Nem lesznek többé modellek az F1-es versenyek rajtrácsain

shadow

Nem alkalmaznak többé női modelleket a Forma-1-es versenyek előtt - jelentette be a sportág kereskedelmi ügyvezető igazgatója, Sean Bratches. Nemrég a profi dartsosokat tömörítő szervezet, a PDC közölte, hogy a jövőben nem alkalmaznak kísérőlányokat a versenyeiken.

A Forma-1 vezetősége szerdai közleményében azzal indokolta a döntést, hogy az ún. rajtrácslányok "nincsenek összhangban a márka értékeivel és ellentétesek a modern társadalom normáival." Bratches azt is hozzátette: a változtatás összhangban van a sportág megváltoztatására tett elképzeléseikkel.

"A Forma-1 a 2018-as világbajnokság kezdetével véget vet a rajtrácslányok használatának. A döntés minden motorsportos eseményeinkre vonatkozik, amelyekre a Nagydíjak hétvégéin kerül sor." A közleményből az is kiderül, hogy a rajt előtti várakozást egyfajta "ünneplésként" fogják fel, ahol vendégek és előadók járulhatnak hozzá a show-hoz.

Régóta kritizálják a szerepkört

Nemet mondott a szexi nők mutogatására darts | Hosszabbítás

A Professional Darts Corporation, a PDC a versenyeit közvetítő médiumok nyomására felhagy azzal a gyakorlattal, hogy a játékosokat a mérkőzések előtt csinos nők kísérjék ki a színpadra. A változtatás a hétvégi Milton Keynes-i Masteren debütál.

Pár napja mi is írtunk arról, hogy a PDC - főleg a tévétársaságok nyomásának hatására - lemondott a dartsosokat bekísérő modellek alkalmazásáról. A kérdés a Forma-1-ben már korábban is felmerült, decemberben a sportág ügyvezető igazgatója, Ross Brawn azt nyilatkozta, hogy a rajtrácslányok szerepeltetése vizsgálat alatt áll.

"Az elmúlt egy évben számos területet megvizsgáltunk ahol úgy éreztük, fejlesztésre van szükség, hogy összhangba kerüljön a sportággal kapcsolatos víziónkkal. A rajtrácslányok alkalmazásának ugyan több évtizedre visszamenő gyakorlata van, úgy éreztük, nincs összhangban a márka értékeivel és ellentétes a modern társadalom normáival" - mondta Bratches.

A Women Sport Trust nevű szervezet közleményben reagált a döntésre. "Erősen bátorítjuk a kerékpárt, az ökölvívást és a UFC-t, hogy kövessék a darts és a Forma-1 példáját és fontolják meg, alkalmaznak-e díjátadó- és ringlányokat. Ezek a változtatások azért születtek meg, mert az üzletvilág döntést hozott arról, hogyan kell 2018-ban a nőket értékelni és ábrázolni a sportban."

Nem mindenki annyira lelkes

A BBC megkérdezett egy rajtrácslányt is, aki sokkal kevésbé volt lelkes a döntéstől. "Megdöbbenéssel és undorral vettem tudomásul, hogy a Forma-1 a politikai korrektség jegyében megadta magát a kisebbségnek. Azon szerencsések közé tartozom, akiknek nem ez az elsődleges megélhetési forrásuk" - mondta Charlotte Gash.

"Tisztában vagyok azzal, hogy a rajtrácslányoknak az a feladata, hogy jól nézzenek ki miközben a rajtrácson állnak, de a feladatomhoz az is hozzátartozott, hogy kapcsolatot teremtsek a közönséggel és közben a szponzorok hirdetései miatt is ott voltunk. Imádjuk ezt csinálni, nem akarjuk, hogy elvegyék tőlünk."

"Az a szomorú, hogy ennyire gyorsan meghozták ezt a szélsőséges intézkedést. Úgy gondolom, találhattak volna olyan megoldást is, melyben a modern időknek megfelelően alakítják át a szerepkört ahelyett, hogy teljes mértékben megszüntetik. Tehettek volna lépést afelé, hogy nagyobb egyenlőség legyen a nemek arányát illetően. Mi zavarta az embereket? Az, hogy valaki ott állt a szponzorok ruháiban, vagy az a tény, hogy csak nők csinálták?"

Az ökölvívásban egyelőre nem lesz változás

Kedden a Matchroom Boxing promótere, Eddie Hearn kritizálta a dartsban meghozott döntést, egyúttal kijelentette: ők nem fognak változtatni a ringlányok alkalmazásán.

"A kísérlőlányokkal kapcsolatban a tévétársaság hozott döntést, nem a PDC. A ringlányok más helyzetben vannak. Nekik valódi munkájuk van, amit évek óta végeznek. Ők jelzik az embereknek, hogy hányadik menetben vagyunk. Mindezt nyilvánvalóan figyelemfelkeltő módon. A darts kísérőlányai felmennek a játékosokkal a színpadra, majd lelépnek. Nem igazán van rájuk szükség."

"Az a döntés született, hogy megváltoztatják a világot, méghozzá a tévétársaságok határoztak így. Hogy eltöröljük-e az ökölvívásban a ringlányokat? Nem. Őket a tévében nem látják, és munkát végeznek. Ez hagyomány a bokszban. 38 éves vagyok, talán egy picit régimódi. Hacsak a tévék vagy a szövetség nem dönt másképp, minden marad a régiben" - zárta gondolatait Hearn.

via bbc, independent