Selby négy százast lökött!

shadow

A világelső az idei szezonban még nem tudott jó eredményeket elérni, de biztosak lehetünk benne, hogy előbb-utóbb ott lesz a versenyek végső szakaszában. A European Masters első fordulójában mutatott játéka még nem erre utalt, mert nagyon nehezen tudott csak túljutni Joyce-on. Tegnap viszont lejátszotta a második meccsét is, amelyen nem mindennapos teljesítmény nyújtott. Röviden összefoglalva: 4-1-re győzött, és mindegyik megnyert frame-jében lökött egy százas breaket.

Egy fiatal, és igen tehetséges kínai játékossal találkozott Zhao Xintong személyében, és biztos, hogy jót tett Selby játékának az első forduló (majdnem) pofonja. Tökéletes koncentrációval, gyakorlatilag hibátlan játékkal hozta a meccset, ahogy azt ő maga is elmondta:

„Nem emlékszem elrontott lökésre. Tudtam, hogy nem szabad hibáznom, mert Zhao egy hatalmas tehetség, és ő is képes arra, hogy hozza a nagy breakeket. A gyakorlóasztalon már éreztem, hogy jól mennek a lökések, és a meccsre minden összeállt. Nagyszerű napot fogtam ki.”

Kétségtelenül így van, és nemcsak a nagy breakek miatt, hanem azért is, mert egy frame-et kivéve nagyszerűen ki tudta zárni Zhaot az asztaltól, minimális sanszokat adott csak neki. A harmadik frame-ben például egy jó negyed órás biztonsági csata előzte meg Selby százasát, melynek során a világbajnok három egészen csodálatos snookert adott ellenfelének. Szegény Zhaonak nem volt esélye, mert a világelső csúcsformában játszott.

Kérdés, hogy mennyire tudja ezt tartani Selby. Merthogy egy tornán több jó produkciót még nem hozott össze ebben az idényben. Ugyanakkor biztosak lehetünk abban, hogy hegyezi a formáját, hiszen már itt van a kertek alatt a Home Nations, és biztos, hogy neki is extra motivációt ad az egymillió fontos prémium lehetősége.

Szintén tegnap történt, hogy továbbjutott Williams, Bingham és Higgins, utóbbi remek játékkal, csupa nagy breakkel. A hazai kedvenc Brecel is győzött, de érezhető volt rajta a nyomás – otthon játszik, ráadásul a szezon eddigi legjobb játékosaként. Nem biztos, hogy el tudja viselni az elvárások terhét, hiszen még mindig csak 22 éves. Az első meccséhez hasonlóan a másodikat is 4-3-ra nyerte, és az idei szezonban immár kilenc megnyert döntő frame-nél járt. Kilencből!

Allen 3-1-es hátrányból fordított, és közben meglökte a torna eddigi legnagyobb breakjét, egy 145-öst. Kiesett viszont Day, a veteránnak mondható Peter Lines ellen, akinek már a fia is profi. Még hétfői hír, hogy Gould hiába lökött 143-as breaket, kikapott az újonc Billy Joe Castle-től.

Ma már a 16 közé jutás lesz a tét, és összejött néhány komoly párosítás. Az első fordulóban remeklő Robertson ellenfele Ebdon lesz, aki ellen biztos, hogy sokkal jobban meg kell küzdenie a lehetőségekért az ausztrálnak, mint az első meccsén. Szintén két világbajnok találkozik Bingham és Dott párharcán, ahol nagyon nehéz esélyest kikiáltani, mert egyikük sincs valami jó formában.