Az Eb-re utazó keret

shadow

Február 2-án kezdődik a snooker Európa-bajnokság Szófiában. Ezt a versenyt minden évben megrendezik, és tulajdonképpen három tornát foglal magában, hiszen a felnőttek mellett az utánpótlás játékosok is megmérkőznek egymással. U21-es és U18-as korosztályos tornát is rendeznek, és az esemény így összesen két hétig tart.

Az Eb-n indulnak olyan játékosok is, akik korábban profik voltak. Tavaly például szerepelt Andrew Pagett és Peter Lines is, akik sokáig voltak a Main Tour játékosai. Az idei versenyen az U18-as mezőnyben ott lesz például a walesi Jackson Page, aki tavaly két meccset is nyert a Welsh Openen. A felnőtt és az U21-es bajnok a következő két szezont a profik között töltheti el. A korábbi bajnokok között találjuk Mark Allent, a Masters címvédőjét.

Magyarország öt játékost indít a felnőttek között. Fenyvesi Zsolt immár hatszoros magyar bajnokként vesz részt a versenyen. Az utóbbi évek kiemelkedő magyar játékosaként természetesen szerepelt mindkét Magyar Snooker Gálán. 28 éves játékos, 11 éves kora óta játszik kisebb-nagyobb megszakításokkal. Legnagyobb breakje versenyen 118. Róla ebben az interjúban lehet hosszabban olvasni. Rajta kívül Horváth Attila Gergely (2.), Berghold Soma (4.), Babecz Balázs (6.), valamint Csurgó Balázs (8.) indul a főeseményen (zárójelben a magyar ranglistás helyezés).

Attila nemcsak a felnőttek között indul, hanem mindkét korosztályos tornán is. Kimaxolja tehát a szófiai versenyt, kihasználva zsenge életkorát, hiszen ő még csak 14 éves. Láthattuk az I. Magyar Snooker Gálán, és nyert már magyar pontszerző tornát is. Ő így látja a helyzetet az Eb előtt:

"Ebben a pillanatban úgy érzem, jó formában vagyok, és elnézve az U18-as csoportomat, a továbbjutás a cél, amire jó esélyt látok. Legalább a tavalyi eredményem szeretném megismételni, azaz az egyenes kieséses szakaszban is nyerni legalább egy meccset. A másik két kategóriáról egyelőre nem tudok nyilatkozni, mivel nincs még meg a sorsolás. U21-ben is szeretnék továbbjutni, a felnőttek között pedig tanulni a jobb, idősebb játékosoktól. Nagyon várom, nagyon sokat fogok tanulni, és remélem, hogy sokkal jobb játékosként tudok visszatérni."

Babecz Balázs

Babecz Balázs 29 éves, 2006 óta poolozik (a mai napig is a snooker mellett), és 2014 őszén kezdett el snooker pontszerzőkre járni. Legnagyobb breakje versenyen 77, edzésen 95. Legnagyobb sikere a válogatott tagság az előző két Európa-bajnokságon (Wroclaw és Nicosia), valamint pontszerző verseny győzelem, illetve négy magyar csapatbajnoki cím poolbiliárdban (Szegedi BSE).

"Az Eb-n a címerhez méltó, stabil, kiegyensúlyozott játékot szeretnék produkálni, és egy kedvező sorsolás esetén megcélozni a főtáblára jutást. Egy jó break mindig ott van a kezemben, remélem, idén ki is jön :)" - mondta Balázs.

Horváth Attila Gergely mellett indul az U21-es korosztályban Kiss Balázs és Révész Bulcsú is, és Bulcsú az U18-as ligában is ott lesz. Bulcsút, Fenyvesi Zsolthoz és Horváth Attilához hasonlóan láthattuk a Magyar Snooker Gálán. 11 éves, két és fél éve snookerezik. Edzője Varga Péter, a Snooker Szakág elnöke. Bulcsú jelenleg a magyar ranglista 9. helyén áll, és szerzett már bronzérmet magyar pontszerzőn. Eddigi legnagyobb breakjei: versenyen 75, gyakorlás során 115.

Élete első Európa-bajnokságára készül. Az ellenfeleket nem ismeri, és csak annyi a célja, hogy a legjobbat hozza ki magából. Ő lesz az egyik legfiatalabb résztvevő, ezért a legfontosabb a jelenlét, a tájékozódás és a versenyrutin megszerzése. A hosszabb távú cél a profivá válás.

Kiss Balázs

Kiss Balázsról az alábbiakat érdemes tudni:

"18 éves gimnazista vagyok, Hajúböszörményben élek. 12 éves voltam, amikor elsőnek snookereztem és 14 éves korom óta járok versenyekre.

A versenyen elért legnagyobb breakem 64-es, gyakorlásból már többször löktem total clearancet. A lehetőségeim valamilyen szinten korlátozottak, ugyanis itt, Kelet-Magyarországon nagyon elenyésző a snookerélet, olyannyira, hogy gyakorlatilag asztalok sincsenek. Bár így sem panaszkodhatom, ugyanis van itthon egy saját snookerasztalom. Bár edzőpartner hiányában többnyire egyedül gyakorlok. Edzőm nincs/ nem is igazán volt, az internetről, tv-ből tanultam meg mindent.

Céljaim: ami az Eb-t illeti, ez lesz a harmadik, Wroclaw és Nicosia után. Túl sok sikerélményem nem volt eddig, de mindig hatalmas élménnyel tértem haza. Ha ki kellene emelni egy nagy élményt, akkor az mindenképp az volt, amikor legyőztem egy Nagy-Britanniából származó játékost. Bulgáriában a célom az lesz, hogy továbbjussak a csoportból, bár még nem készítették el a csoportbeosztás, úgyhogy még nem tudom az ellenfeleimet. Itthoni céljaim: minél több pontszerzőt, majd Ob-t nyerni."

Az idei Eb érdekessége, hogy nemcsak játékosok, hanem játékvezetők is képviselik a magyar színeket: Almási Gergő és Palásti Péter. Gergő az alábbi képet küldte tegnapról, amikor még folyt az asztalok állítása:

szófia