Elődöntős a csodagyerek

shadow

Yan Bingtao még mindig tinédzser. Annyira, hogy még két év múlva is az lesz: 17 és fél éves alig múlt - ő az első profi snookeres, aki a 2000-es években született. Egészen pontosan 2000. február 16-án.

A minden hírt elolvasó snookerrajongók már akkor sejthették, hogy Yanra érdemes lesz odafigyelni, amikor 2014-ben, azaz 14 évesen megnyerte az amatőr világbajnokságot. Nem a korosztályosat, hanem a felnőttet! Ezzel megváltotta a profi tagságát, de nem tudott brit vízumot szerezni, és különben is nagyon fiatal volt, ezért inkább úgy döntött, hogy halasztja a profi snookert, és tanul még. Mindazonáltal Zhou Yuelonggal együtt hatalmas meglepetésre megnyerték a 2015-ös Világkupát, más néven a páros világbajnokságot. Ketten együtt 32 évesek voltak ... És fejenként 100.000 fontot kasszíroztak, amivel szépen megalapozták további karrierjüket.

Yan tehát tavaly állt be a profik közé, és rögtön az első szezonjában negyeddöntőt játszott a German Mastersen, plusz további négy versenyen elment a negyedik fordulóig. A Crucible-ben is megmutatta magát, és nem múlt sokon, hogy megnyerje az első meccsét Murphy ellen (8-10). Mindezen sikerek következtében egyetlen szezon alatt bejutott a legjobb 64 közé, és megkapta az Év Újonca díjat.

Az idei szezonban eddig egyetlen erősebb eredményt tudott felmutatni: az English Openen 4-0-ra kiütötte a címvédő Liangot, de a következő meccsén McGill megállította őt. Ez a hét és az International Championship hozta meg neki az áttörést. Kezdődött azzal, hogy a hét elején legyőzte O'Sullivant, mégpedig nem is akárhogy, öt nagy breaket lökve, 6-1-re verte a legutóbbi pontszerző torna győztesét. Aztán következett Walden és Lisowski ellen egy-egy 6-4-es siker, majd élete második pontszerző negyeddöntője. Higgins ellen.

Különösebb gond nélkül vette ezt az akadályt is, 3-0-ra elhúzott, és 6-2-vel küldte haza a héten már a második legendás játékost. Négy nagy breaket lökött ezen a meccsén, és a két sokszoros világbajnok ellen összesen három frame-et bukott. Mindezt úgy, hogy az első fordulóban csak 6-5-re tudta legyőzni Wang Yuchent...

Következik tehát élete első pontszerző elődöntője. Az ellenfél ismét egy komoly klasszis lesz Allen személyében, de O'Sullivan és Higgins után nehéz lenne olyan játékost tenni Yan elé, akitől megijedne. Az északírt ráadásul legyőzte a tavalyi English Openen 4-3-ra.

Szombaton tehát kilenc nyert frame-ig Yan Bingtao és Mark Allen játssza az International Championship második elődöntőjét. Yan már az elődöntőbe jutással feljött a ranglista 37. helyére, és ha megnyerné a tornát, a top 16 közelébe férkőzne. Még az is lehet, hogy láthatjuk a Mastersen? Arról nem is beszélve, hogy ha övé lesz a trófea, akkor megdönti O'Sullivan fiatalsági rekordját közel száz nappal. Ronnie 17 éves és 358 napos volt, amikor megszerezte élete első pontszerző tornagyőzelmét. Yan 17 éves és 262 napos lesz vasárnap.

Ding szintén nagyon fiatalon, 18 évesen győzött először. Megkérdezték Yant, hogy mit gondol a párhuzamról, és nagyon szerényen nyilatkozott:

"Ding egy legenda Kínában, és nagyon nehéz lenne bárkinek is hasonló eredményeket elérni, mint ő. Én csak annyit tudok tenni, hogy a lehető legjobb Yan Bingtao leszek."