Aki Hewitt és Agassi után Halepet is a világelsőségig juttatta

shadow

Darren Cahill ma az egyik legkomolyabb elemző az ESPN-nél, mindenekelőtt azonban az egyik legeredményesebb teniszedző a világon.

Édesapja, John az ausztrál foci lelkes híve volt, és edzőként dolgozott. Fia viszont, noha kipróbálta ezt a sportágat is, inkább egy másikhoz, a teniszhez vonzódott igazán. A 22. volt a legjobb helyezése a világranglistán, legjobb eredményét egyesben az 1988-as US Openen érte el, ahol az elődöntőig menetelt.

Edzőként pedig három játékost is a világelsőségig juttatott.

Első nagy karriert befutó tanítványa a fiatal Lleyton Hewitt volt, aki Cahillhez hasonlóan Adelaide-ből  származik. Őt követte a pályafutása vége felé járó Andre Agassi, akinek új lendületet adott, majd pedig Simona Halep, aki e hónap elején, Pekingben szerezte meg a világelsőséget.

Mit tanultál a Lleytonnal és Andréval végzett közös munkából, aminek hasznát tudtad venni Halep mestereként?

Három teljesen különböző játékosról van szó. Lleyton 12 éves volt, amikor elkezdtünk együtt dolgozni, Andre pedig egy hatalmas bajnok volt már az együttműködésünk kezdetén is. Ami Simonát illeti, ő egy női játékos, aki egy teljesen más kultúrából, Romániából jön, és, akinek ráadásul hatalmas nyomás volt a vállain, hatalmas elvárásokkal nézett szembe az elmúlt időszakban. Ezeket azt hiszem, egészen jól kezelte. 

Más a férfiak és a nők játéka. A körülmények ugyanazok, ám a lányok másként látják a játékot, ami elsősorban a sebesség-, és az erőbeli különbségek miatt van. A fiúk tenisze egy kissé fekete-fehér szerintem, és ők maguk is így látják ezt. Másként veszik és dolgozzák fel az információt, és másként hajtják végre a feladatot, elsősorban a fent említett tényezők miatt. 

A lányok egy kissé színesebbnek látják a teniszt, és így a dolog valamelyest komplikáltabb. Többet kell tenni azért, hogy biztos lehess benne, a meccset úgy fejezi majd be a tanítványod, ahogy kell. Nem feltétlenül számíthatsz ugyanis egy biztos befejező ütésre a végén. És mindezzel együtt jár egy csomó érzelem és idegeskedés.

Andre Agassival elsők között végeztél komoly elemző munkát, videóelemzéseket. Mennyire csinálod ezt még ma is? Illetve, hogyan változott meg az edzői munka az elmúlt időszakban?

A SportsCode nevű rendszert használtam. Ez a módszer lebontja a meccseket pontról pontra. Az ausztrál fociból loptam, egykori csapatomtól 20 évvel ezelőtt. 10 lepedőbe fájt ez nekem, de kifizetődött. A mai napig használom, persze az évek során azért változtattam a módszeremen, hisz közben megjelent a Sólyomszem, ami további információkkal lát el minket. A módszer segítségével sokkal könnyebb az általam fontosnak vélt információkat eljuttatni a játékosokhoz. 

Példásul a US Open után megmutattam egy csomó felvételt Simonának az adogatásairól. Kihangsúlyozva azt, hogy a fontos pontoknál hova ütötte azokat. Fogalma sem volt arról például, hogy valamennyi második szerváját Maria Sharapova tenyeresére ütötte. Ez a vereség, és az utána kapott információk jobb játékossá tették Simonát. Ezt követően négy hétig dolgozott az adogatásán. Mostanra a második szervái kiszámíthatatlanabbak lettek, nagyobb súlyuk van, több pörgetés van bennük, és jobb helyre is üti őket. 

hewitt

Fotó: Europress/AFP

Simona azt nyilatkozta, hogy pályafutása legnagyobb leckéje a veled való rövid szakítás volt Miami után. Te hogy látod ezt most?

Kemény dolog volt, de kellett. Nem szolgáltam volna a javát, ha vállon veregetem és azt mondom, 'semmi probléma, a jövő héten folytatjuk'. Úgy éreztem, hogy csak én végzem a munkám. Fontos volt, hogy megértse, mit csinál a pályán, tudtam, hogy csak így válhat egy jobb játékos belőle. Még akkor is, ha ezzel kockára tettem a pozíciómat.

Manapság túl kevés edző lépi ezt meg, nem? Úgy tűnik az együttműködéseket sokkal inkább a játékosok kontrollálják.

Valóban, egy kicsit repedezett itt a rendszer. Kétségtelen, ez az egyik legkeményebb dolog az edzők számára. De azt kell tenned, ami a legjobb a játékosodnak, függetlenül attól, hogy így benne van a pakliban, hogy elveszítheted a pozíciódat.

Azt is többször elmondtam, hogy általában egy három-négy éves időszak áll a rendelkezésedre, hogy egy játékosnak elmondj mindent, amit tudsz. Valahogy 'kiedzed' magadból, ami benned van. Teniszben általában egy játékossal dolgozol állandóan, és csak egy adott mennyiségű információt tudsz a számára eljuttatni. Ez más sportágakhoz képest egy rövid időszak. 

