Fenyvesi Zsolt - hatszoros magyar bajnok

shadow

Fenyvesi Zsolt az elmúlt hétvégén hatodszor szerezte meg a magyar bajnoki címet. A döntőig vezető úton frame-et sem veszített. A fináléban viszont nagyon szoros csatát vívott a ranglista 3. helyén álló, mindössze 14 éves Horváth G. Attilával. Attila is frame-vesztés nélkül került a döntőbe, ahol 3-1-re vezetett, de végül 7-5-re kikapott. Interjú Fenyvesi Zsolttal:

Zsolti, hatodszor lettél magyar bajnok. Mennyire volt nehéz ez a bajnokság számodra az eddigiekhez viszonyítva?

Összességében közepes nehézségűnek mondanám. Nem voltak szoros meccseim a döntőt leszámítva, ami viszont minden szempontból nagyon nehéz volt.

A döntőben a tavalyi ellenfeled, Horváth G. Attila jött szembe ismét. Készültél rá, hogy vele fogsz játszani?

Igen, abszolút számítottam rá. Attila évek óta a legjobb junior játékosunk. Emellett már a tavalyi évet is a felnőtt ranglista 3. helyén zárta, mindössze 13 évesen. Az utóbbi időben pedig kiemelkedően jó formát mutatott, és érettebben is játszik, mint egy évvel ezelőtt. Meglepetés lett volna, ha nem jut be a döntőbe.

Újabban időnként együtt is készültök Attilával. Ez mennyit segít a játékodon?

Néhány héttel ezelőtt kezdtünk edzőmeccseket játszani. Kialakulóban van közöttünk egy rivalizálás, ami hosszú távon mindkettőnknek segíthet abban, hogy kihozzuk a legjobbat önmagunkból. Továbbá ő olyan játékos, aki meg tud szorongatni, aki ellen ha nem figyelek oda, akkor bizony megver. De a legfontosabb jellemzője Attilának, ami különösen nehéz ellenféllé teszi őt, hogy mindig nyerni akar ellenem, és hisz is abban, hogy ez sikerülhet neki. Ez az a mentalitás szerintem, ami előreviszi az embert, ami motiválja, hogy fejlődjön.

Balról: Horváth G. Attila, Palásti Péter (játékvezető), Fenyvesi Zsolt

Nagyon hosszú, fárasztó volt a döntő, ritkán játszol ilyen meccseket. Készültél külön a fizikai és mentális megpróbáltatásra?

Fizikai felkészülésre sajnos nem volt időm, azonban mentálisan felkészítettem magam. Szeretem az ilyen hosszú meccseket, ahol ha elveszted az első néhány frame-et, még nincs vége a meccsnek. Ez a mostani döntőn is fontos volt, ugyanis 1-3-as hátrányból sikerült visszajönnöm. A korábbi OB döntőimből kettő volt igazán szoros, mindkétszer vereséget szenvedtem, azonban ezek nagyon fontos tapasztalatok voltak, ugyanis tudtam, hogy egy hét nyert frame-ig tartó meccsen mennyi fordulat jöhet, és ezeket hogyan dolgozzam fel mentálisan a meccs közben.

A döntő folyamán kívülről bizony verhetőnek tűntél. Mi lehetett az oka annak, hogy (ahogy mások is mondták) nem itt nyújtottad a legjobb játékodat?

Jól láttad, de szerintem az egész bajnokság során verhető voltam. November óta elkezdtem együtt dolgozni Nic Barrow-val, egy angol edzővel, aki segít fejleszteni a játékomon. Első lépésként a technikám olyan változtatásokon esett át, amelyeket megszokni jelentős időt vesz igénybe, és ennek eredményeképpen a játékom az utóbbi időben nem annyira konzisztens, mint korábban. Ezt figyelembe véve nagy sikernek tartom, hogy megnyertem a bajnokságot.

Hogyan tovább? Mi a terved a következő szezonra, a következő évre, évekre?

A 2017-es év több szempontból is mérföldkő a magyar snooker életében. Hálával tartozunk Varga Péternek, a snooker szakág elnökének és Gábornak, a Terminál Snooker klub alapítójának, akik áldozatos munkájukkal megteremtették a feltételeket a magyar snooker játékosok fejlődéséhez. Egy évvel ezelőtt elképzelhetetlennek tűnt, hogy versenyasztalok legyenek Magyarországon, vagy képzett bírók vezessék a meccseinket, de sok más fejlesztés is megvalósult. Továbbá a két Magyar Snooker Gála megszervezésével nagyot nőtt a sportág népszerűsége is.

Biztos vagyok abban, hogy a 2017-es év fejlesztéseinek eredményeként a magyar snooker színvonala is jelentősen emelkedni fog az elkövetkező években, amit izgatottan várok, és szeretnék minél jobban felkészülni rá. Ezért is kezdtem el több mint tíz év után edzővel dolgozni és egyáltalán edzeni. Ez a hetedik év, amit a ranglista első helyén zártam, és a hatodik OB címemet szereztem meg. Mindent meg fogok tenni azért, hogy a legjobb magyar snooker játékos maradjak továbbra is.