnyerte a Fléche-t és a Liége-t is.

valverde2

Fotó: Europress/AFP

Az összehasonlításnak itt vége. Boonen elköszönt, Valverde pedig azt mondta, nyomja tovább. Legalább 2019 végéig. Ez felvet jó néhány kérdést, melyek közül az egyik legfontosabb talán a következő:

Mi motiválja még? Vajon milyen célok hajtják még előre?

Lehet erre cinikusan azt mondani, hogy a pénz, mi más. Sokak számára az is ésszerű válasznak tűnik, hogy amíg ilyen eredményekre képes, amíg ilyen elképesztő formában van, ugyan miért hagyná abba?! Ő maga hihetetlenül lazán kezeli a kérdést.

"Ha holnap sérülés, betegség vagy bármi más miatt abba kéne hagynom, mindenféle keserűség és szomorúság nélkül meg tudnám tenni. Egyáltalán nem lenne hiányérzetem. Az, hogy nincs rajtam nyomás, sokat segít. Megnyertem ugyanis mindent, amit megnyerhettem, legalább egyszer. Félreértés ne essék, szeretek nyerni, magamnak és a csapatomnak is, de annyira nyugodt vagyok most, hogy az eredményes versenyzés tulajdonképpen ennek a következménye."

Pályafutása még elbírt egy kétéves doppingeltiltást is. Az nemhogy megrogyasztotta volna, hanem azóta szinte jobb, mint előtte. Mikor 2015-ben harmadszor is győzött a Liége-en, egy újságíró megkérdezte tőle, hogy mégis hogy sikerülhetett megnyerni az egyik legnehezebb klasszikust kilenc évvel és egy doppingeltiltással az után, hogy megnyerte az elsőt. Erre Valverde lazán, a harag vagy a neheztelés legapróbb jele nélkül egyszerűen csak annyit mondott:

"Mert átkozottul jó vagyok."

Pályafutása jó részében nem arról a nyugalomról volt híres, mint amiről fentebb beszélt. Számtalan versenyen egyszerűen lefagyott a kulcspillanatokban. Ennek a bizonyítéka talán az is, hogy világbajnokságokról két ezüst és négy bronzérme van, de nincs aranya. Az eredménysor persze így is lenyűgöző, ugyanakkor az embernek kétségtelenül lehet némi hiányérzete.

Az idén megnyerte a katalán kört, azt a versenyt, ahol legutóbb, még az eltiltása előtt, 2009-ben győzött. Ahogy ezt most behúzta, az azt bizonyítja, hogy valóban nyugodt. Emlékezhetünk, hogy ez volt az a verseny, melyen a teljes csapata egyperces büntetést kapott. Őt azonban úgy tűnt, mindez csak megerősítette, és utána elképesztően jól ment nyomás alatt. A régi Valverde aligha tudta volna megnyerni ezt a versenyt.

Saját bevallása szerint az idő múlását nem akkor érzi igazán, amikor versenyez, hanem pont akkor, amikor nem.

"Egyre nehezebb elkezdeni az utazgatást januárban. Ha már benne vagyok, akkor már nem olyan nagy ügy, hisz ott az országút. Ezért olyan rettenetesen fontos, hogy egy stabil csapat legyen mögöttem, és az is, hogy el tudjak menni nyaralni a feleségemmel."

Mivel imád versenyezni, mondhatni függő, nem érdemes azt kérdezni tőle, hogy miért folytatja, sokkal inkább azt, hogy mi kellene ahhoz, hogy abbahagyja. Egy Amstel-győzelem, egy Lombardia, esetleg egy vb-cím?

"Nem, azt nem tudom elképzelni, hogy úgy hagyjam abba, hogy tudom, hogy még képes lennék valami nagyot nyerni. Nem mániám, hogy megnyerjem a vb-t, bár kétségtelen, minden esélyem megvan rá."

A Vuelta sokkal inkább lehet a fő célja 2017-ben, amit egyébként 2009-ben egyszer már megnyert. Mivel a címvédő csapattárs Nairo Quintana nem lesz ott, ő lesz a Movistar első számú embere.

"Az elsődleges cél a dobogó. Az útvonal is fekszik nekem az idén, jó kemény verseny lesz. És külön örülök, hogy az otthonomat, Murciát is érinti az idei kiírás."

valverde1

Fotó: Europress/AFP

Azért az látszik, hogy Valverde tisztában van a határaival. Tavaly ott volt mindhárom nagy körön, idén azonban a brutális tavasz után a Giro helyett regenerálódás következett. Plusz idén már a WorldTour pontverseny megnyerése sem szerepel a célok között.

"Őszinte leszek. Most mondhatnám azt, hogy azért versenyzek, mert mindig is erről álmodtam. De ezt sokan elmondhatnák magukról. Én igazából azért versenyzek, mert jó vagyok benne, mert tehetséges vagyok, és, mert van bennem egy veleszületett versenyszellem. A másik ok, amiért folytatom, hogy hihetetlenül szerencsésnek érzem magam abból a szempontból, hogy amikor otthon tudok lenni a családommal, akkor tényleg otthon vagyok velük. Vannak olyanok, akik kora estig szeretnek edzeni, én azonban fenn vagyok már hajnalban, és ebéd előtt végzek is az edzéssel, és így az egész délutánt a családommal tölthetem. Ha úgy kellene dolgoznom, mint a legtöbb spanyolnak, azaz kilenctől kettőig, majd négytől fél nyolcig, akkor sokkal kevesebb időt tudnék a szeretteimmel tölteni."

Oké, ez megmagyarázza, miért nem hagyja abba. De nem magyarázza meg a győzelmeket. Valverde itt visszautal arra, amiről már szó volt, azaz, hogy a nyugalomnak nagyon nagy szerepe van a sikeres versenyzésben.

"Ha nincs rajtam győzelmi kényszer, ha nem kell stresszelnem, akkor a körülmények egész egyszerűen alkalmassá tesznek arra, hogy eredményes legyek."

 

(Forrás: Procycling)