Selby megint kezdi

shadow

A 2017/18-as snooker szezon első hét pontszerző versenyén nem láttunk igazán jó játékot a világelsőtől. Ennek következtében természetesen az eredményei sem voltak rózsásak, hiszen egy negyeddöntőn kívül egyik tornán sem jutott messzire. Volt néhány kifejezetten kínos veresége is. A World Openen például a veterán Lee Walker győzte le, aki egyetlen ötvenes breaket sem hozott össze azon a meccsen. Kikapott Zhou Yuelongtól és Xiao Guodongtól is, szóval nem játszott csúcsformában.

Persze miért is most hozta volna a legjobbját? Egy olyan szezon után, ami öt pontszerző sikert hozott neki, köztük a vb-t és a UK-t, és ezzel közel egymillió fontot. Ezután nem jár ki az embernek egy nagyobb pihenő? Selbyt ismerve meglepő lett volna, de az előző szezonja tekintetében azt is simán el lehetett volna fogadni, ha kihagy pár hónapot, el sem indul a versenyeken. Ő persze ezt nem tette meg, csak a Riga Masterst hagyta ki, azt is sérülés miatt.

Ilyen előjelek után jött el az International Championship, egy olyan torna, ahol hat nyert frame-ig mennek a meccsek. Egy olyan torna, ahol Selby címvédőként indult, és ahol 150.000 font jár a bajnoknak. Mindezzel együtt is döcögve indult a szekere, Cao Yupenget és Tom Fordot is csak 6-4-re győzte le, és főleg az utóbbi meccsén egyáltalán nem brillírozott.

Aztán a 16 között Mark Williams került az útjába, és a kétszeres világbajnok nagyon megszorongatta őt. Selby azonban 4-3-as hátrányból három nagy breakkel fordított, és azt lehet mondani, hogy innen fogva ellenállhatatlanul játszott. Világbajnoki üzemmódba kapcsolt, Robbie Williams ellen lökött öt nagy breaket (6-2), Martin Gould ellen hetet (9-3), a döntőben, Mark Allen ellen pedig nyolcat (10-7).

A nevek listájából az is kiderül, hogy egyetlen top 16-os ellenfele volt az egész tornán, és a döntőbe jutásig nem találkozott éljátékossal. Mégis, a ranglista 17. helyén álló, és ha papíron nem is, de különben mindenképp top snookeres Mark Williams elleni meccsen indult be igazán. Kérdés, hogy a tornája indult csak el itt, vagy a szezonja is.

Mert ha a további tornákon is olyan formát mutat, mint az International Championship utolsó három és fél meccsén, akkor bizony megint összehozhat egy félelmetesen erős szezont. Ahogy ő maga is mondta:

„A versenyek most egymást érik, és amilyen jól most játszom, nagyon örülök ennek.”

Selby legközelebb szerdán lép asztalhoz, a Champion of Championst tornán Coventryben, ahol Liang Wenbo lesz az első ellenfele. Ezt a tornát ötödször rendezik meg, Selby eddig még nem tudta megnyerni…

Az elmúlt hétvégén magyar pontszerző versenyt is rendeztek, melyet az ötszörös magyar bajnok Fenyvesi Zsolt nyert meg, a döntőben 3-2-re legyőzve Horváth G. Attilát. Fenyvesi lökött három ötven feletti breaket a tornán, a legnagyobb break 72.