Djokovic stratégiai edzője tudja hogyan lehet legyőzni Federeréket

shadow

Novak Djokovic fél év kihagyás után, várhatóan 2018 elején tér vissza a Tour mezőnyébe. A 12-szeres Grand Slam-győztes nem csak arra figyelt az elmúlt hat hónap során, hogy felépüljön sérüléséből, de az edzői stábját is átalakította. Andre Agassi és Radek Stepanek mellett most egy stratégiai elemzővel is erősített. 

2016-ban Novak Djokovic történelmet írt azzal, hogy ő lett a harmadik játékos a férfi teniszben, aki egyszerre volt címvédő a négy Grand Slam-tornán. A szerb azóta rosszabb periódusban van, sérüléssel és talán motivációs problémákkal is küszködött, könyöke miatt a 2017-es szezon nagy részét kihagyta.

Nem lehet azt mondani, hogy Djokovic nem tesz meg mindent a visszatérés érdekében, a december elejét például már teljes mértékben a felkészülésnek szentelték Monte Carlóban, ahol új először csatlakozott radikálisan átalakított edzői stábjához.

A leglényegesebb pontokról korábban már írtunk. Az már szeptemberben kiderült, hogy Andre Agassi tovább segíti a munkáját. Novemberben pedig azt közölték, hogy Radek Stepanek, a csehek idén visszavonult klasszisa is az edzői team része lesz. Legutóbb pedig az elemzéseiről ismert Craig O’Shannessy csatlakozott Djokovic mellé.

Mire mehet együtt Djokovic és Stepanek? | Hosszabbítás

Novak Djokovic a tervek szerint Abu Dhabiban kezdi meg a 2018-as szezont. Ha ott minden jól megy, jöhet Doha, azt követően pedig mérlegelni fogja, képes-e három nyert szettre menő meccseket játszani. De a terv természetesen az, hogy elindul a legsikeresebb Grand Slamén, az Ausztrál Openen.

O’Shannessy újságíróként kezdte karrierjét, később azonban már főállásban videós teniszelemzéseket  készített. Manapság őt tartják az egyik legjobb szakértőnek a sportágban. A Brain Game Tennis néven futó honlapján évek óta megosztja gondolatait különböző teniszstratégiákkal kapcsolatban.

Az ausztrál elemzőnek az edzősködés terén is van némi tapasztalata, dolgozott például Kevin Anderson oldalán, de Dustin Brown munkáját is segítette. Nagy szerepe volt abban, hogy a német 2015-ben megtalálta a tökéletes stratégiát Rafa Nadal ellen Wimbledonban. O’Shannessy módszereit alapvetően a junior játékosoknál fejlesztette ki, de egyértelműen működőképesnek bizonyultak a profik között is.

"Az emberek a 'számok embereként' vagy a 'statisztikus srácként' fognak hivatkozni rám, pedig igazából nem matematika áll mögöttem, sokkal inkább írni szoktam. Amikor edzőként próbáltam játékosoknak segíteni, hogy minél több meccset nyerjenek, a statisztika lényegében magától jött."

"Amikor egy játékos mellett dolgozom edzőként, többféle dologra figyelek egyszerre. Ez lehetett a táplálkozás, az erőnlét, a rugalmasság, az ütéseik minősége, a technikájuk, és természetesen a győzelmeiket leginkább meghatározó elemre, a stratégiájukra is."

"Vajon a játékstílusuknak, testfelépítésüknek és méreteiknek leginkább megfelelő stratégiát választják? Az aktuális ellenfelük ellen leginkább hatékony taktikával játszanak? Amikor bizonyos emberek ellen játszol, vannak meghatározható pontjaik, amiket lehet támadni, és vannak taktikák, amiket jobb elkerülni."

"A videofelvételek alapján a mérkőzéseket előre meghatározott elemekre bontom le. Ilyen például az, hogy hányszor szerváltak kifelé, ezek közül mennyi volt sikeres, hányszor nyertek ezekből pontot, mennyiszer jött vissza a labda, vagy hányszor volt a szerva utáni első ütésük tenyeres."

