Gondolkodós napok jönnek

shadow

Ha van versenyző, akinek ezekben a napokban nagyon jár az agya, akkor az pont ő.

Vincenzo Nibali gondolkodik. Bár lehet, hogy magában már tudja a választ. Ha minden igaz, akkor ezt december 14-ig, el is árulja nekünk. Giro vagy Tour. A kérdés "csak" ennyi.

Mert esetében jövőre egy dolog biztos: ez pedig a világbajnokság. De mi lesz az olasz körrel? Hisz ismét lesznek szicíliai szakaszok. Vagy esetleg újra megpróbálja a Tourt? Ahol olyan útvonalat sikerült kijelölni, ami feküdhet neki. Ráadásul Froome Girózik, így itt lenne a nagy esély. A felkészülés mindenesetre elkezdődött, a Bahrain-Merida ugyanis a következő két hetet Horvátországban, Hvar szigetén tölti.

 

Kezdjünk egy aktuális kérdéssel: manapság van realitása a Giro-Tour duplának? Nem vagyok biztos benne, hogy Froome tudja, mire vállalkozik. Én 2016-ban megnyertem a Girót, aztán jött Tour, igaz, nem az összetettért mentem. Már úgy is durva volt a három hét. És ugye ott van előttünk Contador példája.

Igen, de a Sky azt mondja, hogy ha idén sikerült egymás után két nagy kört nyerni, akkor most miért ne lehetne megpróbálni... Senki ne értse félre amit mondok, és minden tiszteletem a spanyol körversenyé, de azért az nem a Giro. Most tegyük félre a történelmet és az útvonalat. Egy dolog biztos: az év első háromhetesén vagy a legjobb formában. De a Giro esetén ott az időjárás-faktor. Olaszországban májusban nem tudod megmondani, hogy mi vár rád másnap. Főleg nem a hegyekben. Ettől igazán nehéz a verseny.

Nibalinak jobb lenne egy fáradt Froome-al találkozni a Touron? Bárcsak egy fáradt Froome jönne a Giróra:)

A következő év a vb-ről is szól. Túl messze van, hogy érdemben beszélgessünk róla? Olyan szempontból nem, hogy az lesz az egyik legfontosabb feladatom 2018-ban. Több egynaposon szeretnék indulni, ilyen a Liége is. Ha indulok, akkor legyen esélyem a győzelemre. Másként nincs értelme rajthoz állni.

Sanremo? Hááát...ameddig ilyen a vége, és csak a Cipressa meg a Poggio van benne, az a sprinterek versenye.

Érkezett hozzátok Pozzovivo. Mennyit erősödött a Bahrain-Merida? Veszélyesek lehettek valamennyire a Sky-ra? Én nem csak rájuk hegyezném ki az egészet. Ott van például Quintana és az ő sora. Szerintem Nairo lesz a versenyző, akit le kell győzni a sárga trikóért. Domenico nagyon kellett a sorunkba, de például visszatér Navardauskas, aki sokat volt sérült. Mi biztosan erősödtünk.

Beszéljünk egy kicsit a többiekről. Aruval szerinted mi lesz jövőre? Amióta profi, még nem váltott csapatot. Ilyen szempontból tehát egy szokatlan helyzetben lesz. De az biztos, hogy a távozása miatt, új ingerek érik, és így többet kihozhat magából.

És mi a helyzet az olasz fiatalokkal? Például Mosconnal. Szerintem ha van olasz versenyző, akinek reális esélye lehet a Roubaix-n, akkor az ő. Nálam Gianni egynapos menő. Sokkal inkább látom ebben jónak, mint valamelyik körversenyen.

De akkor ki lehet a jövő nagy háromhetes menője? A legfiatalabbak közül én Bernalt mondanám.

Te viszont nemrég múltál harminchárom. Mit csinálsz azért, hogy bírd a tempót, akár a tíz évvel fiatalabbak ellen? Próbálok okosan készülni, minden részletre odafigyelni, és feleslegesen nem kicsinálni magam. Telente például nagyon hasznosnak gondolom a montizást. Úgyhogy azt is csinálom.

Valami egyéb extra? A lakásomhoz közel van egy emelkedő, a Bré, az hasonló meredekségű, mint helyenként a Zoncolan. Oda szoktam eljárni.

Jó ideje Luganóban élsz. Jó ötlet volt odaköltözni? Teljes mértékben. A feleségem és a kislányom is kiválóan érzi magát. Lassan lehet, hogy nagyobb házba költözünk.

Emmával először talán a 2014-es Tour eredményhirdetésekor találkozhattunk, amikor pár hónapos volt. Most már jóval nagyobb, hogy bírja az apuka sok utazással járó munkáját?

Neki a kerékpárhoz még csak annyi köze van, hogy néha nézi a tv-ben. Még meg kell tanítanom tekerni...

(Forrás: Tuttosport)