Eltiltották a Nick Kyrgiost tutujgató székbírót

shadow

Az ATP két tornára eltiltotta Mohamed Lahyanit, a mérkőzésvezetőt, aki lejött a székéből azért, hogy valahogy játékra bírja Nick Kyrgiost a Pierre-Hugues Herbert elleni meccsen a US Open második fordulójában.

A marokkói származású svéd székbíró nem vezethet majd meccset két, egymást követő, eredetileg betervezett versenyén, Pekingben és Sanghajban. Az ATP állásfoglalása szerint ugyanis Lahyani ténykedésével veszélyeztette a pártatlanságot, ami pedig kötelezően elvárt egy mérkőzésvezető részéről. 

A közlemény szerint Lahyani egyike az ATP hét főállású székbírájának, ami azt jelenti, hogy tetteinek megítélése az ő hatáskörükbe tartozik. Annak ellenére, hogy az említett eset a US Openen történt, melynek ügyeiben egyébként az Amerikai Tenisz-szövetség (USTA) volna illetékes.  

Mint ismeretes, Kyrgios, miután elbukta az első szettet, és a másodikban is 0:3-ra állt Herbert-rel szemben, nem mutatott túl sok életjelet a meccsen. A térfélcserénél Lahyani fogta magát, és lejött, hogy a lelkére beszéljen az ausztrálnak. 

A mondat, hogy "Segíteni akarok neked.", el is hangzott a székbíró részéről. 

Aztán láss csodát, Kyrgios föltámadt hamvaiból, megfordította a meccset, és végül négy szettben továbbjutott. Igaz, a következő körben aztán kikapott Roger Federertől.

Herbert a meccs után azt mondta, hogy szerinte valamilyen módon szankcionálni kellene, amit Lahyani tett.

"Nem azt csinálta, ami a munkája. Ő nem Kyrgios edzője. Ő egy székbíró, akinek ilyesmi miatt nem szabad lejönnie a székéből."

Kyrgios közben pedig csak nevetett, amikor felhozták neki, hogy az bizony egyfajta coaching volt, amit a mérkőzésvezetőtől kapott. 

Másnap Chris Widmaier, az USTA szóvivője azt mondta, hogy noha Lahyani túllépte a hatáskörét, folytathatja a ténykedést, mivel egyébként példamutató munkát végez a touron. 

Lahyani ezt követően páros meccseket kapott a tornán. 

"Mohamed egy első osztályú, nagyra becsült bíró. Azonban ezen a meccsen átlépett egy határt, ami veszélyeztette a saját pártatlanságát" - mondta Gayle Bradshaw, az ATP elnökhelyettese. "Bár a jó szándék vezette, amit tett, sajnálatos, és nem maradhatott következmények nélkül. Tudjuk, hogy tanulni fog a történtekből, és várjuk vissza októberben."

Lahyani legközelebb az október 15-én kezdődő Stockholm Openen bíráskodhat.

(via)