Dumoulin: Ilyen egy tökéletes év

shadow

Milyen egy tökéletes szezon?

Hát, nagyjából olyan, amilyet most Tom Dumoulin futott. Megnyerte a 100. Girót, majd Bergenből két időfutam arannyal utazhatott haza. És ki tudja, ha nincs az a megfázás, még a Lombardián is főszereplő lehetett volna.

Ő sem tagadja, ez egy fantasztikus év volt számára. Ami meghozta a nagy áttörést. Otthon eddig is jól ismerték, de most már nem tud úgy kimenni az utcára, hogy fel ne ismerjék. Ennyit tesz, ha valaki holland kerékpársoként, 1980 után tud újra háromhetest nyerni.

 

A csapatod és te is hatalmas évet futottatok, pedig a költségvetést nézve, nem vagytok a legjobbak között. Mi a titok?

Egy jó közösség vagyunk, ezt már tavaly is bizonyítottuk. Valóban nem mi költhetjük a legtöbbet, de a pénzt okos dolgokra fordítjuk. Teszem azt, nem feltétlenül kell egy verseny alatt luxus szállódában aludni. Én is sokat gondolkoztam azon, mi történt velünk idén. Nehéz válaszolni, de úgy tűnik, minden kis apró részlet a helyére került.

A Giro győzelem mennyire változattta meg az életedet?

Teljesen. Hollandiában eddig is ismertek, de most már nem tudok úgy kimenni az utcára, hogy ne állítsanak meg folyamatosan.

Ez mennyire tetszik?

Néha jó, néha rossz. Verseny előtt vagy alatt, nyilván benne van. De ha a saját dolgaimat intézem, akkor annyira már nem szeretem. Az emberek nyilván nem nagyon tesznek különbséget.

Hova tetted a rózsaszín trikót?

Ott figyel a nappaliban, szépen bekeretezve. Szeretek naponta többször ránézni. Idővel lehet, hogy egy külön szobába kerül, de most jó helyen van.

Mindenki azt várja, hogy 2018-ban elindulsz a Tour de France-on. Így lesz?

Őszinte leszek: még nem tudom. Minden az úvonaltól függ. A másik két nagy körön már harcoltam az összetettért, a Touron egyelőre nem. Ha például nem lesz számomra ideális a pálya, akkor nem hiszem, hogy lenne értelme indulni. A Girót imádom, szívesen visszatérnék.

Nem csak te, Sagan, Froome és Van Avermaet is kiváló szezont futott. De szerinted ki volt a legjobb?

Nálunk Hollandiában van egy mondás: a körtét ne hasonlítsd össze az almával. Sagant és Froome-ot sem lehet. A dupla nagyon nagy dolog, de én nem tudnék választani.

Látsz arra esélyt, hogy valamikor megcélozod két nagy kör összetetjét, ugyanabban az évben? Vannak akik csináltak és csinálnak ilyet. Nibali példája is mutatja, hogy nem lehetetlen a dolog. Ő kétszer dobogós volt. Szerintem megpróbálnám, csak nem tudom mikor.

Mostanában sokszor jött elő két téma: fizetési sapka és wattmérő. Te melyik oldalon állsz?

A pénzügyi részére nem tudok okosat mondani. A wattmérőt én normál szakaszokon nem használom, csak az időfutamokon. Érzésből megyek. Szerintem Contador nemrég egy kicsit eltúlozta a problémát. Froome sem folyamatosan azt nézni. Be lehetne tiltani, de sok minden nem változna.

Zárjunk két érdekes kérdéssel: orvosnak tanultál, sajnálod, hogy nem lettél az?

Nem. Elégedett vagyok azzal, ahol most tartok. A kerékpárnak köszönhetően akkor sem lesz anyagi gondom, ha már visszavonultam.

Lenne olyan sportoló, akit szívesen megismernél?

Sok sportot nézek, kedvelem az olyan nagy egyéniségeket, mint Bolt vagy Messi. De megismerni őket...nem hiszem. Nekem elég ha látom őket a tv-ben. Nem sok minden változna az életemben, ha találkoznék velük.

 

(Forrás: Gazzetta)