"Egy labdamenetnek négy főbb eleme van: a szerva, a fogadás, az ütések és a játékfelfogás. Ha ezeket a nagy elemeket tovább tudod bontani, akkor megértheted a játék mintázatait. Edzőként ezen dolgozom, azt próbálom megérteni, hogy mely stratégiák bizonyulnak jobbnak a többinél."

O’Shannessy hisz abban, hogy a megfelelő stratégia megválasztásával a legegyoldalúbb párharcokat is meg lehet fordítani. Példaként Roger Federert és Rafa Nadalt hozta fel. Kettejük meccseit általában a spanyol uralta, az utolsó öt meccset azonban a svájci nyerte.

Sokan azt állítják, hogy Federer a fél éves kihagyás alatt keményen dolgozott, hogy jobb legyen a fonákja, O’Shannessy azonban azt mondja, sokkal inkább a stratégiában keresendő a 19-szeres Grand Slam-győztes fejlődése.

"Nem tudom, hogy ezt az időszakot a fonákja fejlesztésére használta-e. Én úgy látom, hogy ez az ütés mindig is ott volt, csak soha nem használta."

"Különösen a szervák fogadása változott meg. Rafa mindig Roger fonák ritörnjeit kereste, amit Roger általában nyeséssel adott vissza. Más ellenfelek ellen ez jól működött, mert a nyeséssel semlegesítette az ütést, kialakította az alapvonal-csatát, majd megpróbálta kerülni a fonák-oldalát."

"Amikor viszont Nadal ellen ütött nyesést, Nadal folyamatosan védekezésre tudta kényszeríteni, soha nem engedte irányítani a labdamenetekben. Ez tipikusan az a helyzet, amikor valami minden esetben működik, kivéve ebben az egyben. Ezért verte őt folyamatosan Rafa."

"Most viszont végre rávette magát, hogy belépjen és blokkolja a fogadásokat, aminek számos előnye lett. Időt vett el az ellenféltől, lerövidítette a pontokat. Abban a helyzetben az volt a cél, hogy bent legyen a pályán, és nem engedett ebből. Végre megcsinálta, ezért megállíthatatlan volt."

Novak Djokovic formahanyatlásával Federer és Nadal visszavették az irányítást, és felosztották egymás között a négy Grand Slam-tornát. O’Shannessy úgy véli, hogy a szerb képes lesz megállítani őket 2018-ban.

"Minden játékosnak megvannak a kedvenc mintái. Roger a tenisztörténelem egyik legjobban szerváló játékosa, de vannak más elemek is a játékában. Ugyanúgy kell fogadásokat ütnie, lesznek labdamenetek, és az is előfordul, hogy nem üti be az első szervákat."

"Bizonyos időszakokban Roger érinthetetlen, ami rendben is van, de meglesznek azok a helyzetek, amelyekben az ellenfél megkapja a lehetőséget fogadóként. Ezek azok a pillanatok, amikben tudni kell, hogy a pályának mely részén érdemes támadni és miért, valamint mire lehet számítani az ellenféltől."

"Ez ugyanaz, mint ami Dustin Brown esetében is működött Nadal ellen. Rafának is megvannak azon pontjai a pályának, ahol közel sem érzi magát annyira otthonosan."

"Dustin képes volt ezt kihasználni, és ezért tudott nyerni. A taktikának 90%-a nem Dustinról szólt, hanem arról, hogy kellemetlen helyzetbe hozzuk Rafát. Dustin remek munkát végzett ebben a tekintetben."

O’Shannessy szerint minden adott, hogy Djokovic visszatérjen a korábbi eredményességéhez, de azt is hozzátette, elemzőként elsősorban mindig csak a soron következő ellenfélre figyel, és nem távlatokban gondolkozik.

via metro.co.uk