Ki győzi le Selbyt?

shadow

Mark Selby jutott be elsőként az International Championship döntőjébe. Nem volt nehéz dolga az elődöntőben Gould ellen: két százas breaket lökve 9-3-ra leigázta volt top 16-os ellenfelét.

A fináléig vezető útja kicsit döcögősen indult, nem igazán fényes játékkal verte Cao Yupenget és Tom Fordot. Aztán kezdett el beindulni a szekér: Mark Williams és Robbie Williams ellen is öt-öt nagy breaket lökött. Talán az kellett neki, hogy egy valódi klasszissal találkozzon a kétszeres világbajnok személyében, nem tudni. Mindenesetre onnantól fogva ellenállhatatlan játékot nyújtott, és bemasírozott a döntőbe.

Ez az idei első olyan tornája, ahol több meccsen is jó játékot mutat. És igazi klasszishoz méltó módon, ahogy egyre közelebb jut a végkifejlethez, úgy lesz egyre jobb a játéka. Címet védhet Selby, ami eddig egyszer sikerült neki: a világbajnokságon.

Még nem tudni, hogy ki lesz az ellenfele. A szombati elődöntőben a meglepetésember Yan Bingtao és Mark Allen küzd meg a másik döntős helyért. A kínai még sosem játszott pontszerző döntőt - mint ahogy még elődöntőt sem. Allen a favorit, de ez semmit sem jelent.

Az viszont biztos, hogy a döntőben Selby lesz az esélyes. Ha Yannal hozza össze a sors, akkor úgy nyerhet egy pontszerző tornát - a legértékesebb kínai versenyt -, hogy nem győz le top 16-os játékost. Mindegyik lehetséges éljátékos ellenfele éppen a lehetséges Selby elleni meccs előtt esett ki. Amit úgy is meg lehet fogalmazni, hogy a világelső a meccsei nagy részét olyan játékossal játszotta, aki az előző nap erőn felül teljesített. Szerencsés a sorsolása, de az ő esetében tudjuk, hogy nincs erre szüksége. Ha jól megy neki. Ezúttal viszont lehet, hogy épp egy ilyen "könnyedebb" verseny kellett neki ahhoz, hogy ismét csúcsformába lendüljön.

És hogy a döntőben mennyi sansza lesz ellene akár Allennek, akár Yannak? Selby az utóbbi tíz pontszerző döntőjéből kilencet megnyert. Abban az egy elvesztett fináléban Ding tudott fölé kerekedni, aki más kategória, mint Selby lehetséges vasárnapi ellenfelei. Tehát már most, másfél nappal a döntő kezdete előtt ki lehet jelenteni, hogy Selby a toronymagas favorit.