„Nem akartam úgy nyerni, hogy közben Nico elbukik”

shadow

Lewis Hamilton a héten megfordult a Mercedes főhadiszállásán, ahol egy interjúban összegezte az szezonját, Rosberghez fűződő viszonyát és beszélt a 2017-es idényről is.

 

Az interjú magyar átirata:

Hogyan tudnád összegezni a 2016-os szezont?

"Ez egy jó év volt, sokat tanultam, sok különböző dolog történt velem, sok pozitív dolog, amit vihetek magammal a következő évre. Nem a legjobb évem volt, de ezt nem egy elvesztegetett szezonnak tekintem. A legjobb dolog, hogy tanultam valamit, felnőttem, sőt az is mondhatnám sokat 'nőttem' idén. Szóval egy pozitív év volt."

Most akkor le kell ülnöd, átgondolni a történéseket, és a pozitív dolgokat felhasználva tovább kell építkezned.

"Az évet teljesen egészében kell néznünk. A csapat megnyerte a világbajnokságot, nyertünk egy csomó versenyt. Sok területen fejlődtünk, mint például a mérnökökkel való együttműködés, a csapaton belüli kapcsolatok is javultak. Sőt még a magánéletemet is jól kellett kezelnem, szóval, most készen állok egy kis pihenésre."

Amikor a Spanyol Nagydíj után beszélgettünk, és megkérdeztem, hogy 43 pontot vissza tudsz-e hozni, akkor nagyon meglepően néztél rám. Aztán kiderült sikerült megfordítanod a vb-állását. Mennyit tudtál abból meríteni?

"Szerintem azt, hogy mindenre képes lehetsz, semmi sem lehetetlen. Ez fejben dőlt el. Külső szemmel lehetetlennek tűnt, de ezzel ellentétben sikerült megcsinálnom. Talán ez a tapasztalat az, ami bennem van amióta apám elvitt versenyezni, és mindig, amikor visszamentem a pályára, bennem volt, hogy legyőzzek valakit.  Ez az év egy jó utazás volt nekem és a szurkolóknak is. Évről-évre nő a támogatóim száma, de a legnagyobb erő, amikor ott vannak a versenyeken vagy üzeneteket küldenek. Ez minden képzeletet felülmúl, óriási erőt ad."

Ha visszanézünk a Monacói Nagydíjra, és a teljes júliusra, akkor azt látjuk, hogy egy nagyszerű időszaka volt ez a szezonodnak, és kiderült mennyire is szeretsz nyerni.

"Igen a szezon közepe igen jól alakult. Nyertem, volt egy jó nyaralásom, de amikor visszajöttem, voltak nehéz versenyeim. Majd újra formába lendültem. Szóval egy igen erős év volt. Végső soron, ha egy tökéletes éved van, akkor nehéz visszajönni a következő évre, hogy megint tökéletes legyél. Most van mire koncentrálni, hogy éhesebben versenyezzek jövőre. Sokan mondják, ha elveszítesz egy vb-t, akkor úgy jössz vissza, hogy jobb legyél. Jobbak lehetünk, mint csapat, és ezen dolgoznunk kell. Egy teljesen új autónk lesz, új kihívások elé nézünk. Fizikálisan is fel kell készülnöm, egy picit más módon, mint korábban. Olyan mentális erőben kell lennem, mint a mostani szezon végén. Szóval mindent be kell dobnom jövőre."

Azok az érzések, amelyek Monacóban vagy Silverstone-ban előtörtek. Gondolom ezek miatt akarsz versenyezni?

"Ezekért a pillanatokért él az ember. Amikor megtapasztalod milyen padlón lenni, aztán pedig amikor szárnyalsz, és hálás vagy, hogy mennyire jól mennek a dolgaid, ha folyamatosan olyan hétvégéket tudsz produkálni, mint azok a versenyek voltak. Silverstone óriási volt, hihetetlen élmény volt, ahogy az emberek tolongtak előttünk."

Meg voltál lepődve Nico elszántságán különösen a nyári szünet után? Mivel már megszoktuk, ha te elől vagy, akkor ott is maradsz.

