Őrület! Verseny közben szaltózott át a mezőny feje felett - videó

shadow

Elképesztő jelenetnek lehettünk szemtanúi a lengyel kerékpáros körverseny, a Tour of Poland mai, utolsó szakaszán: A profi slopestyle bringás Szymon Godziek átszaltózott a mezőny feje felett - ráadásul egy országúti bringa nyergében!

A 25 éves freeride mountainbike-os évek óta a világ élvonalában tartozik. Dirt és slopestyle versenyeken szórja a nehezebbnél nehezebb trükköket, sőt, van olyan, amit a világon neki sikerült először beadnia (cashroll barspin).

Ezúttal szülőföldjén készült egy különleges mutatványra: egy hátraszaltóval akart átrepülni a profi országúti mezőny felett, verseny közben. A hátraszaltó egy ilyen szintű bringásnak ujjgyakorlat, álmából felkeltve is tudja. Igen ám, de Szymon úgy döntött, hogy ha már országúti versenybe trollkodik bele, akkor úgy fair, ha ő is országútival ugrik. Ez viszont már nem éppen veszélytelen játék, ezeket a drótszamarakat nem húszméteres ugrásokhoz tervezték.

“Óriási a különbség a dirt mountainbike-om és egy országúti között. A kerekek vékonyak, sokkal keskenyebb a kormány is, a vázgeometria teljesen más - arról nem is beszélve, hogy az országúti bringa sokkal könnyebb, ezért egészen másképp viselkedik a levegőben. A legnagyobb kihívás tehát az volt, hogy hozzászokjak az országúti bringához. Számtalanszor gyakoroltam az ugrást, egyáltalán nem volt nehéz számomra, és nagyszerűen éreztem magam az országúti nyergében is."

Nem ez az első eset, hogy valaki átugrat az országúti mezőny felett. Valószínűleg ez lehetett az első, még a 2000-es évek elején, a Tour de France-on, ám ő downhill mountainbike-ot használt hozzá, és nem szaltózott.. Aztán 2013-ban Romain Marandet tette meg ugyanezt, szintén a Touron. Az országúti bringások még a freestyle sí őrült fenegyerekét, Candide Thovexet is megihlették. Szymon Godziek most egy újabb szintre emelte a mezőny feletti ugrálást.