Gilbert és McGill

shadow

Elkezdődött a Championship League, a snookernaptár egyetlen liga-jellegű versenye. Nemcsak ebben sajátos ez a sorozat, hanem abban is, hogy ez az egyetlen, melyet helyszíni nézők nélkül játszanak. És ez elég sokat elárul a jelentőségéről. Ugyanakkor egész jól fizet ez a verseny, és jó gyakorlási lehetőséget is biztosít, arról nem beszélve, hogy a bajnok helyet fog kapni a Bajnokok Bajnokságán.

Minden csoport győztese bejut a március első két napján játszandó Győztesek csoportjába, ami a sorozat "Nagydöntője". A hétfős csoportok utolsó két helyezettje kiesik a versengésből, a 2-5. helyezettek pedig továbbmennek a következő csoportba. Így összesen 25 játékos lép asztalhoz a hét csoportkörben. Az első csoport kiesői Woollaston és Milkins voltak, a második hetesből Selt és White pottyant ki.

Az első csoport mérkőzéseit hétfőn és kedden játszották. Az egyenes kieséses szakaszban Day 3-2-re legyőzte McGillt, Gilbert pedig 3-1-re Mark Davist. A csoportdöntőben Day 2-0-ra vezetett, de Gilbert fordított és 3-2-re győzött. Érdekesség, hogy Day korábban 3-0-ra legyőzte Gilbertet, azaz sorozatban öt frame-et nyert ellene, mégis utóbbi lett a végső győztes. Ezt nyilatkozta:

"Elég rossz volt az asztal, és nem nagyon snookereztem az ünnepek alatt. A döntőben elvesztettem egy olyan frame-et ahol neki már snooker kellett, és akkor rosszul állt a szénám. Kicsit sok szerencsém volt ezen a versenyen, de nagyon boldog vagyok, hogy továbbjutottam. Korábban még sosem sikerült bejutnom a Győztesek csoportjába, és remélem, ott is jól fogok szerepelni, mert jó a pénznyeremény, és a Bajnokok Bajnokságára is el lehet jutni."

A második csoport mérkőzéseit szerdán és csütörtökön játszották. Itt már volt egy gigasztár is Robertson személyében, aki a csoportkör első helyén végzett, de az elődöntőben kikapott McGilltől. A skót aztán megnyerte a döntőt is Day ellen, sziporkázó játékkal, 47 perc alatt. Két százas és egy 80 feletti breaket lökött. Érdekesség, hogy a csoportkörben kikapott mind Robertsontól, mind Daytől. Ezt nyilatkozta McGill, aki első alkalommal vesz részt a CL-sorozatban:

"Ez egy nagyszerű torna, olyan, mintha fizetnének a gyakorlásért, mert nincs rajtad nyomás a ranglistapontok miatt. Örülök annak, hogy az elején csatlakozhattam a tornához, mert így lehet a legtöbbet keresni, és a legtöbbet gyakorolni. A csoport megnyerése pedig rendkívül boldoggá tesz."

McGill gondolatát Day ülteti át a gyakorlatba, hiszen döntőt játszott az első két csoportban, eddig tehát gyakorlatilag "kimaxolta" a lehetőségeit. Máris keresett 9700 fontot, és természetesen folytathatja tovább a játékot jövő héten a 3. csoportban, ahol Robertson, Williams, Carter, Hawkins, Davis és Perry lesz az ellenfele.