Meglepetéscunami Belgiumban

shadow

A tavalyi European Masterst Bukarestben rendezték, és nagyon komoly nevek jutottak be a legjobb négy közé: Selby, O'Sullivan, Robertson és Trump. Idén a belga Lommel városa ad helyszínt a versenynek, és ezúttal is igen erős volt a negyeddöntők felhozatala (azzal együtt, hogy sem O'Sullivan, sem Ding nem indult a versenyen).

A negyeddöntők alapján megint csak összejöhetett volna egy igen illusztris névsor a legjobb négy között. A papírforma alapján Selby, Trump, Williams és McGill alkothatta volna az elődöntő mezőnyét. Nagyon magas színvonalú negyeddöntőket láttunk pénteken, és érdekes módon majdnem mindegyik párosítást az alacsonyabban rangsorolt játékos nyerte.

Williams és Cao mérkőzése nyitotta a sort, ahol természetesen a kétszeres világbajnok volt a favorit. Jól is játszott Williams, csakhogy kínai ellenfelének még jobban ment, és a lehetőségeket kíméletlenül kihasználva 4-2-re győzött. Őket követte a nap egyik rangadója, Trump és Allen mérkőzése, ami a nap legjobb meccse lett.

Allen kiváló formában érkezett, de gyatrán kezdte a meccset, és 3-0-s hátrányba került. Különösen a harmadik frame elbukása után tűnt reménytelennek a helyzete, nemcsak az állás, hanem a mutatott játék miatt is. Csakhogy ekkor magához tért a küzdeni nagyon tudó északír, és két nagy breakkel villámgyorsan 3-2-re szépített, majd a döntő frame-et is kiharcolta. Trump egy kicsit zavartnak és dekoncentráltnak tűnt, de a hetedik frame-re nagyon szépen összekapta magát, és egy 70-es breakkel megnyerte a csatát.

Este két világbajnok csapott össze: Selby nem szokott fontos meccsen kikapni Binghamtől, de a 2015-ös világbajnok ezúttal remekelt, és négy nagy breakkel 4-2-re győzött. Őket követte McGill és Zhou meccse, ahol a kínai tinédzser parádézott, 4-0-ra kiütötte a skótot, két 130 feletti breakkel zárta le a csatát.

Szóval két kínai jutott be az elődöntőbe, Cao ellenfele Trump lesz, Zhou pedig Binghammel találkozik. Mindkét kínainak új ez a helyzet, hiszen soha egyikük sem játszott még pontszerző elődöntőt. Ehhez képest Trump a tavalyi szezonban öt pontszerző döntőt játszott, és kettőt megnyert, Bingham pedig ötször elődöntőzött. A papírforma megint adott, lássuk, hogy borul-e, vagy bejön.