Mi folyik a walesi végeken?

shadow

A Welsh Open első fordulójában kiesett Higgins, Ding, Williams, Perry, McManus, Wilson és Holt. A második fordulóban búcsúzott O'Sullivan, Murphy, Robertson, Liang, King és Maguire. A harmadik fordulón nem jutott túl Selby, Carter, Dott, Allen és Hamilton... O'Sullivan veresége volt a legérdekesebb, mert simán elhúzott 3-0-ra Mark Davis ellen, és innen sikerült kikapnia 4-3-ra. Majdhogynem összeesett a játéka, kedvetlennek tűnt. Ez nem először fordulna elő vele, na de előtte csak eljutott 3-0-ig egy szemvillanás alatt! Érthetetlen.

Sokkal érthetőbb volt a világelső kiesése, mivel a 17 éves Yan Bingtao remekül játszott ellene, és születésnapja alkalmából időnként a szerencse is mellé szegődött. A kínai zseni 4-1-re győzött, és bejutott a 16 közé, alig két héttel élete első pontszerző negyeddöntője után.

Manapság már annyi a torna és annyi a meglepetés, hogy az ember hajlamos nem felkapni a fejét, de ami ezen a héten történik, az tényleg durva. Merthogy a 16 közé a sztárok közül csak Bingham, Trump és Hawkins jutott be. Három elitjátékos 13 többé-kevésbé meglepetésember ellen. A fiatalok közül a két kínai tini, Yan Bingtao és Zhou Yuelong is nyolcaddöntős, egykori csapattársak, akik közösen megnyerték a Világkupát 2015-ben. 22 éves Hossein Vafaei Ayouri, egykori amatőr világbajnok, aki Belfastban már negyeddöntőzött. Ugyanennyi idős a skót Scott Donaldson, aki negyedszer játszik pontszerző negyeddöntőért, eddig 0-3 a mérlege.

Az "öregek" között van olyan, akit láthattunk már sokszor, mint Mark Davis vagy Robert MIlkins, és olyan is, aki nagyon ritka madár a képernyőn: a brazil Igor Figueiredo (39 éves), valamint a kínai Mei Xiwen (34), egyikük sem játszott még negyeddöntőt. Utóbbi igaz Stuart Carringtonra és Craig Steadman-re is. A legérdekesebb szereplő azonban a walesi Lee Walker lehet, aki húsz éve világbajnoki negyeddöntőt játszott, de azóta a közelébe sem ért ennek a sikernek. 41 évesen, elsősorban edzőként dolgozva, élete egyik (konkrétan második) legcsodásabb tornáját futja, legyőzte Robertsont és Dottot. Fene sem gondolta volna, hogy ő lesz az utolsó talpon maradó hazai játékos.

Nemzetileg rendkívül színes a nyolcaddöntők mezőnye, hiszen a nyolc angol játékos mellett találunk három kínait, egy brazilt, egy iránit, egy skótot, egy walesit és egy brazilt is. Így áll a helyzet a magyar idő szerint 20 órakor kezdődő meccsek előtt:

last 16