Vuelta 2018: Majd Andorra eldönti

shadow

Ahogy azt kell, az AS már napokkal korábban nyilvánosságra hozta a pontos útvonalat, ma viszont végre hivatalosan is bemutatták a 2018-as spanyol körversenyt. A Vuelta szervezői nem voltak könnyű helyzetben, hisz sok nagy név programját erősen befolyásolja majd az a tény, hogy Innsbruckban a hegyimenők számára ideális pályán lesz a világbajnoki mezőnyverseny. Így sokak csak felkészülési céllal érkezhetnek Spanyolországba. Vagy esetleg idő előtt hazautaznak. Elnézve az utolsó két szakaszt, az sem lenne annyira meglepő...

De nézzük az idei útvonalat. Amely 40 kilométernyi időfutamot tartalmaz.

 

Az első hét

Nagy rajt Malagában, méghozzá egy 8 kilométeres sík egyenkéntivel. 2009 után ez az első Vuelta, amely egyéni időfutammal kezdődik. A 2. szakaszon már egy harmadik kategóriás emelkedő tetején lesz a befutó, a következő nap viszont a spinterekről szólhat. A negyedik szakaszon ismét hegyi befutó vár a mezőnyre, így ez minden lesz, csak nem egy nyugis kezdés. Szeptember 4-én jön az első pihenőnap, de előtte még meg kell mászni az 1960 méter magas La Covatillát.

A második hét

A Vuelta középső hetén talán a 13. szakasz tűnik a legérdekesebbnek, mivel akkor a Camperona tetejére érkezik a mezőny. Másnap jön egy rövid, de várhatóan igen intenzív szakasz, szeptember 9-én pedig a Covadonga. Ezt a hegyet 2016-ban - pont a második pihenőnap előtt - a verseny későbbi győztese, Nairo Quintana nyerte.

A harmadik hét

Szeptember 11-e fontos nap lesz a spanyol körön, hisz a nyitónapot leszámítva, akkor rendezik az egyetlen, igaz nem túl rövid (32.7 km-es) időfutamot. Másnap Baszkföld, és egy várhatóan hangulatos bizkaiai hegyi befutó, aztán két brutális nap a madridi körözés előtt. A 19. szakasz Andorrában, a Rabasa tetején ér véget, a minden eldöntő napon meg hat hegyet kell megmászni, mindössze 105 kilométer alatt. Az utolsó emelkedő a Gallina lesz. A 2018-as Vuelta szokás szerint a spanyol fővárosban zárul. Ha lesznek még a mezőnyben sprinterek, ott ők meccselhetnek.

Az összes szakasz szintrajza: ITT

ESB vélemény

Durva kezdés (az első négy szakaszon lesz egy rövid ITT+ két hegyi befutó), és még durvább befejezés. A Giróhoz hasonlóan az utolsó két nap itt is brutális lesz. Baszkföld szerencsére nem maradt ki, így lesznek kellően hangulatos szakaszok. A hosszúnak szánt időfutam a harmadik hét elejére került, így ha valaki hátrányba kerül, Andorrában javíthat. Nagyon extra lett a mindössze 105 km-es utolsó hegyi etap. Kérdés, hogy a vb miatt (két hét lesz Madrid és a mezőnyverseny között) milyen névsor jön össze.

A várható főszereplők

A Vueltával kapcsolatban mindig nehéz okosat mondani, hisz ezt a versenyt kevesen jelölik meg elsődleges célként. Akik Giróznak - és biztosan nem mennek a Tourra - könnyen rajthoz állhatnak. Kérdés milyen célokkal, hisz Nibali már korábban utalt rá, hogy felkészülésnek fogja használni a spanyol kört. Nem tudni még mi lesz Dumoulinnel (jó eséllyel megy a Tourra), és Froome-al. Az ő programjába egy esetleges eltiltás is bekavarhat. Landa, Chaves és Kelderman már korábban azt mondta, hogy szeretne ott lenni a Vueltán. De nem szabad elfelejteni, hogy közel van a vb, márpedig ott idén hegyimenős a pálya.