Dominic Thiem útját állta egy történelmi győzelemnek, és bevette Szentpétervárt

shadow

A szentpétervári finálét megelőzően Dominic Thiem mindhárom korábbi találkozóját elvesztette Martin Klizannal szemben. Igaz, mindegyiket szoros csatában, de mégiscsak elvesztette. A vasárnapi döntőben azonban az osztrák hengerelt, és visszavágott ezekért a vereségekért. 

Thiem mindössze 68 percnyi játék után 6:3, 6:1 arányban győzött, amivel megszerezte idei harmadik, karrierje 11. tornagyőzelmét. 2016 óta most győzött először kemény pályán, fedett körülmények között pedig ezt megelőzően még sosem szerzett trófeát.

"Meccsről meccsre folyamatosan emelni tudtam a színvonalat, és a döntőben játszottam a legjobban" - mondta Thiem. "Az eleje nagyon szoros volt, hihetetlenül jól játszott, de aztán csináltam egy kulcsfontosságú breaket. Onnantól kezdve kontrollálni tudtam a mérkőzést."

Az osztrák egy történelmi tettet akadályozott meg a szentpétervári fináléban. Klizan eddigi hat ATP-döntőjét megnyerte, ami azt jelenti, hogy ha vasárnap legyőzte volna Thiemet a fináléban, akkor az ATP Tour 1990-es indulása óta ő lett volna az egyetlen játékos, aki ez első hét fináléját meg tudta nyerni. 

Ernests Gulbis előtt egyébként még nyitva áll ez a lehetőség, az ő döntős mérlege ugyanis ugyanúgy 6-0, mint amilyen Klizané volt a vasárnapi finálé előtt. 

"Martin egy rendkívül veszélyes játékos, bárhonnan képes nyerőt ütni. Voltak ugyan fizikális gondjai a meccs alatt, amit én láttam is, de próbáltam ugyanúgy játszani, mint ahogy egyébként játszottam volna. Ha ez nem sikerül, akár szorosabb is lehetett volna a meccs."

2018-ban Thiemnek van a legtöbb győzelme a férfiak mezőnyében, szám szerint 48. Az osztrák ráadásul a szentpétervári menetelésével komoly lépést tett afelé, hogy zsinórban harmadszor is ott legyen a szezonzáró londoni világbajnokságon.

A meccs elején úgy tűnt, óriási tenyerescsatát láthat majd a közönség. Tudjuk, hogy Thiemnek milyen erőteljes alapvonaljátéka van, amihez hozzájött az, hogy Klizan felszálló ágban ütötte meg a labdákat, és nagyon komoly nyomással teniszezett. Így aztán elég komoly adok-kapok alakult ki.

Ahogy azonban a mérkőzés haladt előre, az osztrák egyre inkább magához ragadta a kezdeményezést, és felőrölte ellenfelét azzal, hogy nekiállt szétszedni a fonákját. Ez teljes mértékben sikerült is, így egyre egyértelműbbé vált, hogy ez bizony Dominic Thiem napja.

Az osztrák följött a hetedik helyre mind a hagyományos világranglistán, mind az idei eredmények tekintetében. 

via