Kubica tagadja, hogy egy kézzel vezetné az F1-es autókat

shadow

Robert Kubica elmondta, "magabiztosan és jól" érezte magát az első Williamses tesztje során, amire Abu-Dzabiban került sor. A lengyel pilóta sérült karjáról is beszélt, és nyilatkozatában cáfolta, hogy egy kézzel vezetné az autót.

A 32 éves pilóta gőzerővel készül arra, hogy hét év kihagyás után visszatérjen az F1 mezőnyébe. A lengyel versenyző egy ralliversenyen szenvedett súlyos sérüléseket, jobb karját azóta is csak limitáltan tudja használni. A baleset óta nem vett részt F1-es versenyen.

Kubica idény közben több ízben is tesztelt korábbi csapatánál, a Renault-nál, állást azonban az ígéretes tempója ellenére sem kapott. Jelenleg egyetlen reális útja lehet a visszatérésnek: amennyiben a Williams szerződteti az idény végén visszavonuló Felipe Massa helyére. Az első tesztek alapján mindenesetre bizakodó a lengyel.

"Megvannak a magam korlátai, alkalmazkodnom kell. Az mindenképp pozitív, ahogyan a testem viselkedik, és milyen természetesen érzem magam az autóban. Ez rengeteg önbizalmat ad" - mondta az első tesztnapot követően. Kubica egyébként a 12 fős mezőnyből a 9. helyen zárt, de a legjobb idejét lágy abroncsokon érte el, míg a többi versenyző a versenyen jövőre debütáló hiperlágyakon futotta a leggyorsabb körét.

"Nem volt egyszerű dolgom, de sokkal jobb erőnléti állapotban vagyok, mint amikor 2010-ben versenyeztem. A motiváció rendben van, és a testem is jól reagál. Mindent az elejéről kell kezdenem, mert az F1-ben rengeteg dolog változott az utóbbi hét évben. A tapasztalatom rengeteget segített a tanulási folyamat során."

A lengyel pilóta visszatérésével kapcsolatban leginkább azért szkeptikusak sokan, mert erősen kérdéses, milyen állapotban van a jobb keze. "Vannak akik azt mondják, egy kézzel vezetek. Ez nem igaz, egy Forma-1-es autót nem lehet egy kézzel vezetni. Vannak korlátaim, amit a testemnek kompenzálnia kell, de ez nem rossz dolog. Emberek vagyunk, és az agyunk segít a testünknek, hogy ledolgozzuk a hiányosságainkat. Ez a normális élet része."

Kubica legközelebb szerdán ül autóba, előtte a Renault tartalék pilótája, az orosz Sergey Sirotkin is tesztelheti a kocsit. A Williams megüresedett helyére egyébként Lance Stroll mellett Daniil Kvyat és Paul di Resta esélyes. Kubica visszatérését szakértők nem tartják esélytelennek, kivéve ha a Williamsnél úgy látják, nem fogja elbírni a keze a terhelést.

via bbc