Elina Svitolina: A finálék mestere

shadow

Elina Svitolina tovább gyarapította trófea-kollekcióját azok után, hogy szombaton megnyerte a dubaji tornát. A fináléban az orosz Daria Kasatkina ellen győzött 6:4, 6:0 arányban.

Ez volt az ukrán lány 11. tornagyőzelme, amivel ő mindössze a harmadik olyan teniszezőnő lett, aki címet tudott védeni Dubajban. Korábban Justin Henin és Venus Williams tudták ezt megtenni.

Ám, ami igazán lenyűgöző vele kapcsolatban, az az, hogy a legutóbbi hét fináléját kivétel nélkül megnyerte.

A döntő utáni sajtótájékoztatón Svitolina egyebek mellett arról is beszélt, hogy a finálékhoz való mentális hozzáállása lehet a siker kulcsa. Mindegyiket lehetőségként fogja fel, melyekből tanulni lehet. Dubajban leginkább azt, hogy hogy kell jól kezelni a nyomást.

"Minden döntőt kihívásként kezelek. Mindegyik tartogat valami újat a számomra. Eddig még valamennyi torna, amit megnyertem hozzátett valamit a játékomhoz. Maga a trófea, az, ahogyan megbirkóztam a nyomással, hogy úgy teniszeztem, ahogy kellett. Igen, mindegyik döntő más volt. Igyekeztem maximálisan felkészülni, és aztán figyeltem, mi működik és mi nem. Szerencsére eddig többnyire úgy alakult minden, ahogy szerettem volna."

Svitolina az idén már két versenyt is nyert, az elsőt még a szezon elején, Brisbane-ben. Ezt egyelőre csak ő és Petra Kvitova mondhatják el magukról. Ebben a szezonban is az a célja, hogy ő nyerje a legtöbb tornát. Tavaly öt trófeát gyűjtött, melyek közül hármat premier-szintű versenyen szerzett.

"Mindig is imádtam játszani, imádtam versenyezni. Úgy gondolom, ezért is tudtam eljutni erre a szintre. A családom is hajtott előre, persze nem őrült módon, mondjuk úgy, a kellő mértékben. A bátyám is komoly hatással volt rám, amikor kicsi voltam, véleményem szerint neki is komoly szerepe van abban, hogy most már itt tartok. Ezek a dolgok mind összeadódtak az évek során. Nagyon örülök, hogy a jó irányba tartok."

2018 Dubai Final | Elina Svitolina vs Daria Kasatkina | WTA Highlights

Subscribe to WTA on YouTube: http://www.youtube.com/subscription_center?add_user=WTA Like WTA on Facebook: http://www.facebook.com/WTA Follow WTA on Twitter: http://www.twitter.com/WTA More Videos: http://www.wtatennis.com

Komoly sikerek ide vagy oda, a Grand Slam-tornákon még nem nagyon megy neki. Egyelőre három negyeddöntő a legjobbja. Legutóbb az idei Ausztrál Openen jutott el a legjobb nyolcig. Ezt megelőzően pedig kétszer, 2015-ben és 2017-ben a Roland Garroson sikerült ezt elérnie.

Még csak 23 éves, úgyhogy ideje van még bőven. Több példa is mutatja, hogy nem kizárt, hogy valaki 25 után nyerjen életében először major-tornát. Legutóbb Caroline Wozniacki tette ezt meg idén Melbourne-ben, 27 évesen.

Az ő győztes mentalitásával határ a csillagos ég.

via