Ami nem sikerült Trumpnak, azt megcsinálják a teniszezőnők

shadow

Az USA 17 év után nyerte meg ismét a Fed-kupát, az amerikaiak drámai győzelmet arattak Minszkben a fehéroroszok felett.

Az öt mérkőzéses döntő utolsó párharcát, egy páros meccset 6:3 7:6 (7-3)-ra nyerte meg Coco Vandeweghe és Shelby Rogers kettőse Aryna Sabalenka és Aliaksandra Sasnovich ellen, így lett a végeredmény 3-2 az amerikaiak javára.

Sasnovich korábban amúgy egyéniben megverte az amerikaiak friss US Open bajnokát, Sloane Stephenst egy 4:6, 6:1, 8:6-os bámulatos mérkőzésen, ezzel kényszeríttették ki a fehéroroszok a mindent eldöntő ötödik mérkőzést.

Önmagában, ha mondjuk az ősz eleji US Open felől nézzük, egyáltalán nem meglepő az USA csapatának győzelme, hiszen idén a női egyes Flushing Meadowsban az amerikaiak háziversenyévé alakult az elődöntőkre, szóval azt hihettük, van miből építkeznie az amerikaiak Fed-kupa kapitányának, Kathy Rinaldinak. Ugyanakkor az év utolsó Grand Slamén elődöntőt játszó négy amerikai közül, csak Vandeweghe és Stephens játszott Minszkben, utóbbi ráadásul nyeretlen volt azóta, hogy megnyerte élete első felnőtt Grand Slam-címét.

Stephens a minszki vereségeit is beleszámolva - Sasnovichon kívül Sabalenkától is kikapott - már hat zsinórban elvesztett találkozónál tart. Szóval alighanem örül, hogy véget ért a 2017-es szezon.

A világranglistán jelenleg 10. helyezett Coco Vandeweghe, aki a US Opentől az elődöntőben búcsúzott, azonban remek formában játszott, mindhárom amerikai győzelemben fontos szerepet játszott. Eleve ő volt az, akinek az egyéni győzelmével a döntő második napján már 2-1-es vezetésre állt a Team USA.

Innen úgy tűnt, jó eséllyel behúzhatják az amerikaiak a győzelmet a negyedik meccsen a Victoria Azarenka nélkül játszó fehéroroszok ellen. (Azarenka jelenleg egy feltehetőleg igencsak elmérgesedett gyermekelhelyezési perben van ex-barátjával, Billy McKeague-el, ezért nem volt ott a döntőn, ahogy már a US Openen sem.) A világranglista 78. Sasnovich azonban 5:2-es hátrányból tudott visszajönni Stephens ellen a döntő szettben, amelyet végül meg is nyert.

Így maradt tehát az ötödik mérkőzésre a végeredmény eldöntése, amelyet a Williams testvérek nélkül felálló amerikaiak tudtak megnyerni.

Az USA válogatottja utoljára 2000-ben tudott Fed-kupán győzedelmeskedni, akkor Lisa Raymond, Lindsay Davenport, Szeles Mónika és Jennifer Capriati alkotta az amerikai csapatot. Összességében viszont már 18 Fed-kupánál tart az Egyesült Államok, amely idén tovább növelte az előnyét az örökranglistán 10 győzelemmel második Csehország előtt.

Az amerikaiak kapitánya szerint Coco Vandeweghe hihetetlenül játszott a döntőben, Shelby Rogers pedig még ezt is képes volt fokozni. Elmondta ugyanakkor azt is, hogy "megszakadt a szíve" Sloane Stephensért, aki láthatóan szenvedett az egész hétvége során, de azt is hozzá tette, hogy szerinte a US Open bajnoka hihetetlenül küzdött, ezért rá is épp úgy büszke, mint a csapat többi tagjára.

Azóta, hogy 2005-től kezdődően a mai formátumában játsszák a Fed-kupát, Coco Vandeweghe lett az első teniszező, aki egy évben 8 Fed-kupa mérkőzést is megnyert.

via BBC