Mi van veled, Higgi baby?

shadow

John Higgins szurkolóitól elnézést kérek a megnevezésért, de Magnum-rajongóként nemigen tudom őt máshogy szólítani, már amikor nem kell hivatalosan megnevezni. Szóval a négyszeres világbajnokról van szó, aki idén, azaz 2017-ben még nem nyert meccset. Ha mondjuk teniszező lenne, akkor így február közepén ez még esetleg megbocsátható lenne, hiszen csak egy-két tornán lenne túl, bár az egyik Grand Slam volt. A snookervilág viszont nagyon felpörgött az utóbbi években, annyira, hogy ezen a héten már a negyedik 2017-es versenyt rendezik.

A skótok legjobbja, a világranglista 3. helyezettje a Mastersen Allentől kapott ki döntő frame-es meccsen, a German Mastersen ott sem volt, mert kiesett a decemberi selejtezőben, a World Grand Prix-n Michael White búcsúztatta, tegnap, a Welsh Open 128-as tábláján pedig Sam Baird. Méltatlan eredmények attól a játékostól, aki novemberben hirtelen megnyert két nagyon komoly versenyt, amivel összesen 300.000 fontot kasszírozott, és decemberben még a Scottish Open döntőjébe is bejutott. Ilyen pocsék sorozata még sosem volt, mint amilyet jelenleg fut.

Más érdekesség is történt már a Welsh Openen: bemutatkozott a profi mezőnyben a 15 éves Jackson Page, aki Mark Williams szárnyai alatt készül, és aki augusztusban megnyerte az U18-as világbajnokságot. Page döntő frame-ben, visszarakott feketével győzte le a veterán Jason Westont. Érdemes megnézni az alábbi videót a döntő frame-ről, különösen Page fantasztikus rózsáját, 27:20-tól.

A nyitónap hősének számít Ryan Day is, akivel kicsit kitoltak a szervezők, ugyanis betették a meccsét hétfőre. Feltehetőleg nem számítottak arra, hogy döntőt fog játszani az előző napon, de ha már így alakult, változtathattak volna a menetrenden. Nem tették meg ezt a szívességet (egy hazai játékosnak), de Day borzasztó nehéz meccsen mégis le tudta győzni Gilbertet. Ezt mondta utána:

"Kellett néhány csésze kávé, hogy ébren tudjak maradni. Aggódtam, hogy gyengén fogok játszani, de sokan eljöttek, hogy megnézzék a meccsem, úgyhogy muszáj volt küzdenem. 2-0-s hátrányban is meg tudtam őrizni a higgadtságomat, és sikerült győznöm."

Ha nagyon blikkfangos akarnék lenni, azt írnám, hogy Robertson meccsén hat százas született, ami majdnem igaz: Jimmy Roberston kettőt lökött Aditya Mehta ellen, és az indiai is odatett egyet, Neil Robertson pedig ugyancsak kettőt lökött, egyet "kapott" Jimmy White ellenében. A lengyel Adam Stefanow győzelme is meglepetés (azon viszont ne lepődjünk meg, ha hamarosan lesz egy-két lengyel játékos is a profi mezőnyben).

A második napon is lejátszottak már jó néhány meccset, O'Sullivan győzött, Mark Davis lesz a következő ellenfele. Kiesett viszont Mark Williams, a torna egyetlen hazai bajnoka, őt Elliot Slessor búcsúztatta. 20 órától láthatjuk az Eurosport 1-en előbb a Trump - Higginson, majd a Selby - Highfield összecsapást.