Craig Tiley: A teljes Top 100 visszatér Ausztráliában

shadow

Három hónappal a 2018-as év első Grand Slam-tornája, az Ausztrál Nyílt Teniszbajnokság kezdete előtt sajtótájékoztatót tartott a versenyigazgató Craig Tiley, aki az újdonságokról és a főszereplőkről mesélt.

Tiley elmondta, hogy az Ausztrál Open legnagyobb szenzációja nyilvánvalóan az lesz, hogy mindenki, aki ilyen-olyan okok miatt jelenleg nem versenyez, jelezte és megerősítette visszatérési szándékát a január 15-én kezdődő Grand Slam-tornán.

A visszatérők között lesz három korábbi világelső, Serena Williams, Novak Djokovic és Andy Murray, valamint a háromszoros GS-bajnok Stan Wawrinka és Nishikori Kei is. Mindannyiukkal beszélt a tornaigazgató, és mindannyian megerősítették, hogy az Ausztrál Openen kívánnak visszatérni.

Így a férfi címvédő Roger Federer mellett a hölgyek idei bajnoka, a pályafutása 23. Grand Slam-trófeáját néhány hetes terhesen megnyerő Serena Williams is elindul Melbourne-ben, alig négy hónappal kislánya, Alexis Olympia megszületése után.

"Egy olyan versenyző, mint ő, nem akar megállni 23 Grand Slam-trófeánál. Azt is nagyon kevesen tudták, hogy várandóssága nyolcadik hetében volt, amikor idén győzni tudott. Serena vissza akar térni 2018-ban, hogy megvédje címét. Beszéltem vele, és már most edz. Persze van még néhány hónapja, hogy felkészüljön, de nyilvánvalóan ő fogja majd látni az idő előrehaladtával, hogy milyen állapotban lesz fizikailag. Ha valaki képes rá, hogy szülés után ilyen hamar visszatérjen, az minden bizonnyal Serena, ezért én számítok arra, hogy ott lesz a versenyen. Az Ausztrál Open különleges helyet foglal el a szívében, hiszen kislánya keresztneveit összeolvasva azt kapjuk, hogy AO (Alexis Olympia). Még viccelődött is, hogy a baba nevét is fel kéne vésnünk a 2017-es trófeára, hiszen együtt nyerték meg azt." 

A 2018-as Ausztrál Nyílt Teniszbajnokságon kerek évfordulókat ünnepelnek majd, hiszen januárban lesz 50 éve, hogy az ausztrál verseny nemzetközi teniszezők előtt nyílttá vált, és 30. éve rendezik a tornát a Melbourne Parkban. Ezért is örül különösen Craig Tiley, hogy a jelenlegi top 100 minden sérült vagy éppen nem játszó tagja hivatalosan is jelezte, hogy ott szeretne lenni az év eleji Grand Slam-tornán.

"Beszéltem Andy Murray-vel is, aki keményen edz azért, hogy újra csúcsformába lendüljön. Ő és Novak Djokovic számtalan melbourne-i döntőt játszottak már, így bizonyára nehéz volt számukra, hogy 2017-ben kimaradtak belőle, és kimaradtak a Grand Slam-sikerekből, és ezt kellett nézniük, ahogy Roger Federer és Rafael Nadal elosztja egymás között a legnagyobb trófeákat. Ez minden bizonnyal külön motivációt jelent számukra a visszatérésnél. Örömmel jelentem, hogy minden sérült játékossal egyeztettünk, Stan Wawrinka és Nishikori Kei is jelezte, hogy szeretnének elindulni az Ausztrál Openen."

Az év első Grand Slam-tornája különleges újdonságokkal készül az évfordulók ünneplésére. Csaknem 1 milliárd dollárból felújították a Melbourne Parkot, köztük a Rod Laver Arénát, és a pénzdíjakat is 10%-al növelték. 2018-ban 50 helyett 55 millió dollárt osztanak szét a játékosok között, és a Grand Slam-tornák történetében először a női és férfi egyéni bajnok 4-4 millió dollárt vihet haza.

A női bajnoknak járó trófeát pedig Billie Jean King fogja átadni, aki hosszú évek után újra visszatér Melbourne-be, méghozzá abból az apropóból, hogy ötven évvel ezelőtt, 1968-ban, az első tényleg nyílt Ausztrál Openen ő nyerte a női versenyt.