Chris Froome, made in Italy

shadow

Chris Froome indulása lesz a 101. Giro legnagyobb szenzációja, ez nem is lehet kérdés.

Egyesek szerint nem tudja, mire vállalkozott, ő azonban hisz a duplában. Ami előtte sem Contadornak, sem Quintanának nem sikerült.

A lehető legtökéletesebb felkészüléshez a lehető legtökéletesebb versenyprogramra lesz szükség. Épp ezért Froome számára elengedhetetlen az okos tervezés.

Vajon milyen tavasza lesz?

Valószínűleg nem túl sűrű, és a múlthoz képest elég olaszos. Ennek nyilván a Sky kiemelt, és nem mellesleg olasz szponzorai (Pinarello, Castelli, Sidi) igencsak örülnek. Itt volt az ideje, mondhatnák.

Hisz Froome nemhogy ebben az évben, hanem 2013 szeptembere (!) óta nem versenyzett Olaszországban. Márpedig az utakat és a hegyeket a lehető legjobban meg kellene ismernie a nagy rajtig.

A pályabejárás természetesen nála is alap lesz.

"Nem tudom, Izraelbe elutazik-e, de az biztos, hogy a Zoncolant és az időfutam-pályát személyesen is szeretné megnézni" - meséli Dario Cioni, a Sky egyik sportigazgatója. "Chris Monte-Carlóban lakik, szóval sem a Cervinia, sem Bardonecchia nincs tőle vészesen messze. Azaz simán lehet, hogy az ottani hegyeket is bejárja. Mivel Dumoulin még a potenciális ellenfelek között van, szerintem örülhetünk a pályának. Jó, hogy nem lettek hosszabbak az időfutamok. Ez így nekünk pont megfelelő."

A pályabejárás mellett Froome valószínűleg a versenyeire is nagyon oda fog figyelni. A szokásos januári időpontnál egy kicsit később, februárban, egy európai helyszínen kezdheti az évet. Most teljesen felesleges lenne elutaznia Ausztráliába, jóval okosabb mondjuk a valenciai vagy az andalúz körön indítania az évet. A Tirreno részvétele szinte biztos, a Giro előtti utolsó felkészülési állomásként pedig a Tour of the Alps, vagy a horvát kör jöhet szóba.

Egy biztos: Froome nem megy majd túl sokat május előtt. Ez esetében 20-22 versenynapot jelenthet.

"Chris ugyanabban a korban van, mint amikor két évvel ezelőtt Alberto próbálkozott" - mondja Matteo Tosatto, a Tinkoff korábbi versenyzője, aki ősz óta a Sky sportigazgatójaként dolgozik. "De neki van egy nagy előnye, mégpedig az, hogy nyert már egymás után két nagy körversenyt. Duplázni tudott, ez pedig fejben sokat jelenthet. Ráadásul most plusz egy hete lesz pihenni a Tour előtt, ami nem egy utolsó szempont. Mivel a Giro Izraelben kezdődik, majd jön három nap Szicílián, szinte biztosan kellemes időben kezdheti a versenyt."

Az már más kérdés, hogy Froome nem nagyon ismeri az olasz utakat és hegyeket. Bár kétszer már indult a Girón (utoljára 2010-ben, mikor huzatás miatt kizárták), és a Barloworld-ös időszakában is tekert néhány ismertebb emelkedőn, versenyen viszont nagyon régen indult. A firenzei világbajnokságot leszámítva, a 2013-as Tirreno volt az utolsó (!) olaszországi többnaposa.

De azt a Froome-ot nem is szabad összehasonlítani a mostanival.

Sem ő, sem pedig a Sky nem kockáztatna, ha nem hinnének a duplában.

Az útvonal ideális lehet számára, főleg akkor, ha alaposan bejárja a fontosabb szakaszokat. Az időfutamokkal még akkor is simán megbirkózik, ha Dumoulin ott lesz mellette. Az Etna esetleg az időpontja miatt tartogathat meglepetéseket, mert akkor jó eséllyel még nem lesz top formában.

A Róma előtti utolsó három nap meg mindenki számára egyformán kemény lesz. Itt már az időjárás is beleszólhat a küzdelembe, hisz tudjuk, hogy ő nem rajong a nagy hidegért. Márpedig május végén az Alpokban (2000 méteren), nem valószínű, hogy nagyon szép idő várja.

És akkor még ott van a csapatösszeállítás kérdése is, hisz már nyolc fős sorok indulnak, és a Sky-nak ugye fél szemmel a Tourra is figyelnie/készülnie kell.

De Froome valószínűleg mindent alaposan átgondolt.

És tudja, mire vállalkozik.