Federertől sokat, Thiemtől keveset vár a Salakblog szerkesztősége

shadow

Vasárnap délután kezdetét veszi a 2017-es ATP-világbajnokság Londonban. A szokásoknak megfelelően a világ aktuális nyolc legjobb legegészségesebb játékosa csap össze. Idén Rafa Nadal, Roger Federer, Alexander Zverev, Dominic Thiem, Marin Cilic, Grigor Dimitrov, David Goffin és Jack Sock vehetnek részt az eseményen. A Salakblog szerkesztősége pedig ezúttal is (?) kísérletet tett arra, hogy megtippelje, mi vár ránk a következő bő egy hétben. 

Ahogyan az a hasonló tematikájú cikkeknél lenni szokott, most is kérdésekre próbáltunk tömör és kevésbé tömör válaszokat adni, hogy aztán a valóságban minden a feje tetejére álljon, és még véletlenül se jöjjenek be a jóslatok. Mindenesetre a magunk részéről arra bátorítanánk titeket, hogy osszátok meg a saját tippjeiteket komment formájában. Marin Cilic és Jack Sock kedvelőit különösen, róluk ugyanis valamiért nem sok szó esett a tippek során...  

1. Ki nyeri a világbajnokságot?

Takács Márton: Bármennyire is örülök (nagyon), hogy van Pete Samprasről elnevezett csoport, úgy gondolom, a Boris Beckerről elnevezett négyesből kerül majd ki a végső győztes. Remélem, Federer lesz az! Őt és Zverevet tartom a legnagyobb esélyesnek. Ha Nadal bírni fogja a hetet a sérülése ellenére, akkor ő is megnyerheti.

Kálmán Laci: Minden Roger Federer mellett szól. Talán csak a sorsolás az, ami nem feltétlenül az ő szája íze szerint alakult, de úgy tűnik, jelenleg annyival a mezőny fölött van, hogy ez nem is biztos, hogy számít. A legnagyobb veszélyt valószínűleg egy bombaformában lévő DelPo jelenthette volna a számára, azzal azonban, hogy az argentin nagy menetelése idő előtt véget ért, a svájci a toronymagas favorit. Fontos bizonytalansági tényező Rafael Nadal térde, de könnyen lehet, hogy a világelsőnek makkegészségesen sem lenne esélye ez ellen a Federer ellen. Főleg fedett keménypályán.

Szántó Petra: Roger Federer. Minden mellette szól ebben az évben és az utóbbi hetekben, még a keddi glasgow-i bemutató mérkőzése is Andy Murray ellen. Ezzel az adogatással az O2-ben, ebben a formában szakmailag a legideálisabb válasz. Bár nem vagyok meggyőződve arról, hogy csoportelsőként fog továbbjutni.

Németh Dániel: Nyilván Roger Federer lenne a legkényelmesebb válasz, a svájci toronymagas esélyese a tornának. Azonban most még sem őt, hanem Grigor Dimitrovot mondanám. A bolgár a remek szezonkezdet után visszaesett, de az idény második felére újra összeszedte magát. A US Open óta Nadal (2x), Del Potro és a vb-esélyek miatt különösen motivált Isner tudta megverni. A világelső ellen nagyszerűen teniszezett, és ha Nadal nem teljesen egészséges, ez a játék a győzelemre is elég lehet. Az pedig ki tudja, mit indítana el a bolgár teniszezőben. Én úgy tippelem, adna neki annyi önbizalmat, hogy akár Federerék ellen is jó legyen.

Szabó Gábor: Zverev. 

2. Ki lesz a torna meglepetésembere?

TM: A fentiek fényében kellemes meglepetés lenne Nadal jó szereplése, vagyis a döntő.

KL:  Ugyan nem mutatott túl nagy formát az utóbbi időben, valamiért mégis azt érzem, Sascha nem lőtte még el az összes puskaporát az idei szezonra. Bár az erősebbnek tűnő csoportban van, szerintem továbbküzdi magát valahogy. Az elődöntőt simán behúzza, és ott lesz a fináléban. Azon persze nyilván lehet vitatkozni, hogy ez mennyire lenne meglepetés…

SZP: David Goffin.  Vár még egy Davis-kupa-döntő a belgára, azaz neki még van extra motivációja erre a szezonra, és nem akarja minden puskaporát ellőni a világbajnokság alatt, ami talán egy kicsit felszabadultabbá, görcstelenebbé teheti.