"Nem igazán. Nico igen erős, erősebb, mint amikor elkezdtünk együtt dolgozni. Ha őszinte vagyok, idén mindent megtett a győzelemért, de nem látok különbséget a korábbi évekhez képest. Kivéve azt, hogyha tudod a srácnak a melletted lévő autóban kevesebb motor áll rendelkezésére, hátrányban van és így kell elkezdened a hétvégét. Így sokkal könnyebb minden. Ha Nico az utolsó helyről indul, akkor nem kell az időmérőn vele versenyezned, könnyebb a dolgod, mintha fej-fej mellett küzdesz az pole-ért. Ott van például tavaly Spa, amikor visszajöttünk a szünetből, Nico tudta, hogy mit kell tennie. Egy erős versenyző, és idén tett több olyan dolgot, ami felkészültebbé tette, mint korábban volt. Ez egy komoly bók tőlem."

Amikor Nico-ról beszélünk, akkor mindig előkerül, hogy ő azt mondogatja, hogy vannak világbajnokok, de nincsenek olyanok, mint a csapattársa, Lewis. Néha már úgy tekint rád, mint egy nemezisére, amely szerintem elég nagy bók tőle.

"Ha más sportokat nézünk, akkor mindenki tudja, hogy fel kell nőnie például Tiger Woodshoz, hogy győzzön.  Amikor Serena ellen teniszezel, akkor máshogy játszol, mint mások ellen. Rájössz, ez a legkeményebb kihívás, amivel eddig találkoztál. És arra a pillanatra készülsz, hogy elég erős legyél erre a kihívásra a másokkal való küzdelemben, különösen, ha a csapattársadról van szó. Főleg úgy, hogy én egy magas szinten teljesítek."

Mennyire voltál tudatában annak a folyamatos felkészülésnek, amelyet fizikálisan és mentálisan is végzett Nico, hogy megnyerje az idei világbajnokságot?

"Jó pár emberrel dolgozott ezért. A karrierem során nem volt mentális trénerem, aki ennyire foglalkozott volna velem. Megtaláltam magam a módját a felkészülésnek, néha a rossz irányba, de mint például idén, azért sikerült tízből kilencszer egy jó kvalifikációt teljesítenem.  Nem volt tökéletes, de ezen dolgozni fogok a következő években. De ez magam számára is egy nagy elismerés volt idén."

Csinálná valamit teljesen máshogy idén?

"Igazából nem úgy néztem erre a szezonra, ahogy kellett volna. Ezt szörnyű megélni. Itt vagyok a gyárban, beszélek a mérnökökkel. Átnézzük az évet, az elejétől a végéig. Ezzel nem foglalkoztam, és most már tudom, erre több időt kell fordítanom jövőre. Úgy, hogy más rovására ne menjen. Ha tíz dolgot tökéletesen akarsz csinálni, nem lehetsz mindegyikben tökéletes, nem is leszek az, mindig van egy, amin sokkal többet kell dolgoznod. Többször kell a technikai részletekre figyelnem. Épp most próbáltuk az ülésemet, és rengeteg kérdéssel, és kéréssel jöttem elő, hogy jövőre a legjobb szezonkezdésem legyen. Erre nem lehet úgy tekinteni, hogy időt vagy energiát pazarolsz. Így jó kapcsolatban kell lennem a mérnökökkel, mert nagyon okos emberek. Szorgalmasak, és elkötelezettek, hogy a legjobb legyek. Úgy tűnik, hogy csak kalkulálnak és számolnak, de a gyakorlatiasság általában egy erős jellemvonásuk. Így nekem is hasonlóan kell gondolkoznom. Nincs olyan eszem, mint nekik, de, a vezetésemmel ezt a gyakorlatiasságot meg tudom teremteni. Folytatom velük ezt a fajta együttműködést, mivel nekem van a legjobb csapatom."

Látszik, hogy már 2017-re gondolsz, de mikor volt az a pillanat, hogy nem te nyersz idén? Az utolsó futam leintésekről vagy korábban történt ez?

