Hogyan lehet profi egy magyar snookeresből?

shadow

Az Eurosportnak hála rengeteg snooker-versenyt követhetünk végig élő adásban. Időnként átfuthat a tévénézők gondolataiban az, hogy miért nem szurkolhatnak egy profi versenyen sem honfitársaiknak. A következő cikk a miértekre keresi a választ, valamint lehetséges megoldásokat vizionál.

A Profi Snooker Világszövetség (WPBSA) által szervezett versenyeken minden évben 128 versenyző kap indulási jogot, vagyis például a tenisszel ellentétben nem az vehet részt a versenyeken, aki elég felkészültnek érzi magát a megmérettetésre. Ebbe a szűk mezőnybe borzasztóan nehéz bekerülni, és az általános sportlélektant követve még nehezebb ott is maradni. A helyekért a harc óriási, a konkurencia hatalmas.

A profi versenysorozatra (Main Tour) több módon is lehet kvalifikálni: az amatőr világszövetség által rendezett junior és felnőtt világbajnokság megnyerésével, valamint a kontinentális szövetségek hasonló versenyeivel (a junior versenyek közül csak az európai és ázsiai győztes nyer indulási jogot). Egyetlen lehetőséget kínál a profi szövetség, az úgynevezett Q School sorozatot, ahonnan 8 játékos szerzi meg a hőn áhított profi státuszt.

Ahhoz tehát, hogy kis hazánk egy jeles képviselője eljusson odáig, ezen buktatók egyikén kéne végigküzdeni magát, ami sajnos jelenleg a lehetetlen kategória. Ha a magyarországi állapotokat nézzük, el kell mondanunk, hogy nagyon minimális pénzből, nagyon behatárolt lehetőségekkel dolgozik a magyar szövetség. Nincs szervezett felkészülés, mindenki saját kontóra készül fel a versenyekre, vagy tesz bármilyen snookerrel kapcsolatos tevékenységet. A szövetség lehetőségeihez mérten támogatja az amatőr Európa-bajnokságon való részvételt, ahol a tisztes helytállás lehet a maximális cél, ami többször sikerült is az egyenes kieséses szakaszba való eljutással. A riválisok között nagy-britanniai és ír vetélytársak vannak, akik mögött profi háttér van. Ezen játékosok az életüket, de legalábbis az ifjúságukat szentelik annak, hogy profivá váljanak. Ha a heti gyakorlással eltöltött órák számát vizsgáljuk, nagyjából 15-20-szoros különbség van egy magyar és egy brit játékos között.

Ugyanis mi kell ahhoz, hogy valaki profi legyen? Elcsépeltnek hangzik a mondás, de tényleg mindenről le kell mondani, a legtöbb esetben a tanulásról is. Hiszen amíg nagyon sok sportág képviselője büszke arra, hogy a tanulással össze tudja egyeztetni az élsportot, addig snookerben ez teljességgel példa nélküli. Napi 6-8 óra intenzív gyakorlásra van szükség kicsi kortól kezdve. Ez nagyon keményen hangzik, de ez egy borzasztóan kegyetlen játék, itt nincs könyörület, aki nem bírja, kihullik a rostán és jöhet valaki más. Magyarországon sajnos egyáltalán nincs meg az alapja annak, hogy valakinek legyen sansza, hogy legalább elindulhasson ezen az úton. Nagyon kevés az asztal, még kevesebb a profi, felkészült, tapasztalt edző.

Hogy mire lenne szükség elsősorban a változáshoz? Mindenekelőtt pénzre, ez evidens. Egy tőkeerős, elkötelezett szponzor nélkül elképzelhetetlen az előrelépés. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy csupán biztos anyagi háttérrel előrébb lehet jutni. Szükség van egy megtervezett, hosszú távú fejlesztési programra, ami lépcsőzetes haladással képes eljutni a célig. Ez egy nagyon összetett feladat lenne, ennek első lépéseként brit edzők szerződtetését kéne kilátásba helyezni, akik nagy szakmai tapasztalattal rendelkeznek. Népszerűsíteni a játékot, hiszen nem túl hízelgő adat, hogy több mint húsz éve van szövetség által szervezett versenysorozat Magyarországon, mégis sokan nem is tudnak egyáltalán a létezéséről, hát még az aktuális történéseiről. Ez egy rettentően nehéz feladat, hiszen a magyar sport hagyományai miatt mindig is az olimpiai sportágakra szentelték a figyelmet, valamint az anyagi támogatást. Azonban kétségtelen tény, hogy viszonylag sok magyar olimpiai sikersportágnál nagyobb a snooker nézettsége, valamint a népszerűsége is.

A hátrány tehát óriási az élmezőnyhöz képest, de nem behozhatatlan, nálunk is vannak (lennének) tehetséges fiatal srácok, akik kellő infrastruktúra mellett el tudnának jutni a profi szintre. Sok sportág küzd szponzorációs problémákkal, de a snookernek egy nagy előnye van velük szemben: óriási felületen látszik a tévében. Ugyanis ha összehasonlítjuk, hogy egy évben hány órában ad élő snookert a televízió, és mennyi birkózást, vívást, kajak-kenut vagy cselgáncsot, akkor óriási előnyben vannak a dákós sport képviselői. Egy profi snookeres mellényén egy feliratot tízmilliók is láthatnak, ami akár vonzóvá tehetné a szponzorálást. Minden nagy terv végrehajtása egy apró pici lépéssel kezdőik, így a hazai snooker életben is egy csöppnyi szikrának kéne begyúlnia, ami után már egyre csak közelednénk ahhoz, hogy magyar zászlót is láthassunk a tornákon egy-egy játékos neve mellett.

Érzésem szerint mindenképpen megérné a ráfordítás erre a sportágra, hiszen kiaknázatlan lehetőségek vannak benne mind szponzoráció, mind sikeresség szempontjából.

Azt hiszem, minden magyar snooker-rajongó nevében zárhatom gondolataimat úgy, hogy minél előbb lássunk magyar játékost a profik táborában!

(Elekes Bálint írása)