Djokovic újra világelsőségben és GS-győzelmekben gondolkodik

shadow

Úgy látszik, a hat hónapos kényszerű kihagyást követően, Novak Djokovic éhesebb a sikerre, mint valaha. Ezt bizonyítja az alapos gonddal összeállított edzői stáb, és a közösségi oldalaira feltöltött rengeteg edzésről készült videó is.

A korábbi világelső Wimbledon óta nem játszott meccset, annak érdekében, hogy régóta húzódó könyöksérülését végre kiheverje. Még a tavasz folyamán megvált csapata három kulcsfontosságú tagjától, majd leszerződtette Andre Agassit.

"Egy másfél éves hullámvasúttal tarkított időszak van mögöttem. Soha nem volt még műtétem, de nagyobb sérülésem sem, ami hosszú időre távol tartott volna a tenisztől. Nem hagytam még ki Grand Slam-tornát korábban, úgyhogy egy nagyon komoly döntést kellett meghoznom a nyáron."

Djokovic stratégiai edzője tudja hogyan lehet legyőzni Federeréket | Hosszabbítás

Novak Djokovic fél év kihagyás után, várhatóan 2018 elején tér vissza a Tour mezőnyébe. A 12-szeres Grand Slam-győztes nem csak arra figyelt az elmúlt hat hónap során, hogy felépüljön sérüléséből, de az edzői stábját is átalakította. Andre Agassi és Radek Stepanek mellett most egy stratégiai elemzővel is erősített.

Djokovic egyáltalán nem roppant össze a balszerencsés 2017-es szezon következtében, és csak a pozitívumokra, és a hosszútávú céljaira összpontosít. 30 éves korára van 68 tornagyőzelme, melyek közül 12 Grand Slam-cím, valamint 30 ezres trófea. Ezen kívül 223 hetet töltött eddig a világranglista élén, ami az ötödik leghosszabb időszak a sportág történetében.

Annyi mindent elért, hogy itt akár be is fejezhetné, de ő korántsem gondolja azt, hogy végzett. Egy olyan érában játszik, ahol szemtanúja lehet annak, hogy egy Roger Federer 36 évesen is végigveri a világot. Ő is valami hasonlót szeretne, a családja, és a csapata segítségével.

"Ha a jövőbeni céljaimról kell beszéljek, hazudnék, ha azt mondanám, hogy azok nem a világelsőség és a Grand Slam-győzelmek. Tudom, hogy a múltban már bebizonyítottam, hogy képes vagyok ezekre, de miért is ne céloznám meg őket újra? Mindenekelőtt úgy érzem, hogy megvan bennem a kellő akaraterő. És ez a legfontosabb. Ahhoz, hogy valamit el tudj érni, elképesztő módon akarnod kell, maximálisan elkötelezettnek kell lenned. Olyannak, mint amilyen én most vagyok."

Building strength is like winding up a toy - from your feet, into the torso and finally out through the arms ?. Great progress today and every day ?

109.4k Likes, 1,162 Comments - Novak Djokovic (@djokernole) on Instagram: "Building strength is like winding up a toy - from your feet, into the torso and finally out through..."

És véletlenül se gondoljuk, hogy a pénz, vagy a trófeák hajtják Djokovicot. A játék szeretete az, ami őt elsősorban előreviszi. Minden más csak ez után jöhet. Ne feledjük, Federertől és Nadaltól is hallhattunk korábban hasonló gondolatokat.

"Egy csomó minden nem kor kérdése. Ha odafigyelsz a testedre, akkor valahogy vissza tudod forgatni az idő kerekét, és fejben is fiatal maradsz. Ha a játszó gyerek lelkesedésével közelítesz a dolgok felé, abból rengeteg energiát tudsz meríteni."

A múltban, ha valaki 30 évesen komoly sérülést szenvedett az nagyjából egyenlő volt a visszavonulással. Manapság ez már nem így van. Az év végi ranglista első 20 helyezettje közül 10-en már elmúltak 30 évesek. Közülük is a legidősebb Federer a maga 36 évével.

Djokovic is arra készül, hogy veterán kort érjen meg a Tour-on. Azt mondja, hogy ha a teste engedi, akkor akár még 10 évig is szívesen játszana. Még 10 évig, azaz 40 éves koráig. Ahhoz, hogy ezt megvalósítsa, szívesen venne tippeket Federertől, például a versenynaptár összeállításában. A másik kulcskérdés a szerb szerint a mentalitás.

"Tényleg, simán játszanék még 10 évet. Sőt, ki tudja, akár többet is. Semminek nem akarok határt szabni az életemben. A határok amúgy is csak az emberek elméjében léteznek. Van például egy régóta bevett gyakorlat a mágikus 30-as számmal kapcsolatban, amit ha elérsz, már nem vagy a csúcson, már túl vagy a legjobb időszakodon. De ki mondja azt, hogy ennek így kell lennie? Jimmy Connors 40 évesen elődöntőt játszott a US Openen. Vagy nézzük meg Rogert, mire volt képes az idén 36 évesen."

Mire mehet együtt Djokovic és Stepanek? | Hosszabbítás

Novak Djokovic a tervek szerint Abu Dhabiban kezdi meg a 2018-as szezont. Ha ott minden jól megy, jöhet Doha, azt követően pedig mérlegelni fogja, képes-e három nyert szettre menő meccseket játszani. De a terv természetesen az, hogy elindul a legsikeresebb Grand Slamén, az Ausztrál Openen.

Djokovicot céljai elérésében majd Agassi, valamint az újonnan igazolt Radek Stepanek fogják segíteni. Az amerikai 36, míg a cseh 38 évesen vonult vissza. Ez két nagyon beszédes adat a szerb céljait, és tudatos választásait figyelembe véve.

"Radek az egyik legidősebb aktív játékos volt a Tour-on. Sok remek tippet kaphatok tőle arra vonatkozóan, hogy hogyan maradjak friss és éles mentálisan és fizikálisan egyaránt. És ott van Andre, aki rendkívül okos és bölcs nem csak a teniszben, hanem az élet minden területén. A segítségükkel új perspektívába helyezhetem, ki vagyok és mit is csinálok valójában, és persze a teniszben is új távlatok nyílhatnak meg előttem."

Djokovic a hét végén pályára lép Abu Dhabiban, majd a jövő héten Dohában játssza első ATP-meccseit a szezonban.

via