Froome és a dupla (II. rész)

shadow

Július 23-án hivatalosan is megnyerte a Tourt. Sorozatban harmadszor, pályafutása során negyedszer. De Chris Froome nem áll meg itt, ugyanis ismét elindul a Vueltán. Azon a háromhetesen, ahol tavaly második lett, egy csúnyán elnézett szakasznak (is) köszönhetően.

 

Hogy is mondta Froome csapattársa, David Lopez a Formigal után?

"Az egész story csak azt bizonyítja, hogy mennyire nehéz nagy kört nyerni. Folyamatosan figyelni kell és elég egy rossz mozdulat, egy pillanatnyi kihagyás és mindennek vége. Az a nap egy kudarc volt számunkra. Az egész csapat vereséget szenvedett. Lehet mondani, hogy nem helyezkedtünk jól, hogy nem álltunk készen, de mindez csak az iszonyatos, már régóta halmozódó kimerültség következménye volt.”

A Sky erős. Az volt a tavalyi Vueltán, és a mostani Touron. De nem tévedhetetlenek, ők is el tudnak nézni egy-egy fontos szakaszt. Froome megmondta: a harmadik héten, mindig történik valami meglepetés. De mennyit ártanak ők a kerékpársportnak? Ha ártanak egyátalán. Pontosabban, mennyire lesz kevésbé látványos néhány hegyi szakasz, ha van egy kiemelkedően erős sor a mezőnyben?

„Vannak sportágak ahol létezik fizetési plafon, és nem tudod túlfizetni az embereidet" - mondja Froome. "Meg van a labdarúgás, ahol a leggazdagabb csapatok a legjobb játékosokat tudják leigazolni. Azon simán el lehet gondolkozni, hogy ez fizetési plafon, mennyit használna az országúti kerékpárnak. De egy biztos, az erős csapatokra mindenhol szükség van. Ha adott egy sor, ami tartósan kiemelkedik, az csak motiválja a többieket. Én nagyon szeretek ebben a Sky-ban tekerni.”

Öt év alatt, négy sárga trikó, szóval az utolsó mondaton annyira nem lepődünk meg. De mi a helyzet a szerencsével? Mert abból azért kellett valamennyi a mostani Touron is. „A Peyragudes végén nagyon kész voltam. Nem tudom, hogy alakul a verseny, ha a többiek előbb támadnak, és már korábban nyomást helyeznek rám. De ez nem történt meg. Szerencsére.”

Most már tudjuk: nem csak a Tour előtt, a Peyragudes után is kár volt izgulni Froome-ért. Szokásával ellentétben ugyan nem nyerte meg a Dauphinét, nem volt győzelme a tavasz során, és még az első igazi hegyi befutós napot sem húzta be. Ennek ellenére övé lett a sárga. A harmadik héten kiválóan ment, és ez talán a jó formaidőzítésnek is köszönhető. Hisz augusztus 19-én kezdődik a Vuelta, ami Froome kiemelt céljai között szerepel.

„Egyszerre csak egy feladatra koncentrálok. A Tour alatt sem volt jó a Vueltáról beszélni. Háromszor voltam már második, ha negyedszer is az leszek, akkor el kell gondolkodnom a dolgokon. Lehet, hogy sok nekem ez a verseny? Nyilván a Top 5 nem túl motiváló cél számomra. A formám szerintem jobb, mint tavaly ilyenkor, mondjuk most nem is lesz a lábamban egy olimpia. Az előző két hetet Tim Kerrisonnal töltöttem, teljesen kikapcsoltunk, megnyomtunk az újaraindítás gombot, és csak a Vueltára koncentráltunk." 

Három második hely után, most már jöhetne a piros trikó.

Chris Froome készül a Vueltára.

Pontosabban a duplára.