Robbo visszatért

shadow

Neil Robertson világbajnok lett 2010-ben, világelső is volt több alkalommal, és nem mellesleg Triple Crown-bajnok, hiszen a UK-t kétszer is megnyerte, és Masters-címe is van. Ehhez képest a múlt héten, a UK után kiesett a világranglista első 16 helyezettje közül, lecsúszott a 20. helyre. Ami azt jelenti, hogy nem lehet ott a 2018-as évet indító Mastersen.

És ezek után azonnal megnyerte a következő tornát, a Scottish Opent. Lehet, hogy "csak" ennyi kellett neki? Kapott (adott magának) egy hatalmas pofont, és máris elő tudta hozni azt a játékát, amit igen rég láthattunk tőle. Nem a döntőben villogott elsősorban, azt éppen el is veszíthette volna. Az elődöntőben viszont irgalmatlanul jó játékkal győzte le Higginst, aki pedig csúcsformában érkezett oda.

A döntő aztán nem akármilyen izgalmakat hozott. Eleinte elég sokáig remekelt az élete első pontszerző döntőjébe bejutó Cao Yupeng. Lökött tíz (!) 50 feletti breaket, 8-4-re ellépett, és már csak egy frame kellett neki a győzelemhez. De azt az egyet nem tudta behúzni. 8-7-nél állt a legközelebb a sikerhez, ám a végén a lyuk szájában hagyta a feketét. Ezután a döntő frame-ben már nem lehetett reális esélye, olyan lelkiállapotba került.

Robertsonnak komoly magánéleti problémái adódtak az utóbbi időszakban, és nyilvánvaló, hogy ez komoly hatással volt a formája visszaesésére. Tavasszal hozta nyilvánosságra játékfüggőségét, és nemrég derült ki, hogy élettársa egy ideje depresszióval küzd. Mindezeken is túl kellett jutnia ahhoz, hogy másfél év után ismét pontszerzőt nyerhessen. A döntő után ezt mondta:

"Cao sokkal jobban játszott nálam a meccs nagy részében. 8-4-ig annyira jól snookerezett, ahogy ellenem még nem sokan. Nem ő volt a favorit, ezért nyomás nélkül játszhatott. De azt sejtettem, hogy a vége felé el fog követni néhány hibát.

Nagyszerű érzés tornagyőzelemmel zárni az évet. Az utóbbi hónapokban egyre jobb formában játszottam. Sokkal jobb, hogy nyertem egy trófeát, mintha ott lehetnék a Mastersen, de nem lenne esélyem a végső győzelemre. Most egy kicsit pihenhetek. Az utóbbi hónapokban rengeteget gyakoroltam, napi 200 hosszú golyót is belöktem. A hosszú belökés a legerősebb fegyverem. Ha le tudom tenni a kezem az asztalra, akkor rámegyek."

Cao Yupeng

Cao nagyon szépen viselte a vereséget. Ő valószínűleg nem gondolja úgy, hogy soha többé nem jut el erre a szintre, ami érthető is, mivel idén már volt egy elődöntője is. Ezt mondta:

"Egy kicsit szomorú vagyok, mert túl nagy nyomást helyeztem magamra, amikor be kellett volna fejeznem a meccset. Erősebbnek kell lennem, ezt kell megtanulnom Neiltől, és a többi top 16-os játékostól. Ők nem veszítik el a kontrollt a legfontosabb pillanatokban sem."

Cao a döntős szereplésért 30.000, a maximumért további 22.000 fontot kasszírozott, pályafutása eddigi leggyümölcsözőbb hetét zárta. Az is igaz, hogy 1-2 milliméter választotta el további 40.000 font begyűjtésétől. De ha nem ezen jojózik az agya a továbbiakban, hanem arra épít, hogy mennyire jól tud játszani, akkor látjuk még őt versenyek hasonló szakaszaiban.