Higgins lemosta O'Sullivant

shadow

Már-már ott tartottunk, hogy felmerült a kérdés: ki győzheti le O'Sullivant?

A rajongói erre a kérdésre általában azt felelik, hogy senki, csakis önmagától kaphat ki. És mivel a snookert kedvelők nagyjából (legalább) háromnegyede Ronnie-ért rajong, mondhatjuk, hogy elég sokan látják így az erőviszonyokat. És amilyen formát Ronnie mutatott az utóbbi hetekben, azzal talán a legnagyobb kritikusait is meggyőzte.

Tegnap Higginsszel került össze, aki azon kevesek közé tartozik, akiket önmagával egy szintre sorol. Nem véletlen, hogy ebben a szezonban mind a négy egymás elleni meccsüket Ronnie nyerte - a skót ellen mindig duplán koncentrál, mert tudja, hogy muszáj. Ennek következtében a négy győzelme közé egy 6-0-s siker is bekerült, a Bajnokok Bajnokságán.

Csakhogy Higgins akkora klasszis, hogy nem kaphat ki folyton ősi ellenlábasától. Legutóbb tavaly ugyanitt győzte le őt, és ugyanezt most is megtette. Ráadásul nem akárhogy: 5-0-val, kevesebb, mint másfél óra alatt elintézte az ötszörös világbajnokot, a szezon messze legjobb játékosát. Ez eddig egyetlen alkalommal fordult elő: 1994-ben, második hivatalos egymás elleni meccsükön. Amikor még mind a ketten tinédzserek voltak...

Higgins tegnap félelmetesen játszott: 55, 109, 117, 105, 72, ezek voltak a breakjei. Az utolsó frame-et 60 pontos hátrányból lopta el, az alábbi módon:

Higgins egyébként az egész tornán zseniális játékot mutat: az eddigi öt meccsén összesen két frame-et veszített, és a 21 megnyert frame-je során lökött hét százas breaket. Ebben a tekintetben csak Robertson múlja őt felül, aki már nyolcnál jár, és aki (bármilyen hihetetlen) az idei első pontszerző elődöntőjét játssza. A világranglista 20. helyére lecsúszott ausztrál biztos, hogy nagyon hamar vissza fog jutni a top 16 közé. Higgins és Robertson játssza a második elődöntőt, 20 órától.

Az első elődöntő egy visszavágó lesz: Trump és Cao Yupeng az idei European Mastersen is a négy között futott össze, akkor az angol győzött 6-1-re. Érthető módon fájdalmas volt a kínai számára ez a vereség, mivel élete első pontszerző elődöntőjét játszotta. Most következik a második, ahol tehát ismét Trump lesz az ellenfele. Cao nyilván most sem örülne egy vereségnek, de neki már mindenképp élete legjobb tornája lesz ez a Scottish Open, hiszen az elődöntő mellett meglökte élete első maximumát. Érdekesség, hogy nem is lökött több százas breaket ezen a héten.