A Forgószél és egy újabb Triple Crown-bajnok Magyarországon

shadow

Hatalmas nevek érkeznek Budapestre május 19-én. A III. Magyar Snooker Gálán Jimmy White és Shaun Murphy játékát élvezhetjük testközelből. A helyszín az első két gálán megszokott Gerevich Aladár Sportcsarnok lesz. Egy délutáni és egy esti időpontra lehet jegyeket váltani, valamint ezúttal is lesz lehetőség személyesen találkozni a sztárokkal a Meet and Greet jegyek révén.

Jimmy White egyik beceneve a "Nép bajnoka". Nemcsak azért, mert rendkívül népszerű immár harminc éve, hanem azért is, mert a világ bajnoka nem tudott lenni. Pedig hatszor is volt rá lehetősége, merthogy hat alkalommal jutott be a világbajnokság döntőjébe. Az elsőt még 1984-ben Steve Davis ellen bukta el, szoros csatában (18-16). És ezután következett a nagy sorozat, öt egymás utáni évben is bejutott a döntőbe. 1990-ben, majd '92-től '94-ig, tehát összesen négyszer Stephen Hendry-től kapott ki, '92-ben pedig John Parrott győzte le.

A legközelebb az utolsó fináléja alkalmával került a sikerhez, ekkor ugyanis döntő frame-ben múlta őt felül Hendry (lásd az alábbi videót). Jimmy ekkor már 32 éves volt, és utána sokáig nem jutott el semmilyen pontszerző döntőbe. Tíz évvel később, 2004-ben aztán megnyerte a Players Championshipet (érdekesség, hogy ezen a tornán többek között Murphy-vel is találkozott), és ez lett az utolsó, 10. pontszerző trófeája. Ezzel a tíz sikerrel az örökranglista igen előkelő 9. helyén áll.

Murphy-nek sikerült megszerezni a világbajnoki trófeát. Nem is akárhogy, hiszen mindössze a 48. helyen állt a világranglistán, amikor 2005-ben győzni tudott a Crucible-ben. Természetesen selejtezőket kellett játszania a főtáblás szereplésért, ezekkel együtt összesen hét meccset nyert. 150-szeres pénzt fizetett a győzelme, és Terry Griffiths 1979-es győzelme óta ő lett az első, aki selejtezőből indulva szerezte meg a világbajnoki trófeát. Ráadásul Hendry után a második legfiatalabb világbajnok lett 22 évesen. John Higgins, Steve Davis és Peter Ebdon személyében három világbajnokon jutott túl, a döntőben pedig Matthew Stevenst múlta felül. Ez volt élete első profi döntője, és értelemszerűen az első profi tornagyőzelme.

Azóta további hat pontszerzőt nyert meg, játszott további két világbajnoki döntőt, három éven keresztül állt a ranglista 3. helyén, jelenleg a hatodik pozíciót foglalja el. Ennél azonban jóval fontosabb, hogy a világbajnoki trófea mellé 2008-ban begyűjtötte az Egyesült Királyság Bajnoksága elsőséget, majd 2015-ben győzött a Mastersen is. Ezzel ő lett mindössze a tizedik olyan játékos, aki Triple Crown bajnoknak mondhatja magát.

Jimmy White a mai napig a legnépszerűbb és a legkeresettebb játékosok közé tartozik. Gyakran bemutatózik Ronnie O'Sullivannel, világszerte mindenhol kíváncsi rá a közönség. Shaun Murphy immár bő tíz éve a világ elitjéhez tartozik, és őt is nagyon nehéz becserkészni, mert rengeteg bemutatót tart. Ők jönnek el Budapestre május 19-én. További információ a Magyar Snooker Gála honlapján.