Federer szerint teniszben a világelsőség a végső cél, de számára nem reális

shadow

Mintha csak visszarepültünk volna egy évtizedet az időben, 2017 ismét Roger Federer és Rafa Nadal párharcáról szólt. A két teniszező rendkívül domináns volt egész évben, és végül a legnagyobb tornák többségét ők ketten nyerték meg. A világelsőség végül a spanyolé lett, de a svájcit ez egyáltalán nem zavarja. 

Nem meglepő módon, év közepén már egyértelmű volt, hogy előbb vagy utóbb közülük valaki világelső lesz. Végül a salakos szezont egy az egyben besöprő spanyol jött ki ebből győztesen, augusztusban átvette a vezetést, majd a US Openen elért győzelmével növelni is tudta előnyét. Nadal párizsi eredményével az is eldőlt, hogy biztosan ő zárja az első helyen a 2017-es évet.

Hosszabb távon azonban érdemes lehet számolgatni, amennyiben ugyanis Federer nyerné a londoni vébét, 140 pontra csökkenne kettejük között a különbség. Ez elsőre nem tűnik ledolgozhatatlannak, igaz ez már nem csak Federeren múlik, Nadaltól is gyengébb szereplés kellene '18-ban. A svájci ugyanis a szezon első három nagy versenyét - Ausztrál Open, Indian Wells, Miami - egyaránt megnyerte, vagyis rengeteg pontot kellene megvédenie. Ezzel ő is tisztában van.

Federer lemondott a világelsőségről a US Open után | Hosszabbítás

Roger Federer egy interjúban elismerte, valóban megfordult a fejében a világelsőség gondolata, de a US Opent követően letett róla, mivel szerinte túl nagy Rafa Nadal előnye. Az idei szezonjával ettől függetlenül is elégedett. A 36 éves svájci 2012 novembere óta nem vezette a világranglistát, és sokáig úgy tűnt, erre talán már nem is lesz lehetősége karrierje során.

"A teniszben a világelsőség a végső cél. Számomra is mindig az volt. Ebben a korban azonban változnia kell ennek, mert azt gondolom, hibát követnék el azzal, ha üldözni kezdeném. Nem vagyok benne biztos, hogy a testem mennyire engedné ezt meg. Ráadásul ha elkezdenék túl sokat agyalni ezen, lehet nem játszanék azon a szinten, ahol kellene" - mondta Federer az őt faggató újságíróknak.

"2000 pontot kell megvédenem Ausztráliában, míg Nadalnak nem. Ez máris egy probléma. Tudom, hogy neki is sok pontja van Ausztráliából, de nem annyi, mint nekem. Ezért mondom mindig, hogy bizonyos szempontból ez nem reális cél. Még ezt a mostani tornát is meg kellene nyernem, hogy valóban közel kerüljek. Az év úgy zajlott le ahogyan, és Rafa bizonyult jobbnak. Megérdemli, hogy ott legyen. Örülök neki, mert számára is nehezen alakult a 2016-os szezon."

Federer versenynaptárja alapján egyértelmű volt, hogy a svájcit nem a világelsőség, hanem a nagy versenyek, ezen belül is a Grand Slamek motiválják elsősorban. 2017-ben csak 56 meccset játszott, ezalatt 4 vereséget szenvedett. Ebből ráadásul kettőt top 100-on kívüli ellenfél ellen. Evgeny Donskoy Dubajban, Tommy Haas pedig Stuttgartban tudott nyerni ellene. Az idei teljesítményéből kiindulva, egyik teniszező sem lett volna verhetetlen, és ez akár a világelsőségébe is kerülhetett.

"Semmit nem bánok. Könnyen lehet, hogy a Haas és a Donskoy elleni vereség valamelyest kísértett engem. Mindkét esetben voltak meccslabdáim. Arról azonban szó sincs, hogy nem próbálkoztam. Ha ezért maradok le a világelsőségről, akkor talán nem volt elég szerencsém. Ugyanakkor nyertem meccseket Miamiban, Berdych ellen meccslabdákat hárítottam, és voltak egyéb találkozók is, ahol máshogyan is alakulhatott volna az eredmény. Ausztráliában például Nishikori ellen."

Federer az év során 7 tornát nyert meg, ezzel összességében 95-re növelte sikereinek számát. Év elején óriási meglepetésre megnyerte az Ausztrál Opent, majd Indian Wells és Miami besöprésével megcsinálta a Sunshine Double-t. Ezt követően győzött Halléban, Wimbledonban, majd a szezon második felében Sanghajban és Bázelben. Az ATP-világbajnokságon is versenyben van még, pályafutása hetedik címét szerezhetné meg Londonban. Ezzel az eredménysorral a világelsőség nélkül is elégedett.

"Nagyon boldog vagyok, hogy ismét remek szezont futok. Különösen annak, hogy ezen a szinten tudtam játszani, és még év végén is képes vagyok erre. Nem az történt, hogy volt az elején egy kiemelkedő tornám, utána pedig semmi. Egészében nézve is kiváló évem volt. Teljes mértékben túlteljesítettem az elvárásaimat. Elégedett vagyok azzal, hogy nincsenek sérüléseim, egészséges vagyok és élvezem a játékot. Remélem, hogy Ausztráliában is egészséges leszek, és meg tudom védeni a címem. De jelenleg ez még nagyon távol van."

via atpworldltour