Kiket láthatunk a Vueltán?

shadow

Szombat délután megismerhettük a 2018-as Vuelta útvonalát, már csak egy fontos kérdés maradt: ki melyik versenyen indul? Pontosabban ki próbál meg rámenni úgy a spanyol körre, hogy Innsbruckban hegyimenős pályán lesz a világbajnoki mezőnyverseny.

Ha valaki végignyomja a Vueltát, 14 napja marad a vb-ig. Ha valaki befejezi a Tourt, 27 napot tud pihenni a malagai nagy rajt előtt. De itt egyértelműen Innsbruck a kulcsszó.

Kinek mi lesz a fontosabb?

Alejandro Valverdének és Vincenzo Nibalinak - már csak az életkorukból adódóan is - egyértelműen a vb. Amennyiben bevállalják a spanyol kört, akkor azt valószínűleg felkészülési céllal teszik. Nibali 2016-ban is úgy nyomta le a Tourt, hogy nem az összetettre figyelt, hisz az olimpiára készült. Azt már nem soha nem tudjuk meg, mi történik Rióban, ha nem bukik, de az akkori formaidőzítéssel elégedett volt, és tényleg jól ment.

Valverde pontos programja még nem nyilvános, de a spanyol versenyzőnek még októberben volt egy olyan nyilatkozata, hogy szívesen változtatna a megszokott versenyein. Természetesen nem a tavaszi egynaposokon.

"Ha kizárólag én dönthetnék a következő idényemről, akkor kihagynám a Tourt. Úgy is ott lesz Nairo meg Landa. Nagyon nehéz a vb-pálya, nekem pedig már sok lehetőségem nem lesz aranyat nyerni. Szóval, ha Unzué megkérdez, akkor azt fogom mondani: legyen Giro, aztán Vuelta, majd a világbajnokság."

Azóta persze felmerült egy háromkapitányos Movistar-szupercsapat ötlete is, de erről szintén nem sokat tudni.

Vuelta 2018: Majd Andorra eldönti | Hosszabbítás

Ahogy azt kell, az AS már napokkal korábban nyilvánosságra hozta a pontos útvonalat, ma viszont végre hivatalosan is bemutatták a 2018-as spanyol körversenyt. A Vuelta szervezői nem voltak könnyű helyzetben, hisz sok nagy név programját erősen befolyásolja majd az a tény, hogy Innsbruckban a hegyimenők számára ideális pályán lesz a világbajnoki mezőnyverseny.

Tom Dumoulin 2018-as évében is van egy komoly kérdőjel: ez pedig a Tour. A Giro ugye esetében biztos, ezt már pár hete bejelentette. Csak azt nem tudja, mi lesz utána. Ha hihetünk Dumoulinnek, akkor az olasz kör befejezését követően dönt a további programjáról. De holland sajtóhírek szerint hajlik a duplára.

És persze itt van Chris Froome.

Róla és az ügyéről továbbra sem tudni többet, mint amikor a botrány kirobbant. Mindenki csak tippelni tud az esetleges következményekre, és az eltiltása mértékére. Ha egyátalán eltiltják. Vannak, akik eddig sem hittek igazán a Giro-részvételében, és biztosak a Tour-indulásában. Mivel ő soha nem az egynapos versenyeiről volt híres, lehet, hogy a Vueltát megint megpróbálja. Úgy, mint tavaly, a dupla évében.

És akkor jöjjenek azok, akik nyitottak a Vueltára. Egyrészt itt van Mikel Landa, aki a szombati prezentáción is jelezte, hogy a Tour után szívesen rajthoz állna Spanyolországban. Wilco Kelderman sokáig hitt a Giróban, de Dumoulin miatt, neki csak ez a háromhetes marad. Tavaly nem ment rosszul, mindössze az utolsó hegyi szakaszon csúszott le a dobogóról (Zakarin előzte meg az Anglirun).

Pihenőnapok a fontos versenyek között

Giro-Tour: 41 nap

Tour-Vuelta: 27 nap

Vuelta-világbajnoki m'verseny: 14 nap

Fabio Aru a Giro után simán megpróbálhatná a spanyol kört igaz, a világbajnokság őt is érdekli. Johan Esteban Chaves viszont már tavaly decemberben megtervezte az évét, és ő is Giro-Vuelta duplát tervez.

Ilnur Zakarinról viszont keveset tudni. A spanyol kör tavalyi harmadik helyezettje állítólag megpróbálkozna a Tour de France-szal, ahol 2016-ban már nyert szakaszt. De az összetettért még egyszer sem ment.

Szóval jelentkezők lennének, de arra kizárólag tippelni lehet, hogy kinek mi lesz a legfontosabb. Vagy ki rontja el úgy a Tourját, hogy utána a Vueltán szeretne robbantani. Meg persze ott vannak a bukások és a sérülések... sajnos ezeket is figyelembe kell venni (lásd Aru és a legutóbbi Giro).

De a világbajnokság miatt akár egy komoly meglepetés is benne lehet az év utolsó háromhetesében.