Trump gyengélkedve menetel

shadow

A UK Championship első fordulójának hatalmas meglepetését Ding kiesése szolgáltatta, és jutott a második körre is egy óriási sokk; Selby bukása. A címvédő-világelső-világbajnok nem játszott igazán jól, ellentétben a skót Scott Donaldsonnal, aki három nagy breakkel zárta a meccset, melyet 6-3-ra nyert meg. A 23 éves fiatalember az idei szezonban még nem nyert meccset – ezt figyelembe véve még nagyobb meglepetés, amit művelt. És itt nem Selby bukott el, sokkal inkább Donaldsont kell dicsérni, mert 94%-os golyóbelökéssel lepte meg a világ legjobb játékosát.

Más esélyes nem esett ki a második fordulóban, tehát a 32 között még bőven találunk favoritokat. A 2008-as UK-bajnok Murphy középszerűen snookerezett, és szerencséje volt a továbbjutással. Ha egy Highfieldnél kicsit rutinosabb játékossal találkozik, akkor kiesett volna.

Trump eddig frame-et sem veszített, de nem játszik jól. Csak épp gyenge ellenfelei voltak. Szombaton szinte nézhetetlen meccset játszott Wakelin ellen. Ő maga ostorozta magát leginkább:

„Öt éve nem játszottam olyan rosszul, mint ebben a szezonban. Attól tartok, egy ideig azt gondoltam, nem kell igazán keményen gyakorolnom. És ez most visszaüt. Nincs olyan játékom, amilyet szeretnék, és meglepne, ha messzire jutnák ezen a tornán.”

A hétvége híre lett volna, ha Kingnek összejön (élete első) maximuma. A rózsaszínt hibázta el, és így 134-gyel kellett megelégednie, ami még csak a verseny legnagyobb breakje sem lehet.

A 32 között csúcsmeccsnek ígérkezik Higgins és Yan Bingtao összecsapása (kedden 14 órától). A kínai tinédzser egy csapásra bekerült azok közé, akiket esélyesként tarthatunk számon. A skótok négyszeres világbajnokát egy hónapja 6-2-vel küldte haza Kínából.

Hétfő délután egy jó kis walesi csata következik Williams és Day között. Idén már harmadszor futnak össze, Rigában nyáron döntő frame-ben a későbbi bajnok Day győzött, de az utóbbi két meccsüket simán nyerte az azóta hatalmas formába lendülő Williams. Akinek még mindig kórházban van a felesége, és még mindig fenyeget, hogy bármikor otthagyhatja a tornát.

Trump és Dott játssza a másik hétfő délutáni tévés meccset. A fentiek fényében egyáltalán nem kiemelkedő favorit az angol. És azért sem, mert idén nyáron legyőzte őt 2006 világbajnoka. Lesz még ebben a fordulóban, kedd délután egy O’Sullivan – Michael White mérkőzés, ami szintén érdekes lehet, mert a walesi fiatal van olyan szintű játékos, hogy egy jó napján felvegye a versenyt a UK ötszörös bajnokával.

A mai program (egy óra elcsúszással, azaz nálunk 14 és 20 órakor kezdődnek a meccsek):

program