Azt mondtad, hogy az, hogy az edzők bizonyos tornákon bejöhetnek a pályára instrukciókat adni, az egyik legnagyobb változás a teniszben. Miamiban volt egy emlékezetes beszélgetésed Simonával, ami nagy figyelmet kapott és komoly vitát váltott ki.

Ez tényleg egy fontos változás volt. És az lesz a férfiaknál is, ha ott is bevezetik. Úgy vélem, ez egy jó dolog, és még sokkal jobb is lehet. Szerintem nagyon korlátozó, hogy egyelőre szettenként csak egyszer van erre lehetőség. Sokszor már csak akkor kerülhet sor erre a beszélgetésre, amikor a játékos jókora hátrányban van, szóval gyakran ez inkább amolyan érzelmi, pszichológiai megbeszélés, semmint stratégiai.

Az ATP is megfontolja ennek a bevezetését. Azonban egyelőre a headset-es megoldás kipróbálása mellett döntöttek, ami valójában az én ötletem volt. Szerintem nagyon jó dolog, hogy ezt kipróbáljuk, sokkal élőbb, sokkal érdekesebb lehet így a tenisz.

cahillagassi

Fotó: Europress/AFP

Ezeket a pályán történő beszélgetéseket közvetítik is. Mennyire fogod vissza magad ilyenkor?

Nem fogom vissza, hisz az a tét, hogy megnyerünk-e egy meccset vagy sem. Ha nagyon taktikusnak kell lennem, és beszélnem kell az ellenfél gyengéiről, akkor megteszem. A győzelem érdekében szinte bármit. Magában a megfogalmazásban akadhatnak különbségek esetleg. De ha a győzelem szempontjából fontos az információ, azt így vagy úgy, de kimondom.

Mennyire lepett meg Simona világelsősége annak fényében, hogy, hogy az elmúlt 52 hétben mindössze egy tornát nyert?

Amilyen évkezdetet produkált, ahhoz képest meglepő, ami történt. Tavaly novembertől térdsérüléssel küzdött, és úgy vágott neki a szezonnak, hogy ezt még nem heverte ki. A miami torna után jött csak rendbe.

És épp ez előtt a torna előtt volt egy beszélgetésünk, melynek során megállapodtunk abban, hogy nem foglalkozunk a Szingapúrig vezető úttal, hanem sokkal inkább arra koncentrálunk, hogy egy jobb sportoló, egy jobb teniszező legyen belőle. Majd jött az ominózus miami incidens, ami után ismét nyomtunk egy reset-gombot, úgyhogy elég sok minden történt az év első hónapjaiban.

Az, hogy világelső lett, egyértelműen őt dicséri. Noha csak egy tornát nyert, az egy nagy torna volt Madridban, ráadásul többször is helyzetbe hozta magát, többször is ott állt az első hely küszöbén. Döntős volt Rómában is, ahol 5:2-es vezetésénél, dupla-break-előnyben kiment a bokája. Aztán jött a Roland Garros-finálé, melynek elvesztése borzasztóan megviselte őt. Hónapokon át sírt éjszakánként. Annyira jól játszott, annyira közel volt, a trófea mégis kicsúszott a kezei közül.

De le a kalappal előtte mindazért, amit utána tett. Újra és újra visszajött, fontos győzelmeket szerzett, és újra és újra közel tudott kerülni a világelsőséghez. Ez mutatja, hogy mennyire erős belülről. Sokkal erősebb, mint hiszi magáról.

cahillhalep3

Fotó: Europress/AFP

Lleyton Hewitt az ausztrál Davis-kupa csapat kapitánya, és előszeretettel mentorálja a fiatalokat. Andre Agassi pedig Novak Djokovic edzője. Milyen érzés látni, hogy a tanítványok viszik tovább a stafétabotot?

Imádom, hogy Andre itt van a teniszben, ahogy azt is, hogy ennyire oda van Novákért. Ez kicsit olyan, mint köztem és Simona közt. Én is nagyon szeretem ugyanis Simona személyiségét. Andre és Novak nagyon sokat beszéltek telefonon a Garros előtt. Órákig dumáltak a teniszről, és az élet egyéb dolgairól. Andre nagyon tiszteli Novakot, és iszonyatosan jó barátok lettek ők ketten. Az egyik legfőbb ok, amiért Andre elvállalta ezt az egészet az az, hogy nagyon kedveli ezt a srácot.

Ha Serena Williams visszatér, tudva azt, amit tudsz, dominálni fog újra, vagy ez túl sok lenne már egy 36 éves teniszezőnő számára?

Tudva, amit tudok, Serena óriási probléma lesz mindenki számára. Szerintem nem létezik olyan forgatókönyv, hogy Serena visszatér, és valahol 50% környékén tolja. Olyan közel lesz a 100%-hoz, amennyire csak lehetséges.

 

(Forrás: Chrisopher Clarey, The New York Times)