Elkezdődött az új snooker szezon

shadow

Az elmúlt három napon lejátszották a Riga Masters selejtezőit. A rigai torna lesz a 2017/18-as snooker szezon első pontszerző versenye, melyet június 23-25 között rendeznek. A selejtezőket Prestonban játszották, a 128-as tábláról a 64 közé jutás volt a tét.

Ken Doherty az elmúlt szezon után kiesett a Main Tourról, de meghívásos tagságot kapott a következő két szezonra. Az 1997-es világbajnok 2-1-es hátrányból fordított a selejtezőben Peter Lines ellen. Egy 85-ös breakkel egyenlített, majd további két frame megnyerésével megváltotta a jegyét Lettországba.

Jimmy White hasonló cipőben jár, mint az ír világbajnok, szintén korábbi sikereinek köszönheti, hogy indulhat profi tornákon. A hatszoros világbajnoki döntős 3-1-re elhúzott a walesi Jak Jones ellen, de végül csak döntő frame-ben tudott felülkerekedni.

A ranglista 16. helyén álló Martin Gould 4-3-ra kikapott a norvég Kurt Maflintől. Az alacsonyabban rangsorolt játékos 127-es breaket is lökött, 3-1-re vezetett, de ő is döntő frame-re kényszerült. A skót Eden Sharav 0-3-as hátrányból fordított Thor Chuan Leong ellen.

A legutóbbi világbajnokságon megcsodált 17 éves szupertehetség, Yan Bingtao 4-2-re kikapott Andrew Higginsontól, a tíz évvel ezelőtti Welsh Open döntősétől.

A selejtezők második napján Barry Hawkins, a rigai torna három évvel ezelőtti bajnoka 4-1-re legyőzte a tavalyi döntős Michael Holtot. Az öt frame során öt ötven feletti break született, magas volt a színvonal. Stephen Maguire is remekelt, három nagy breakkel 4-0-ra lesimázta Ian Burnst.

A nap rangadóját Joe Perry és a 2006-os világbajnok, Graeme Dott vívta. A végig szoros találkozón a skót lökött százas breaket és egy kerek 70-est is, mégis kikapott 4-3-ra. Az iráni Hossein Vafaei szintén döntő frame-ben jutott túl a German Masters címvédőjén, Anthony Hamiltonon.

A harmadik nap hozta a nagy meglepetéseket: kiesett Shaun Murphy, akit Luca Brecel győzött le 4-2-re, három nagyobb break segítségével. Mark Allen 3-1-es vezetést adott el, és ugyancsak búcsúzott, Jack Lisowskitól kapott ki. A selejtezők legnagyobb breakje 132, ezt ketten is meglökték: Xiao Guodong és Jimmy Robertson.