Landa: "Végre szabad vagyok!"

shadow

A Sky-os időszaknak vége, Mikel Landa mostantól a Movistar sikeréért dolgozik.

Meg persze a sajátjáért. Idén újra megpróbálkozik a Tour de France-al, de reményei szerint, mint első számú ember. Ez eddig jól is hangzik, csak ott lesz mellette egy Nairo Quintana...

Landa most elmeséli miért döntött a spanyol csapat mellett, mit vár az új sorától és miért indul a Touron.

 

Két év után eljöttél a Sky-tól. Milyen érzésekkel távoztál?

Jobb és tapasztaltabb versenyző lettem. Ebben biztos vagyok. Csak azt sajnálom, hogy a Girón rajtam kivül álló okok miatt egyszer sem tudtam végig kapitányként tekerni. De tavaly ott voltam Chris mellett a Touron, és ilyenkor sokat lehet tanulni. Például azt, hogy kezeld a lehető legjobban a nehéz szituációkat.

És hogy jött az a viccesnek szánt #freeLanda üzenet?

Poénnak szántam, Chrissel végig tök jóban voltunk. Mindig is mondtam, én azért kerültem be a csapatba, hogy őt segítsem. Egyszer sem volt reális esélyem az összetett győzelemre. Ennyi a történet.

Ami az új sorodat illeti: ott lesz melletted Valverde és Quintana is 

Ami Alejandrót illeti, szerintem ő nem kifejezetten megy rá a háromhetesekre. Szóval az összetettet illetően marad Nairo és én. Legyen bármilyen különböző vagy hasonló a versenyprogramunk, megoldjuk majd a feladatot.

Nem titok, hogy keresett a Bahrain-Merida, a Trek és az UAE Emirates is. Miért a Movistart választottad?

Először is azért, mert itt kapitányként számoltak velem. Szabad lehetek, saját magamért tekerhetek. Aztán ott vannak a tradíciók. Unzué sorának mindig is a nagy körversenyek voltak a legfontosabbak. És az sem volt utolsó szempont, hogy az elmúlt években párszor már megkerestek. Sokan csak azt követően kezdtek el érdeklődni, hogy jól mentem a Touron.

Indurain élete első Tourját 27 évesen nyerte. Te nemrég múltál 28. Szóval van még időd, nem?

Nekem nem célom az öt Tour-győzelem :) Egynek is örülnék.

Miért engedted el idén a Girót?

Igazából az időfutam miatt. Nézzétek meg a pályát. Ha ott egy top formában lévő Froome az ellenfél, akkor én sokat kaphatok. Egy ott beszedett jelentős hátrány miatt, sem ellene, sem a Sky ellen nem lenne könnyű a továbbiakban.

Froome a duplában hisz, Nibali viszont a Tourt választotta. Lehet, hogy sokakat befolyásolt a döntése?

Ha szerencsénk van, Chris a szokásosnál fáradtabban jön a Tourra. Lehet, hogy Vincenzo is ezért döntött így. Összességében nekem a Tour útvonala jobban tetszik.

Még az is elképzelhető, hogy a három legjobb Movistaros együtt indul?

Szépen leülünk és átbeszélünk mindent. Mostantól Nairo és Alejandro nem ellenfél, hanem csapattárs. Majd közösen kitaláljuk, mi a legjobb számunkra. De nekem - főleg a tavalyi verseny után - az a célom, hogy a sárga trikóért harcoljak.

Pereiro Sio nemrég azt mondta, Mikel Landa lehet a spanyol kerékpársport jövője.

Azért ne felejtsük el, hogy még semmi fontosat nem nyertem. Néha úgy érzem, ezen a témán csak az újságírók pörögnek. Ők akarnak egyből egy Contador utódot találni. Én nagyon remélem, hogy az emberek élvezik a versenyzési stílusomat, de Alberto teljesen más szintet képviselt.

 

 

(Forrás: Marca/El Mundo Deportivo)