China Championship - lesz, de hol?

shadow

Az elmúlt négy nap során lejátszották a China Championship selejtezőit. Ezt a versenyt tavaly láthattuk először, meghívásos formátumban, november első napjaiban. Már akkor tudni lehetett, hogy a következő kiírás során pontszerző lesz belőle, a győztesnek pedig a tavalyi 200.000 fonthoz képest (melyet Higgins akasztott le) kevesebb, 150.000 jár. Az sem kis összeg, hiszen így is ez lesz a legjobban fizető kínai torna. Arról nem beszélve, hogy az összdíjazás viszont emelkedett, mivel nem csak 16 játékosnak kell fizetni, hanem összességében 64-nek. A versenyt augusztus 16-22 között rendezik, ez lesz a szezon második pontszerzője (a Riga Masters után), a helyszín még nem ismert, konkrétan a város sem, ami elég érdekes, de Kínában mindent és bármit pikk-pakk meg tudnak oldani.

A selejtező összecsapásai voltak a szezon első olyan mérkőzései, melyeket öt nyert frame-ig játszottak. Nem születtek különösebben meglepő eredmények, már csak azért sem, mert néhány nagyobb sztár meccsét átvitték a helyszínre, tehát Selby, Ding, Higgins valamint Liang nem is állt asztalhoz Prestonban. Selby szabadkártyással fog játszani a 128-as táblán, mint ahogy Higginson, Wells, valamint Tian Pengfei is. Összesen tehát négyen kapnak szabadkártyát, és ők is a 128-as tábláról indulnak. Ez mindenképp előrelépés az igazságosság irányába, hiszen eddig úgy volt, hogy lejátszották Angliában a selejtezőket, majd néhány peches játékosnak egy-egy szabadkártyással kellett összecsapnia, ami mindenképp igazságtalannak tűnt. Például a legutóbbi China Openen a máltai Alex Borg hiába győzte le a kvaliban a nála magasabban rangsorolt Lisowskit, amivel elvileg kiharcolta a 64 közé jutást, mert a pekingi szabadkártyás körben kikapott Niu Zhuangtól.

Külön megemlítendő O'Sullivan, aki nevezett a versenyre, de Zhang Yong nem állt ki ellene, így hát az ötszörös világbajnok játék nélkül jutott a legjobb 64 közé. Hasonló szerencséje volt egyébként Kingnek és Dottnak is.

A legmagasabban rangsorolt kieső Kyren Wilson volt, a ranglista 13. helyezettje, aki a ciprusi Michael Georgiou-tól kapott egy 5-1-es verést. A korábbi topjátékos Ricky Walden megint frame-nyerés nélkül búcsúzott, mint ahogy a rigai selejtezőben is, hátproblémái állítólag egyre inkább hátráltatják a játékban.

Érdekesség, hogy összejött a mezőny két iráni játékosa - egyiküket, Hossein Vafaeit már láthattuk, és a három évvel ezelőtti U21-es világbajnokról a jól értesültek már tudják, hogy hatalmas tehetség. Ellenfele Soheil Vahedi volt, aki 27 évesen tavaly megnyerte az amatőr világbajnokságot, és ezzel szerzett kétéves tagságot a profik között. Vafaei 5-0-ra győzött.

A sztárok közül Hawkinsnak volt a legnehezebb meccse, John Astley 4-0-ra elhúzott ellene, ám az egykori világbajnoki döntős négy nagy breaknek (is) köszönhetően fordítani tudott, és kiharcolta a kínai utazást.

A selejtező legnagyobb breakjét Zhang Anda lökte (138), és Marco Fu volt az egyetlen, aki két százast is összehozott. Robertson, Murphy, Bingham, Carter, Trump, Allen, Maguire és Williams különösebb gond nélkül kvalifikált.