Snooker OB nyolc Star asztalon

shadow

Hihetetlen előrelépés, hogy a ma kezdődött Országos Snooker Bajnokságot Star asztalokon játsszák, ráadásul egy helyszínen. Korábban két (időnként három) helyen fértek csak el a nevezők, most viszont a Terminal Snooker elnevezésű helyszínen csap össze a teljes mezőny. A Kökin nyílt klubban nyolc asztal várja a játékosokat. Nyolc olyan asztal, amilyeneket a tévében is láthatunk, amilyeneken a profik is játszanak.

Ne gondoljuk, hogy őrült nehéz amatőröknek olyan asztalon snookerezni, amilyet a profik használnak. A lyukak ugyan szűkebbek, ez kétségtelen, viszont a posztó és a falak annyival jobb minőségűek, és ezáltal annyival megbízhatóbbak a korábban használt asztalokénál, hogy ez bőven kiegyensúlyozza a célzási nehézséget. "Csak" hozzá kell szokni az asztalok sokkal gyorsabb tempójához, és onnantól fogva már repülhetnek a nagy breakek. A legutóbbi magyar pontszerzőn (szintén már a Star asztalokon) például öt 50 feletti breaket löktek a játékosok (négyet Fenyvesi Zsolt), és 71 volt a legmagasabb.

Az asztalok is fontosak, de még sokkal fontosabbak a játékosok. A legnagyobb esélyesek természetesen ott vannak, köztük a Magyarországon szinte legyőzhetetlen Fenyvesi, valamint az idén két versenyt nyerő, ranglista második "örökifjú" Vantara Pál, az egyelten, aki idén döntőben le tudta győzni Fenyvesit. A fiatalok közül a márciusi I. Magyar Snooker Gálán megmutatkozó Horváth G. Attila a legerősebb játékos, aki nemrég megszerezte első magyar pontszerző trófeáját. Szintén oda kell még figyelni Berghold Somára, aki az utóbbi hónapokban ugrásszerű fejlődésen ment keresztül, napjai túlnyomó részét ugyanis a Star asztalok mellett tölti.

Az esélyesek mellett további érdekes arcok is feltűnnek az OB-n. A 90-es években a legjobb magyar snookeresek közé tartozó, de elsősorban autóversenyzőként és Forma 1 szakkommentátorként ismert Wéber Gábor is nevezett. A pool szakosztály legjobbja, Solymosi Gábor is elindul, első ellenfele Hámori Balázs, ők játsszák az első forduló rangadóját. És még egy érdekes szereplő tűnik fel: Balázs Attila, a tenisz Davis Kupa csapat tagja.

Érdemes tehát kilátogatni a helyszínre, aki élő snookerre vágyik, annak nagyszerű élmény. A menetrend itt található. Fenyvesi vasárnap reggel 10 órakor játssza az első mérkőzését, és ugyanebben az időpontban további nagyszerű szereplőket láthatunk: a fent említett Wéber Gábor mellett Csurgó Balázst (akik ketten kiteszik a Magyar Snooker Gála szervezőcsapatának kétharmadát), valamint Balázs Attilát, aki a Snooker Szakág elnökével, Varga Péterrel játszik, illetve Révész Bulcsút, legfiatalabb tehetségünket is.