Ez nagyon gáz volt, spori!

shadow

A snooker egy olyan játék, ahol soha senkitől nem vonnak le pontot. Ha hibázol, az ellenfeled kap pontokat. Na, de mi a helyzet, ha a játékvezető téved?

Tegnap Judd Trump és Hossein Vafaei mérkőzésén egy teljesen lehetetlen hiba következett be. Nem volt egyszerű rájönni, hogy pontosan mi is történt. Egyszer csak azt láthattuk, hogy a második frame végén 2 pontot "levontak" az iráni játékostól. 45 helyett hirtelen 43-at mutatott az eredményjelző az ő oldalán (31:00 és 31:12 között az alábbi videón).

Márpedig ilyen a világon nincs. Hirtelen nem is értettem, mi történt. Az előbb még úgy állt a helyzet, hogy ha Vafaei belöki az össze színest, akkor visszarakott feketével fog eldőlni, ki nyeri a frame-et. Aztán egyszer csak snooker kell neki.

Megjegyzem, korábban már volt egy érthetetlen lökésválasztása, ami utólag nagyon is érthetővé vált. Az utolsó piros belökése után a rózsaszínnel folytatta a fekete helyett, pedig a feketével ellophatta volna a frame-et, a rózsaszínnel csak visszarakott feketére lehetett jó. Ez furcsa volt, de gondolhattunk arra, hogy izgul, vagy esetleg arra, hogy a tuti rózsaszín jobban megéri neki, mint a kockázatosabb fekete. De más volt a megoldás.

Még korábban ugyanis történt egy hiba. Azaz kettő. Trump nem találta el az egyik pirosat, a rózsaszínt viszont igen (17:30). Ilyenkor 6 pontot kap az ellenfél, és valóban, 24-ről 30-ra emelkedett Vafaei pontszáma. Utólag visszanézve az esetet viszont kiderült, hogy a játékvezető, Malgorzata Kanieska csak 4 pontos hibát ítélt meg. Ezt a kétpontos differenciát korrigálta a tévés eredményjelző úgy negyed órával később.

Ki hibázott?

Elsősorban Kanieska, hiszen 6 pontot kellett volna megítélnie. És a végjátékban nagyon nem volt mindegy, hogy az a 2 pont hol van, mert számos esetben más lökést, más taktikát választott volna Vafaei, ha több pontja van. Egy nagy breaknél még éppen beleférhet egy hiba, mert igazából mindegy, hogy 89 vagy 91 lesz a vége. De ez más helyzet volt, simán lehetett volna 1-1 az állás a második frame után, nem pedig 2-0. Focis hasonlattal olyan szintű hiba volt ez, mintha a bíró nem adott volna meg egy gólt. Nem biztos, hogy eldönti a meccs kimenetelét, de óriási hatással van rá.

De nemcsak a játékvezető hibázott, hanem maga a játékos, Vafaei is. Neki észre kellett volna vennie, hogy 2 pont mínuszba került. Végül is elsősorban az ő érdeke.

Hibázott még a játékvezető segítője, Luise Kraatz is, akinek észre kellett volna vennie ezt az eltérést.

A helyszínen persze valószínűleg senki sem vette észre a hibát. Ők végig az "alacsonyabb" pontszámmal játszottak, ezért lökte Vafaei a rózsaszínt a fekete helyett. Találkoztam olyan észrevétellel, miszerint Trumpnak szólnia kellett volna. Egyrészt nem kell ilyenkor szólni, csak éppen az úriemberek szoktak. Trump is szólt volna, ha észreveszi, ebben biztos vagyok. Ő viszont alighanem azon idegeskedett, hogy miért nem találta el a pirosat, és nem figyelt arra, mit mond a játékvezető. Nem is dolga ezt csekkolni, hiszen a játékvezető egy két lábon járó gép kell hogy legyen.

Aztán egy bő órával később, a következő meccsen Alex Crisan nem vette észre, hogy Bingham előbb találta el a rózsaszínt, mint a pirosat. Binghamnek kellett bemondania a hibát, mert a játékvezető elaludt. Ennek a hibának viszont szerencsére nem volt jelentősége, egyrészt mert a világbajnok bemondta, másrészt mert már rég megnyerte azt a frame-et.

No, de két ilyen hiba egyetlen este alatt? A második nem is érdekes, az első viszont nagyon súlyos volt. Nézek már egy ideje snookert, úgy 25 éve minimum, de ilyet még nem láttam. És nagyon remélem, hogy Kanieska komoly büntetést kap érte.

Ugyanakkor a World Snookernek is érdemes elgondolkodnia azon, hogy megéri-e faltól falig versenynaptárt alkalmazni, azaz folyamatosan versenyben tartani a játékosokat, és munkában a játékvezetőket. Lehet, hogy ez már túlzás, hiszen most épp a harmadik torna megy a monstre, 19 napos snookerfolyamból. És Kanieska hibája erre is visszavezethető.

Nagyon köszönöm Horváth Attilának és Dunai Edének, hogy még tegnap este segítettek a mozaikok összerakásában.