Del Potro kikapott, de így is újra top 10-ben

shadow

Roberto Bautista Agut nyerte az aucklandi tenisztornát, miután három szettben győzött Juan Martin Del Potro ellen. Sydney-ben két győztest is avattak: nőknél a volt világelső német Angelique Kerber, a férfiaknál az első nagy sikerét arató orosz Daniil Medvedev diadalmaskodott.

Bautista Agut az egész tornán kiválóan játszott, különösen fogadóként volt hatékony: 19-szer vette el ellenfelei adogatását. Del Potro is remek formában teniszezett, a döntőig szettveszteség nélkül jutott el. Ehhez képest a finálé elejét a spanyol teniszező dominálta.

Háromszor is brékelt, és 31 perc alatt megnyerte az első szettet.

Del Potro persze nem adta fel, a folytatásban többször tudta a tenyeresével irányítani a labdameneteket, és végül ki is egyenlített. A döntő szettben mindkét teniszező sokáig tartotta a szerváját, az első brékre 5:5-ös állásnál került sor, ami elegendő volt ahhoz, hogy Bautista Agut megnyerje a meccset.

"Fantasztikus volt ez a hét. Mindent kiadtam magamból a versenyen. A mai találkozó hihetetlenül alakult. Rengeteget küzdöttem a pályán. A végén két hihetetlen játékot is meg tudtam csinálni" - nyilatkozta Bautista Agut a meccset követően. Az eredménnyel azonban nem csak ő lehet elégedett, Del Potrót jövő héttől ugyanis a top 10-ben jegyzik, amire 2014 augusztusa óta nem volt példa.

Eredmény, döntő:

Bautista (spanyol, 5.)-Del Potro (argentin, 2.) 6:1, 4:6, 7:5

Utoljára 2007-ben volt annyira fiatal döntő, mint most Sydney-ben. Akkor egy bizonyos Rafael Nadel és Novak Djokovic Indian Wells-ben találkozott a fináléban. Ettől a szinttől messze van még Daniil Medvedev és Alex de Minaur, viszont a döntőben mindketten bizonyították tehetségüket.

Az első szettben De Minaur ellenállhatatlanul teniszezett, 6-1-re meg is nyerte a játszmát. A másodikban már sokkal kiegyenlítettebb csata folyt, végül Medvedev került előnybe. Az orosz kiharcolta a döntő szettet, ahol már egyértelműen ő irányított, már 4-0-ra is vezetett.

De Minaur innen még visszajött, de hiába egyenlített, 5:5 után újfent elbukta a szerváját, és nem sokkal később a meccset is. Medvedev pályafutása első ATP-címét nyerte, ezzel Karen Khachanov és Andrey Rublev után ő a harmadik aktív, 22 év alatt orosz teniszező akinek ez sikerült.

Eredmények, döntő:

Medvedev (orosz)-De Minaur (ausztrál) 1:6, 6:4, 7:5

Angelique Kerber 2018-as formája egyelőre nagyon meggyőző. A korábbi világelső a Hopman-kupán kis túlzással egymaga juttatta a döntőbe Németországot, Sydney-ben pedig az idei első tornagyőzelmét is megszerezte. Ezúttal a hazaiak kedvencét, Ashleigh Bartyt verte meg 6:4, 6:4 arányban.

Az első szettben egyetlen brék döntött, Kerber 2:2-es állásnál vette el ellenfele szerváját, és a megszerzett előnyt már nem engedte ki a kezéből. A második szett egy-egy brékkel indult, majd Kerber a szett közepére ismét felőrölte ellenfelét. Alig több mint egy óra alatt megnyerte a mérkőzést, és ezzel a tornát is.

"Megint elképesztően teniszezem, ami jó érzéssel tölt el. Nagyon jó érzés, hogy az első idei trófeámat már az első versenyemen meg tudtam szerezni. Nagyszerű heten vagyok túl, a döntő ugyan nem volt könnyű Ash ellen, de a fontos pillanatokban a saját játékomat tudtam játszani. Úgy érzem, közel állok a 2016-os szintemhez."

Kerber ezt megelőzően 2016-ban tudott tornát nyerni, akkor a US Openen diadalmaskodott. A Barty elleni győzelme idén sorozatban a kilencedik megnyert meccse volt. Érdekesség, hogy tavaly márciusig kellett várnia, hogy a kilenc győzelem összejöjjön. Sydney-ben Venus Williamset, Dominika Cibulkovát és Lucie Safarovát is legyőzte a döntőig vezető úton.

Eredmények, döntő:

Kerber (német)-Barty (ausztrál) 6:4, 6:4