"Valójában az utolsó két körben. Nem volt kész tervem a versenyre. Az emberek azt mondják, hogy kiterveltem ezt előre; nyerni akartam és a versenyt vezetni. Amikor láttam, hogy Nico a harmadik, akkor éreztem, ez a verseny jó irányba halad. Amikor a második lett, akkor megvolt a lehetőségem, hogy növeljem a távolságot, de annak mi haszna lett volna. És ekkor a B-tervre váltottam. Nem volt a verseny előtt ilyen tervünk. A csapat meg akarta szerezni az első két helyet és így az utolsó körökben rájöttem, hogy a második helyen fog végezni, és nem tehetek sok mindent ez ellen. Nem akartam úgy nyerni, hogy Nico közben elbukik, vagy hogy kilökjük egymást a pályáról, mint ahogy a múltban ez párszor másokkal megtörtént. Akkor lehetsz elégedett magaddal, amikor a másik tudja rólad, hogy jobb vagy. Ez az én célom, minden egyes versenyen. Nyertem Abu Dzhabiban, megnyertem az utolsó négy versenyt. Megmutattam ez idő alatt, milyen tempóra vagyok képes. Biztos vagyok benne, hogy Nico is a legjobb formáját mutatta ebben az időszakban. De akkor is ez volt a legjobb érzés ebben a szezonban, amit magammal akarok vinni jövőre is."

Mikor tudtad meg, hogy Nico Rosberg visszavonul?

"Egy órával azelőtt üzent nekem, hogy bejelentette a döntését. Kedves dolog volt tőle, de először azt gondoltam, hogy tuti csak hülyéskedik. Amióta ismerem, mindig egy tréfagyáros volt. Beszél öt nyelvet és néha mondott valamit, aztán kiderült, nem is azt mondta:) Tök komolyan mondott mindent, majd bevallotta, hogy nem mondott igazat. És ezért gondoltam azt, hogy nem fog visszavonulni. De aztán hivatalosan is bejelentette. Igazából sejtettem, ha ezt megteszi, akkor szól előtte nekem."

És ezt miből gondoltad?

Hosszú ideje ismerem már, ez idő alatt megismertem a jellemét. Az előző évek során mondott dolgokat magáról és a családjáról, amelyek nagyon személyesek. És ezek miatt is hittem, ez így fog történni.

Mondták már ki lesz az új csapattársad?

"Nem. A szerződésem szerint egy listát készítenek, egy rövid listát öt lehetséges jelölttel, amelyet velem is meg kell beszélniük. De nekem nincs szavam, hogy ki legyen az."

Számít ez neked?

"Mostanában megjelent, hogy Lewist nem érdekli, ki is lesz a csapattársa. Ez nem teljesen így hangzott el. Fontos, hogy ki ül, majd a második autóban. Fontos a csapat hangulatának, mivel láttuk más csapatoknál, hogy ez mérgező hatással lehet, akár a rivalizálás is. Szeretek ennél a csapatnál versenyezni, persze voltak érdekes esetek, amelyeket meg kellett oldanunk. Így biztosra kell mennünk, hogy hasonló jók legyünk, vagy akár még jobbak is. Voltak már korábbról rosszabb személyes tapasztalataim erről, így erősen ajánlanám, ez ne történjen meg jövőre. De ahogy mondtam; bárki is jöjjön, akár Sebastian, akár Fernando, örömmel versenyzek ellenük. Boldogan versenyzek bármelyikük ellen."

Mit rejt a 2017-es év? Sok változás következik, szóval az aggodalom, a várakozás vagy az izgalom van benned, amíg újra nem ülsz versenyautóba?

"Őszintén, ahogy innen elmegyek, a következő pár napot a családommal és a barátaimmal töltöm, és nem fogok a versenyzésre gondolni az év hátralévő részében. Nincs értelme most túl sokat ezeken a dolgokon töprengeni. Ahogy mondtam, teljesen megbízom azokban az emberekben, mérnökökben, akik az új autót építik. Nem tudom, mi zajlik más csapatoknál, de nálunk jól haladnak a szélcsatornás tesztek és magabiztos vagyok, amit ezek a srácok csinálnak. Bármi is legyen az első teszten vagy az első versenyen, mi leszünk a legjobb csapat, aki megbirkózik a feladatokkal. Így igen jó elkezdeni a telet, és ez megkönnyíti az én dolgomat is."