Quintana: "Az előző évet elrontottuk!"

shadow

Volt már jobb éve, ez tagadhatatlan.

Megnyerte a Tirrenót, második lett a Girón, de a legfontosabb versenyén, mintha ott sem lett volna.

Ez már a múlt, és Nairo Quintana egy teljesen más szezont ígér. Olyan szezont, ahol csak egy verseny érdekli igazán: ez pedig a Tour de France.

 

Lassan neked is elkezdődik az új idény. Mennyire foglalkoztat az a kérdés, hogy ki lesz a Tour-kapitány?

Szeretnénk megnyeri a sárga trikót, és erre a Movistarnak ebben az évben jók az esélyei. Mindenkinek megvannak a személyes céljai, de egyértelmű, hogy miért dolgozunk. Szerintem Landa leigazolása nem probléma, hanem sokkal inkább előny. Három erős emberrel utazunk egy versenyre, szóval egyre jobbak az esélyeink. Én személy szerint tele vagyok bizonyítási vággyal. Egy nagyszerű csapat áll mellettem, biztos vagyok benne, hogy júliusra rendben leszek.

Mi történt veled 2017-ben? Jól kezdtél, a Girón második voltál, de aztán a Tourra nagyon elfogytál

Szerintem a tavalyi évem nem volt rossz. Inkább csak simán jónak mondanám. Az viszont tagadhatatlan, hogy nem voltam elégedett magammal. Elrontottunk egy-két dolgot. Persze az elvárások is nagyobbak voltak a megszokottnál. Ez az idény más lesz. Csak egy verseny érdekel: ez pedig a Tour.

Mi kell ahhoz, hogy végre tiéd legyen a sárga trikó?

Kiváló kondi, és szerencse. Három hetet kell lehozni folyamatos koncentrációval és lehetőleg hiba nélkül. Az elmúlt években egyszer minimum rontottam. Még ha nem is látványosan nagyot.

Változik valamennyit a programod?

Nem is keveset. Az a terv, hogy jóval kevesebb versenynapom lesz a Tourig. Tavaly Franciaországban már az első napokban éreztem, hogy nem vagyok rendben. Most probálom elosztani a feladatokat, főleg otthon fogok készülni. De nyilván lesznek európai versenyeim is.

Szerinted kik lesznek a legnagyobb ellenfelek a Touron?

Még ugye vannak kérdőjelek, de ha elindul, akkor Dumoulin. Aztán Nibali, aki egy dobogót bármikor képes összehozni. Meg Bardet is csak a Tourra fog készülni. Szóval vannak egy páran.

Froome-ot nem említetted. Az ő ügyéhez mit szólsz?

Én is annyit tudok, amit az újságok megírtak. A kerékpársportnak az lenne a legjobb, ha nagyon hamar tisztázódna a helyzete. Nem tudom, hogy nélküle mennyire lesz dominiáns a Sky, de biztosan számolni kell velük.

A Landa-kérdés viszont megkerülhetetlen. Lesz köztetek rivalizálás?

Tavaly láthattuk, hogy milyen sokat segített Froome-nak. Szerintem ha a helyzet úgy kívánja, ezt itt is meg fogja tenni. Mikel érkezésével a csapatunk rengeteget erősödött. Tudom, hogy a média örülne annak ha feszültség lenne köztünk, de ez nincs így. Már a csapattársam, és rengeteget segíthet nekünk.

Az is jó hír lehet számodra, hogy a Touron Valverde ott lesz melletted

Ő az a versenyző, akire hatalmas szükségünk van. Főszerepet kaphat a Touron, és egyúttal szépen felkészülhet a vb-re is. Ahol nagyon remélem, hogy aranyt fog nyerni. Megérdemelné!

Hegyimenős lesz a pálya. Téged nem foglalkoztat a világbajnokság?

Engem idén csak a Tour érdekel. Messze van a vb, még az sem biztos, hogy ott leszek a válogatottban.

Ha már a nemzeti csapat. Milyen most szerinted a kolumbiai utánpótlás?

Mindenki Bernalról beszél, nem véletlenül. Az eredményei jelzésértékűek. De ott van a Caja Ruralban tekerő Nelso Soto, aki nagyon gyors és kiváló egynapos menő lehet belőle. Szerencsére a jelen és a jövő is rendben van. Aztán lesz egy körversenyünk, a Colombia Oro y Paz, ahol egyre jobb mezőny jön össze. Így pedig lehetőségünk lesz megmutatni magunkat az egész világnak.

 

 

(Forrás: marca.com)