Federer kiállt Halep világelsősége mellett

shadow

Sokan tették és teszik fel a kérdést, vajon ki az a játékos, aki legjobban megérdemelné a világelsőséget a női mezőnyben. A szezon során öt lány is birtokolta ezt a pozíciót.

Úgy kezdtük az évet, hogy Angelique Kerber volt a No. 1, Serena Williams azonban kétszer is átvette tőle egy rövid időre ezt a helyet. Karolina Pliskovának is sikerült magához ragadnia a világelsőséget a nyáron, őt követte Garbine Muguruza, majd Simona Halep. És most már azt is tudjuk, hogy a román lány zárja a szezont a rangsor élén.

A Grand Slam-tornákon négy játékos osztozott, akik közül Serena és Muguruza az, aki világelső is tudott lenni az év valamely időszakában.

A legkiegyensúlyozottabb játékos azonban Simona Halep volt. A román lány október 9-én került a WTA-rangsor élére, majd ő lett a 13. év végi világelső a lányoknál. Mindezt úgy, hogy nem pusztán a szezonban, hanem egyáltalán nem nyert még major-tornát.

A múlt héten rendezték a szingapúri világbajnokságot, ahol ugyan győzelemmel kezdett, de utána jött két vereség, köztük egy 6:0, 6:2 arányú a későbbi bajnok Caroline Wozniackitól. Végül nem csak, hogy nem jutott tovább, hanem ráadásul a csoport utolsó helyén végzett.

Így természetesen a vita ismét fellángolt arról, vajon megérdemli-e az év végi világelsőséget.

A kérdéssel kapcsolatban Roger Federer is elmondta véleményét. A svájci maga 302 hétig volt világelső, ami rekord a férfiaknál. Jelenleg a második helyen áll, és épp most nyerte meg nyolcadik bajnoki címét Bázelben. A 19-szeres Grand Slam-győztes teljes mellszélességgel kiállt Halep mellett.

"Senki egy pillanatig ne vonja kétségbe Halep elsőségének jogosságát. Egész életében azért dolgozott, hogy ez az álma teljesüljön. A dolog nem csak a Grand Slamekről szól. Végigjátszott egy teljes szezont. Iszonyatosan kemény játékos, jó erőben van, hihetetlenül sokat dolgozik és rendkívül elszánt. Igenis ezt is értékelni kell."

Halep gyorsan reagált is a támogató mondatokra.

"Nagyon büszke vagyok arra, hogy Roger Federer így beszélt rólam. Köszönöm neki a kedves szavakat. Ő az egyik példaképem."

Pliskova, aki a szezon során néhány héten keresztül maga is világelső volt, egyetértett Federerrel.

"Halep megérdemli, hogy világelső legyen. A tiszteletem a tiéd, Simona."

Halep szezonja, akárcsak a többieké, meglehetősen hullámzó volt. Rómában döntős volt, Madridban győzött, így esélyesként érkezett a Roland Garrosra. Úgy tűnt, behúzza a párizsi finálét, végül fájó vereséget szenvedett Jelena Ostapenkótól.

A szezon során többször is volt esélye arra, hogy megszerezze a világelsőséget, végül ez október 9-én sikerült neki. És bár nem úgy jött össze a szingapúri vb, ahogy szerette volna, a világranglistát mégis ő zárta az élen.

És, ahogy Federer mondja, ezt senki nem veheti el tőle.

via