Djokovic megújult szervával tért vissza a pályára

shadow

Novak Djokovic pár napja - még ha nem is tétmeccsen - visszatért a pályára. A szerb felszabadultnak tűnt, előbb simán legyőzte Dominic Thiemet, majd a Tie Break Tens elnevezésű versenyen is a szokásos lazaságát mutatta.

Az utóbbi fél év a kemény munkáról szólt a korábbi világelső számára. Nem csak a pályán vagy az edzőteremben eltöltött időre figyelt, de a stábját is igyekezett átalakítani. Előbb véglegesítette Andre Agassit, majd szerződtette Radek Stepaneket, végül a részletes elemzéseiről ismert Craig O’Shannessy is csatlakozott hozzá.

Bár a barátságos meccsekből kevés következtetést lehet levonni, egy dolog nagyon szembetűnő volt a játékában. És nem, nem arra gondolunk, hogy az idei szezonban Adidas helyett az Asics cipőiben fog játszani. A korábbi világelső jelentős változtatást hajtott végre szervájának mozdulatán, ami alapjaiban változtathat a játékán.

Djokovic már korábban is változtatott a szerváján

2011 (balra) és 2011 előtt (jobbra

A szerb előrelépésében (és évekig tartó uralkodásában) fontos szerepet játszott, hogy képes volt változtatni az adogatómozdulatán. 2011 előtt is minden adott volt a nagy eredményekhez, Federerhez és Nadalhoz képest azonban volt lemaradása. Előbbivel szemben a kreativitás terén, utóbbival összehasonlítva a küzdőszellemben maradt alul.

Három területen próbálták megerősíteni a játékát: fizikálisan, mentálisan és technikailag. 2011 előtt az erőnlét terén elmaradt a legszűkebb elittől, különösen a hosszú mérkőzéseken ütközött ki a hiányossága. A koncentrációjával is akadtak néha gondjai, emiatt a találkozói sokszor feleslegesen lettek hosszúak. (Nyilván ez is kihatott az erőnlétére.) Végül, de nem utolsósorban ott volt a szervája.

Az adogatását korábban sem tartották gyengének vagy sebezhetőnek. Egyszerűen csak nem az a fegyver volt a kezében, amire szüksége lett volna. A mozdulat túl sok energiát emésztett fel, nem volt konzisztens és cserébe még a pontosságát hátrányosan érintette. 2011-től magasabban tartotta a könyökét, így sokkal inkább összhangba került a két válla. A labda feldobását követően jobban behajlította a térdeit az ütést megelőzően.

A szerva összességében sokkal letisztultabb lett, sikerült kizárni a folyamatos ütőmozdulatot megtörő részeket. Ennek köszönhető, hogy kevésbé kellett a vállára és a karerejére támaszkodnia, hogy kellően felgyorsítsa a labdát.

Most még rövidebb és egyszerűbb lett a mozdulat

Djokovic az előző idényben rengeteget szenvedett a sérült könyöke miatt. Saját bevallása szerint ez alapjaiban hátráltatta a játékát, többet között épp az adogatásainak hatékonyságát rontotta le. A szerb Wimbledon óta nem lépett pályára tétmeccsen, a Kooyong Classic nevű bemutatómeccsen viszont visszatért. Nem is rosszul: 6:1, 6:4-re verte Dominic Thiemet.

Erőnlét tekintetében úgy tűnt, Djokovic jó formában van, jól mozgott a pályán, pontosan és agresszíven játszott a bevallottan rosszul teljesítő osztrák ellen. Két dolog viszont azonnal feltűnt a nézőknek: a karján viselt kompressziós karvédő és az új, egyelőre nagyon furcsa adogatása. Mind a kettő olyan döntésnek tűnik, amivel a szerb karrierjét próbálják meghosszabbítani.

Grafika: thetimes.co.uk

A fentebbi kép tökéletesen illusztrálja, min változtattak. Korábban Djokovic sokkal nagyobb és mélyebb ívben lendítette hátra az ütőjét. Az új mozdulat leegyszerűsíti a folyamatot, magasabban tartja az ütőt a szerva előtt. De ami a legfontosabb: az előző mozdulat során a könyökét is sokkal inkább visszahúzta, a változtatás következtében viszont szinte a testével van egy vonalban a könyöke.

A szándék egyértelműnek tűnik: csökkenteni akarják a könyökére jutó terhelést.

Tekintve, hogy Djokovic 2011 utáni játékában nagyon fontos szerepe volt az adogatásnak, fontos kérdés, mennyiben változtatja meg ez a játékát. Thiem ellen úgy tűnt, a szerváinak csökkent valamelyest a sebessége, ugyanakkor nagyon pontosan helyezte a labdákat, ellenfele képtelen volt olvasni azokat. A hatékonyságot viszont csak a tétmeccseken lehet majd tesztelni, Thiem távol volt a legjobbjától, és az sem biztos, hogy Djokovic már teljes erőbedobással játszott.

Elégedett volt az adogatásaival

A szerb önbizalmának minden bizonnyal jót tett a Thiem elleni találkozó. A meccs utáni nyilatkozata is erről árulkodik. "Fantasztikus teszt volt, hogy kiderüljön: hol tartok, mit értünk el csapatként a holtszezonban, működnek-e az elképzelések a pályán, avagy sem. Elég jól működtek, különösen a szervák. Ez volt a legnagyobb kérdőjel. A könyököm miatt ez az ütés Wimbledonig nem működött, ott be kellett fejeznem."

Ugyan sok helyen arról írtak, Djokovic biztosan ott lesz az Ausztrál Openen - és egyelőre semmi nem utal a visszalépésre - a szerb pár napja még nem volt ebben annyira biztos. "Voltak kétségek, hogy játszom-e az Ausztrál Openen. Különösen azt követően, hogy visszaléptem az első tornákról. Nem tudtam, mi fog történni. Szerencsére itt vagyok, remélem, a következő napokban minden jól alakul, és készen állok majd az Openre."

Mi is reméljük, hogy így lesz, már csak azért is, mert nagyon izgalmas ágra került a szerb. A második körben már Gael Monfilsszal találkozhat, a negyedik körben Alexander Zverev, majd Stan Wawrinka vagy Dominic Thiem következhet. Legalábbis papíron, mert Wawrinka sérülése, Thiem csapongó formája, és Zverev Grand Slameken mutatott gyengélkedése keresztbe húzhatja a számításokat.

via the times