ND: Az első tippemnél nehéz nagyobb meglepetésre gondolni, de hogy ne mindenhol Dimitrov szerepeljen nálam, David Goffint írom ide. A belgáról kevés szó esik, pedig ő sincs rossz formában, talán még a továbbjutás is összejöhetne neki. Bár szerintem végül nem így lesz, mindegyik meccse nagy csatában fog eldőlni, és néhány szoros labdameneten fog múlni, hogy ő, Nadal vagy Dimitrov lép tovább.

SZG: Zverev. 

3. Ki okozza majd a legnagyobb csalódást?

TM: Az általam amúgy igencsak kedvelt Thiem lehet a kellemetlen meglepetés, ha pocsék őszét folytatva nem jutna tovább a csoportjából.

KL: Rafael Nadal saját magának. Azzal, hogy nem tudja olyan színvonalon végigjátszani a vb-t, ahogy egy ilyen szezon megkoronázásaként szerette volna.

SZP: Dominic Thiem. Valahogy nem érzem, hogy pont a világbajnokságra tudná újra felfújni a nyáron kipukkadt lufit. Kicsit az az érzésem, hogy ő már polcra tette ezt a szezont, és inkább a salakos tavaszt várja epekedve.

ND: A második kérdésre adott válaszomból kiderül, hogy kitől nem várok sokat ezen a versenyen. Dominic Thiem úgy tűnik, egyelőre csak salakon igazán veszélyes ellenfél, a többi borításon - finoman szólva is - sebezhető. A US Open óta kettő meccset tudott megnyerni, és azt gondolom, hogy Londontól három vereséggel fog majd búcsúzni.

SZG: Félek, Rafa nem játssza végig a tornát.

4. Melyik mérkőzést várod a legjobban?

TM: A Federer-Zverevet és a Nadal-Dimitrovot. Utóbbi kettő egymás elleni meccse az Ausztrál Openen volt 2017 egyik legjobb partija, kérem a következőt!

KL:  A Federer-Zverev derbit. De nem a csoportmeccset, hanem a döntőt. Szimbolikus jelentősége is lenne, ha minden idők egyik legnagyobbja a következő évtized egyik legjobbjával mérkőzne meg a fináléban.

SZP: Federer-Dimitrov, haha. Ez kérdés volt? ;)

ND: A Federer-Dimitrov döntőt. Viccet félretéve, nyilván egyelőre csak a csoportmeccsekből tudunk kiindulni, ott pedig egyértelműen a Nadal-Dimitrov és a Federer-Zverev párosítás tűnik a legizgalmasabbnak.

SZG: Federer - Zverev, de nem a csoportban, hanem a döntőben.

5. Bold prediction

via GIPHY

TM: Dimitrov jó szereplése, négy közé jutása. Pazar volt az év elején az Ausztrál Openen, kívánom neki, hogy az esztendőt is hasonlóan zárja. És akkor Petrának is jutna némi extra öröm, boldogság.

KL: Remélem, a többiek írnak majd Thiemről és Goffinről... :) Szerintem jelen helyzetben egyébként az is elég bold választás, ha azt mondjuk, hogy Nadal végigtolja a vb-t, és meg is nyeri. Aztán persze lehet, hogy tényleg. 

SZP: Döntő szett tie-breakes Nadal-Federer vb-döntő lesz. Vagy Grigor Dimitrov világbajnok lesz.

ND: Federer a döntőig vezető úton egyszer sem fogja elveszíteni az adogatását, és szettveszteség nélkül lesz finalista. Ott viszont háromszor is elveszik a szerváját, és nem lesz hetedszerre is világbajnok.

SZG: Sock esetleg...

És most akkor várjuk kommentben a ti meglátásaitokat!